26 Ιαν 2015

Τα πιθανά ονόματα της νέας κυβέρνησης

Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων που θα σηματοδοτηθούν από τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, και αργότερα με τους Δημήτρη Κουτσούμπα και Σταύρο Θεοδωράκη τα ....
σενάρια για τα ονόματα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συνεργασία με τους ΑΝΕΛ αναμένεται να διεκδικήσουν ρόλο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ρόλο-κλειδί στην επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος  σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα οριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γενικός επιβλέπων στα οικονομικά. Ο Γιάννης Δραγασάκης θα επιφορτιστεί και με το έργο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Επικρατέστερα ονόματα για το νευραλγικό υπουργείου Οικονομικών είναι αυτά του Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Νίκος Χουντής αναμένεται επίσης να αναλάβει κάποιο ρόλο, ενώ συμβουλευτικό ρόλο θα έχει και ο Γιάννης Μηλιός. Για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του Γιωργου Σταθάκη, καθώς επίσης και αυτό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης- Δημόσιας Τάξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στη Ζωή Κωνσταντοπούλου,  ενώ υφουπουργός ενδέχεται να αναλάβει ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτη Νικολούδης. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας εμφανίζεται ως επικρατέστερος για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ ρόλο στο υπουργείο φαίνεται να έχει και ο Ν. Τόσκας.
Μορφή υπερ-υπουργείου αναμένεται να έχει το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το όνομα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ακούγεται για την ηγεσία του υπουργείου αυτού (ακούγεται επίσης ότι πιθανόν να αναλάβει επίτροπος σε περίπτωση που επαληθευθούν τα σενάρια που θέλουν ως πρόταση για την θέση του προέδρου τον Δημήτρη Αβραμόπουλο). Ρόλο στο υπουργείο αυτό θα έχει και ο Αλέξης Μητρόπουλος όπως όλα δείχνουν. Στο υπουργείο Εξωτερικών από την άλλη ενδέχεται να δούμε τον Νίκο Κοτζιά, ενώ ακούγεται επίης και το όνομα της Νάντιας Βαλαβάνη.
Σχεδόν σίγουρο είναι ότι νέος υπουργός Εργασίας θα αναλάβει ο Δημήτρης Στρατούλης, με την κα Αντωνοπούλου να αναλαμβάνει επίσης καθήκοντα του συγκεκριμένου υπουργείου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο υπουργείο Εργασίας, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναλαμβάνει ρόλο. Άλλες πηροφορίες θέλουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να αναλαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.
Πιθανός είναι ο σχηματισμός νέου υπουργείο που οι αρμοδιότητες του θα άπτονται θεμάτων μετανάστευσης, που αν επιβεβαιωθεί αναμένεται να διοικηθεί από την Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ακούγεται για το υπουργείο Υγείας, ενώ πιθανά ονόματα για το υπουργείο Υγείας είναι και αυτά των Ανδρέα Ξανθού και του Γιάννη Μπασκόζου. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς αναμένεται να αναλάβει του υπουργείο Παιδείας ή αυτό του Πολιτισμού. Για το υπουργείο Παιδείας ακούγονται επίσης τα ονόματα των Τάσου Κουράκη και Θεανούς Φωτίου.
Το υπουργείο Τύπου αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν. Το όνομα του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Νίκου Παππά, ακούγεται για τη θέση του υπουργού Επικρατείας.
Ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου ενδέχεται να αναλάβει ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Σε επιτελικά πόστα στο Μαξίμου αναμένεται να δούμε και τους δημοσιογράφους Νίκο Φίλη και Θανάση Καρτερό.
Ο Νίκος Βούτσης σύμφωνα με τα σενάρια θα είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: tvxs.gr