20 Φεβ 2017

Eurogroup: Πολιτική συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να καταγράψουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν διεξόδους για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό αναφέρει ...
η ημερήσια διάταξη του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό ζήτημα είναι το τρίτο προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση.
Μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, στο αποψινό Eurogroup θα αναζητηθεί μία πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες θα επέτρεπαν στους θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν με «εποικοδομητικό» τρόπο την αξιολόγηση. Στην «ευκταία» περίπτωση που επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία και επιστρέψουν οι θεσμοί σύντομα στην Αθήνα, τα τεχνικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα κλείσουν γρήγορα, διαβεβαιώνουν πηγές της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί εμμένουν στην κοινή θέση τους, ζητώντας από την Αθήνα προνομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά.
Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, μια συνάντηση από την οποία οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα κριθούν πολλά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr