31 Μαΐ 2016

Συμφωνία δανειστών – κυβέρνησης αργά χθες βράδυ

Οι πρωτοβουλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου (εδώ με τον Πιερ Μοσκοβισί) φαίνεται ότι συνετέλεσαν στην επίτευξη συμφωνίας 
Σε συμφωνία κατέληξαν αργά χθες βράδυ κυβέρνηση και θεσμοί, ύστερα από μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομολόγους του, αλλά και με αξιωματούχους της ευρωζώνης και της Ε.Ε., όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και ο επίτροπος ....
Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Πλέον η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και πριν από τον Ιούλιο θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση από τα 10,3 δισ. ευρώ, ύψους 7,5 δισ.
Το αρνητικό κλίμα της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Κυριακή το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, αντιστράφηκε στις χθεσινές επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος πήρε πάνω του το «κλείσιμο» της αξιολόγησης προκειμένου η χώρα να βρει το συντομότερο δυνατό τον βηματισμό της προς την ανάπτυξη.

Δεν θα επιστραφούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ

Αν και σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι θεσμοί φαίνεται να αποδέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης και έτσι 80.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα επιστρέψουν τα αναδρομικά που έλαβαν για το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του βοηθήματος θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου 2016, ενώ η περικοπή του ΕΚΑΣ θα προχωρήσει κανονικά.

Σε funds τα «κόκκινα» δάνεια

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την πώληση σε funds του συνόλου των «κόκκινων» εγγυημένων από το ελληνικό Δημόσιο δανείων πλην αυτών που έχουν δοθεί σε πυρόπληκτους.
Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 13,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα, για τα οποία οι θεσμοί έκριναν ότι θα πρέπει να μπουν σε «τροχιά» πώλησης.

Έως την Πέμπτη στη Βουλή οι αλλαγές

Πλέον το κυβερνητικό επιτελείο θέτει στόχο να κατατεθούν το αργότερο έως την Πέμπτη στη Βουλή οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο.
«Δεν κάναμε πίσω», έλεγαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για την ουσία και τη στιγμή ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Πηγή: efsyn.gr