17 Απρ 2015

Κρούγκμαν κατά Σόιμπλε: Ας ελπίσουμε πως δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Europe: What next?» άσκησε κριτική στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
για τις θέσεις του, εκφράζοντας την ελπίδα πως «δεν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης». Τόνισε επίσης πως θα δημιουργηθεί «κόλαση σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός του ευρώ». Ο Πολ Κρούγκμαν σημείωσε πως «οι Ευρωπαίοι νομίζουν ότι οι Αμερικανοί δεν μπορούν να καταλάβουμε τι γίνεται, όμως η Ε.Ε. είναι πολύ σοβαρό σχέδιο και πρέπει να υποστηριχθεί και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού».
Ο κ. Κρούγκμαν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «ιό του αποπληθωρισμού», παρομοιάζοντας την Ευρώπη με την Ιαπωνία: «Η Ευρώπη μοιάζει με την Ιαπωνία χωρίς την κοινωνική συνοχή. Όλη η κατάσταση χειροτέρεψε λόγω κακής διάγνωσης». «Πρέπει να καταλάβουμε τι πήγε στραβά τα τελευταία έξι χρόνια», επισήμανε και παραδέχτηκε ότι «πολλοί πιστεύουν πως το ευρώ ήταν λάθος, αλλά τώρα δεν μπορούμε να το αναιρέσουμε».
Τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο -κυρίως- στο ευρωσύστημα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Χαρακτήρισε μάλιστα «καταστροφή» τον χαμηλό ευρω-πληθωρισμό και μίλησε για περαιτέρω τραπεζική ένωση και δημοσιονομική ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος ήρθε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.
Συνάντηση Τσίπρα - Κρούγκμαν με τον το Σάββατο
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο στις 12:30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Πολ Κρούγκμαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πηγή:http://tvxs.gr