9 Σεπ 2016

Μητσοτάκης: Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις

«Εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πριν από 9 μήνες, μέσα από μία ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία» και «η εντολή που πήρα είναι να προσφέρω στους Έλληνες πολίτες, να προτείνω μία συμφωνία αλήθειας, έναν διαφορετικό δρόμο ...
εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα. Εγώ δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την ανανέωση των προσώπων στη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχουμε κάνει μια σημαντικότατη ανανέωση στις κομματικές μας οργανώσεις και ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει σχέση με τον πολιτικό λόγο που άρθρωνε η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν. Έχω την τιμή να συνεργάζομαι με 74 βουλευτές, τη Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Επέλεξα από αυτούς τους βουλευτές, αυτούς που εγώ έκρινα ότι είναι οι καλύτεροι και τους ανέθεσα συγκεκριμένους ρόλους» προσθέτοντας ότι «όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε».
Αναφερόμενος στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα Κόμμα όπως συχνά παρουσιάζεται ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δικιά τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό Κόμμα πολυτασικό. Από εκεί και πέρα η θέση μας στο συγκεκριμένο θέμα ήτανε απολύτως αντίστοιχη, δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη».
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση που έχει με τον Κώστα Καραμανλή απάντησε λέγοντας ότι: «Έχω μία πολύ καλή σχέση και με τους δύο τέως Πρωθυπουργούς, μάλλον τρεις είναι για τη ακρίβεια, αλλά με τον τρίτο όπως καταλαβαίνετε έχουμε μία άλλου είδους σχέση, αλλά και με τον κύριο Σαμαρά και με τον κύριο Καραμανλή έχουμε  μία πολύ καλή προσωπική σχέση. Σέβομαι απόλυτα την άποψή τους. Την καταθέτουν πάντα σε εμένα κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από εκεί και πέρα εγώ είμαι Πρόεδρος και εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες των αποφάσεων».
Υπεύθυνο για την «οικονομική περιπέτεια» της χώρας ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ο κ. Παπανδρέου μας είπε ότι λεφτά υπάρχουν και 7 μήνες μετά βρεθήκαμε σε ένα μνημόνιο οποίο αμφιβάλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».
Αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές δήλωσε ότι «εγώ δεν μπορώ να ανεχθώ άλλο αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα και είπα τον Απρίλιο όταν ζήτησα για πρώτη φορά εκλογές, ότι το κόστος παραμονής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης.»
«Εγώ θα κάνω μεταρρυθμίσεις και θα τις κάνω όχι γιατί είναι στο μνημόνιο. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος φιλελεύθερος που να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, που να προσελκύει επενδύσεις, που να μειώνει και φορολογικούς συντελεστές και δαπάνες και να μπορεί να βάλει την οικονομία σε μία τροχιά ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει ένα δίκαιο κοινωνικό μέρισμα για όλους και να μη μένει κανείς πίσω. Αυτή είναι η δικιά μου πρόταση για τη χώρα.»
Αναφερόμενος στο τι θα πει στην ομιλία του στη ΔΕΘ δήλωσε ότι «θα πάω στη ΔΕΘ και θα παρουσιάσω έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θα μιλήσω όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, κοστολογημένες και θα δεσμευτώ μόνο για πράγματα τα οποία ξέρω ότι θα μπορώ να υλοποιήσω. Θα δεσμευτώ ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν με την εφαρμογή της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών πληρωμών που αποτελούν τη μια και μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, και αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα και δεν κάνει τίποτα γιατί κλείνει το μάτι στη μικρή φοροδιαφυγή. Εγώ έχω ένα έτοιμο σχέδιο για το οποίο θα μιλήσω στη ΔΕΘ, για το πως μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση μετρητού στην Ελλάδα και να μπορούμε να πάμε σε ηλεκτρονικές συναλλαγές»
Σε ερώτηση για το ποια είναι η στάση της ΝΔ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών απάντησε ότι «Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.  Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός. Αυτό εδώ πέρα είναι το σύνταγμα της Ελλάδος το οποίο στο άρθρο 15 παράγραφος 2 λέει «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή όπως ο νόμος ορίζει».  Αυτό λέει το σύνταγμα. Αυτό που έκανε ο κ. Παππάς είναι αντισυνταγματικό να πάρει ο ίδιος τις αρμοδιότητες και να στήσει ένα διαγωνισμό με περιορισμένο αριθμό αδειών που φιμώνει την πολυφωνία, δημιουργεί συνθήκες νέας διαπλοκής και κλείνει, υφιστάμενα κανάλια. Μα την εποχή του Internet, την εποχή όπου όλοι εκπέμπουν με όλους τους δυνατούς τρόπους είναι δυνατόν να συζητάμε για τον περιορισμό του αριθμού των καναλιών για να δημιουργηθεί μια νέα διαπλοκή;» και κατέληξε λέγοντας  ότι «ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να σταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οποιοσδήποτε διαβάζει το σύνταγμα καταλαβαίνει ακριβώς τι λέει ο συνταγματικός νόμος. Λοιπόν, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση, ο νόμος δεν θα σταθεί. Εγώ έχω ήδη στείλει μια επιστολή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου ζητώ να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος Υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων.  Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα λεφτά τα έχουν και τα λεφτά αυτά είναι από νόμιμους πόρους όπως ορίζει ο νόμος. Και θα επιμείνουμε πάρα πολύ στα ζητήματα αυτά.»
Πηγή: http://www.enikos.gr