11 Ιαν 2015

Οι Οδηγοί ΕΛΤΑ μας δείχνουν το δρόμο (όλες οι εξελίξεις)

φωτο από την χθεσινή συγκέντρωση
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδηγών Τεχνιτών ΕΛΤΑ, το κατ' εξοχήν αγωνιστικό σωματείο στο χώρο του Ταχυδρομείου, έδωσε ακόμη μια νικηφόρα μάχη, υπερασπιζόμενο το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σωματείο πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο, στη ....
συμβιβασμένη εποχή που ζούμε, στην συνδικαλιστική απραξία και υποτέλεια της τελευταίας πενταετίας. 
Χρειάζονται πολλές σελίδες για να απαριθμήσει κανείς τους αγώνες που έχει δώσει υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των μελών του και του Οργανισμού μας.
Θ' αναφερθούμε μόνο στις κινητοποιήσεις της τελευταίας διετίας, που το σωματείο των Οδηγών έδωσε δικαστική μάχη και την κέρδισε, σε σχέση με τις περικοπές που υπέστησαν τα μέλη του στις εκτός έδρας μετακινήσεις.
Ξεκίνησε τη διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης των δώρων και του επιδόματος κανονικής άδειας που μας αφαιρέθηκαν πέρυσι με την μνημονιακή συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν Διοίκηση και ΠΟΣΤ.
Και τώρα, την περασμένη Τετάρτη 7 Ιανουαρίου ξεκίνησε απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να εμποδίσει τη Διοίκηση να εκχωρήσει τα δρομολόγια του χρηματεφοδιασμού σε ιδιωτική εταιρία.

Η Διοίκηση προσέφυγε στα δικαστήρια προκειμένου να τους σταματήσει, βγάζοντας τους την απεργία παράνομη, όπως και έγινε με δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων την δεύτερη μέρα της απεργίας 8 Ιανουαρίου. Απόφαση που έβγαζε την απεργία με παράνομη, όχι όμως και καταχρηστική, αφήνοντας μια μικρή χαραμάδα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση του σωματείου που είχαν ήδη εξαγγείλει νέα, τρίτη 24ωρη απεργία στις 9 Ιανουαρίου, συνεδρίασαν εν νέου και αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστεί η απεργία ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση για τρεις ημέρες ακόμη 10,11 και 12 Ιανουαρίου και στη συνέχεια η διοίκηση του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, (που από την πρώτη στιγμή είχε σταθεί στο πλάι των απεργών και στηρίζοντας αφενός την απεργία αφετέρου, παρέχοντας νομική κάλυψη στην δίκη, αλλά και με την φυσική παρουσία του Γ. Γραμματέα του  ΕΚΑ Στάθη Τραχανατζή) εξήγγειλε για λογαριασμό του σωματείου νέα 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου.
Μπροστά σ΄αυτή τη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, η Διοίκηση του Οργανισμού αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την αρχική αδιάλλακτη στάση της και κάλεσε το σωματείο σε διάλογο, επαναφέροντας παράλληλα τα δρομολόγια χρηματεφοδιασμού στα χέρια των οδηγών του ΕΛΤΑ.
Ύστερα από αυτή τη θετική για το Σωματείο εξέλιξη, το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεδρίασε και αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων του, αποστέλλοντας στη Διοίκηση την παρακάτω επιστολή.

Προς
Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛΤΑ
Απελλού 1 Αθήνα

Κύριε Σύμβουλε

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παρέλαβε σήμερα, ώρα 13:00, την επιστολή - απάντηση σας στην εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία μας και συνεδρίασε έκτακτα προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση....


Αξιολογήσαμε θετικά την πρόταση διαλόγου που μας απευθύνετε και βέβαια το γεγονός πως μέχρι την ολοκλήρωση αυτού, αναστέλλετε την απόφαση σας και επαναφέρετε το έργο του χρηματεφοδιασμού στα μέλη μας με τα ιδιόκτητα οχήματα ΕΛΤΑ.

Ύστερα από τα παραπάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων του μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου – διαπραγμάτευση που μας προτείνετε.

Η έναρξη του διαλόγου – διαπραγμάτευσης δεν μπορεί όμως να ξεκινήσει την Δευτέρα 12/02/2015, όπως μας προτείνετε, γιατί προέχει η ομαλοποίηση του έργου των διαβιβάσεων, που εξ αιτίας των τετραήμερων κινητοποιήσεων που έχουν δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστια συσσώρευση ταχυδρομικών αποστολών που πρέπει άμεσα να προωθηθούν και να παραδοθούν στους παραλήπτες τους.
Θα σας ενημερώσουμε με νεότερη επιστολή μας για την ημερομηνία έναρξης του διαλόγου.

Με απόφαση του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Αποστολόπουλος               Βασίλης Πήχας



Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως σ' αυτή τους την απεργιακή κινητοποίηση οι Οδηγοί είχαν τη στήριξη, (εκτός του ΕΚΑ που αναφέραμε παραπάνω), της εκτελεστικής γραμματείας του ΜΕΤΑ, της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, των ηγεσιών των συνδικαλιστικών παρατάξεων του χώρου μας ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ, ΔΑΚ-ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και φυσικά τη δική μας, αφού το συγκεκριμένο σωματείο αποτελεί την αιχμή του δόρατος της παράταξης μας.


 Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η επίσκεψη στο χώρο των απεργών Οδηγών, αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη, της υποψήφιας βουλευτή Λίας Φράγκου (μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ) και το μέλος της Π.Γ. του κόμματος και παλιό μας συνάδελφο Μάξιμο Μπόλα, που μίλησαν στους απεργούς, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη στις κινητοποιήσεις τους, αφού οι δικεκδικήσεις του σωματείου ταυτίζονται ουσιαστικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

Η ανακοίνωση του Π. Συλλόγου από τη σελίδα του σωματείου:

ΟΔΗΓΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ





Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Ύστερα από μια πλήρως επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση τεσσάρων ημερών, με την συμμετοχή σας να ξεπερνά κάθε προσδοκία, αφού δεν υπήρξε ούτε ένας οδηγός απεργοσπάστης, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως ο  βασικός στόχος της απεργίας επετεύχθη. 

Η Διοίκηση του ΕΛΤΑ παρά την αρχική αδιαλλαξία και την υπερβολική εμμονή της στην κατεύθυνση να εκχωρήσει το έργο της  χρηματοδότησης σε ιδιώτες, παρά την απέλπιδα προσπάθεια που έκανε προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, προκειμένου να πετύχει την αναστολή των κινητοποιήσεων μας μέσω δικαστικής απόφασης, τελικά σήμερα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την στάση της και το μεσημέρι κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας  σε διάλογο – διαπραγμάτευση για το θέμα, αναστέλλοντας παράλληλα την απόφαση της να εκχωρήσει  τα δρομολόγια χρηματοδότησης σε ιδιώτες μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου, καλώντας μας να συνεχίσουμε να τα εκτελούμε εμείς. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συνεδρίασε να εκτιμήσει τα δεδομένα και τελικά αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις,  που είχαν ήδη εξαγγελθεί για τις επόμενες πέντε ημέρες,  μέχρι και την ολοκλήρωση του διαλόγου - διαπραγμάτευσης. Ο διάλογος  βέβαια  με τη Διοίκηση δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, γιατί προέχει η ομαλοποίηση του έργου των διαβιβάσεων, αφού η τετραήμερη κινητοποίηση μας δημιούργησε τεράστια προβλήματα και είναι επιβεβλημένο και λόγω προεκλογικής περιόδου, να δώσουμε όλο το βάρος μας τις επόμενες ημέρες στην προώθηση και επίδοση όλων των ταχυδρομικών αποστολών στους προορισμούς των.

Με αυτή μας την κινητοποίηση αποδείξαμε για μια ακόμη φορά πως, όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια, που για κάποιους άλλους μπορεί να φαίνονται αξεπέραστα.
Πετύχαμε μια πρώτη πολύ σημαντική νίκη, όμως για να κερδίσουμε τον πόλεμο πρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο σθένος, την ίδια αγωνιστικότητα, μα προ πάντων σφυρηλατώντας ακόμη περισσότερο την ενότητα μας. Σας καλούμε να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση, γιατί οι κίνδυνοι δεν εξαλείφθηκαν και συνεχίζουν να καραδοκούν.
ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Μετά από την εξαντλητική προσπάθεια τεσσάρων ημερών και το θετικό αποτέλεσμα της, οι Οδηγοί το γλέντησαν δεόντως στον προαύλιο χώρο του π. ΚΔΑ.