3 Μαρ 2015

Κληρώνει για τους γενικούς γραμματείς

Ποια ονόματα «παίζουν» για να στελεχώσουν τις θέσεις στα υπουργεία

Κληρώνει για τους γενικούς γραμματείς Συντάκτης: Νίκος Σβέρκος
«Να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό». Αυτόν τον στόχο έθεσε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ο ....
πρωθυπουργός, ζητώντας παράλληλα από τους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησης να αποδείξουν ότι έχουν την ικανότητα να κυβερνήσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί έχουν αναλάβει να στελεχώσουν το συντομότερο τις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Η σχετική «ονοματολογία» πάντως αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των γενικών γραμματειών.
Τα υπουργεία που θα «σηκώσουν» το μεγαλύτερο βάρος τις επόμενες εβδομάδες είναι αυτά που περιστρέφονται γύρω από την οικονομία και την ανάπτυξη. Τις θέσεις των γενικών γραμματέων αναμένεται να στελεχώσουν στο υπουργείο Οικονομίας ο 37χρονος μηχανικός Αλέξης Χαρίτσης, με αρμοδιότητα τις δημόσιες επενδύσεις και τα ΕΣΠΑ, ενώ ο Μάνος Μανουσάκης, στενός συνεργάτης του Γ. Σταθάκη, δεν αποκλείεται να αναλάβει πόστο στο ίδιο υπουργείο.
Μια θέση γενικού γραμματέα με αρμοδιότητες το Εμπόριο και την Προστασία του Καταναλωτή φέρεται να αναλαμβάνει ο Αντώνης Παπαδεράκης, πρώην εκλεγμένος στον Νομό Χανίων και με θητεία στη ΓΣΕΒΕΕ.
Επιπρόσθετα, αρμοδιότητα στις Ιδιωτικές και Στρατηγικές Επενδύσεις πιθανότατα θα αναλάβει ο Πέτρος Στεφάνου, ενώ ο Δημήτρης Τζώρτζης ενδέχεται να αναλάβει τη Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Αμφότεροι έχουν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο δεύτερος εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει περάσει από την Hellas On line και την Intrakom. Για τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας παλαιότερα είχε ακουστεί το όνομα του Γιάννη Τόλιου, αν και δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.
Στο Υποδομών
Για γενικός γραμματέας Υποδομών φέρεται να έχει «κλείσει» ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Δέδες, πρώην υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, που φέρεται να είναι «πολιτικός φίλος» του Χρήστου Σπίρτζη. Μια θέση γενικής γραμματέως φέρεται να αναλαμβάνει και η Πέτη Πέρκα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια πρόεδρος στο ΤΕΕ.
Ο Σπύρος Κοκκινάκης ως γενικός γραμματέας Υγείας δεν αποκλείεται στο ίδιο υπουργείο να «συγκατοικήσει» με τον Οδυσσέα Βουδούρη και τον Γιάννη Μπασκόζο. Ο Κώστας Πουλάκης, μέχρι πρότινος κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να παραμείνει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το όνομα της πρώην βουλευτού Φωτεινής Κούβελα «ακούγεται» για τη Γ.Γ. Ισότητας.
Θέση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλάβει επισήμως ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ενώ ο νεαρός πανεπιστημιακός στην Αγγλία, Λευτέρης Κρέτσιος, αναμένεται να οριστεί γενικός γραμματέας Ενημέρωσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Νεφελούδης, εκ των επικεφαλής της Αριστερής Προοπτικής, θα κληθεί να εκτελεί χρέη γ.γ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς θα συμβεί στο υπουργείο Οικονομικών. Τρία ονόματα ακούγονται στις σχετικές συζητήσεις: αυτό του πρώην βουλευτή Λάρισας, Δημήτρη Γελαλή, που στην αρμοδιότητά του ήταν τα οικονομικά θέματα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, του Τρύφωνα Αλεξιάδη, έμπειρου εφοριακού με συνδικαλιστική δράση, και του φοροτεχνικού Βαγγέλη Καραγρηγορίου.
Πηγή: efsyn.gr