22 Οκτ 2014

Όσα αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1.Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από πυρά ενόπλου έξω από τη Βουλή του Καναδά, την Τετάρτη το πρωί, στην Οτάβα μια μέρα μετά την δολοφονική επίθεση τζιχαντιστή στην χώρα. Ο δράστης άνοιξε πυρ κοντά στο Μνημείο Θυμάτων Πολέμου και στη συνέχεια...
διέφυγε  προς το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου έπεσαν και άλλοι πυροβολισμοί. Το καναδικό CBC αναφέρει ότι ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του Κοινοβουλίου, ωστόσο αναφέρει πως ενδεχομένως να μην έδρασε μόνος του.
2.Τvxs Aνάλυση: Οι διαρροές για την "οργή" του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, πριν από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για τα κόκκινα δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα, είναι πολύ ενδεικτική του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα για ένα θέμα που αφορά 2,5 εκ πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο. Αν προσθέσει κανείς και τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γίνεται σαφές ότι το θέμα αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
3.Τουλάχιστον έντεκα τράπεζες, με τις τρεις να είναι ελληνικές, αναμένονται να αποτύχουν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα ανακοινωθούν την Κυριακή, όπως ανέφεραν διεθνή ΜΜΕ. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι από την Ελλάδα τονίζουν ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία το test σημειώνοντας θα καταγράφονται μεν κεφαλαιακές ανάγκες για το 2013- όταν και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος- που όμως έχουν πλέον καλυφθεί. Κερδοσκοπικές πρακτικές από τα πρακτορεία καταγγέλλει η ΕΚΤ.
4.Πως η πολιτική Σαμαρά μας οδηγούσε σε πτώχευση εντός εξαμήνου; Απαντάει ο χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου.
5.Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 5% έναντι της ΝΔ καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο «Ποντίκι». Οριακά εντός Βουλής οι ΑΝΕΛ.
6.Τη στενή σχέση μεταξύ της Google και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), επισημαίνει ο εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, Τζούλιαν Ασάνζ, που καταζητείται από τις ΗΠΑ για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων, μέσω του Wikileaks.
7.Η Τουρκία έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου με βάση της συμφωνία που έχει συνάψει με τα κατεχόμενα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορώντας την Κύπρο πως εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας και δίνοντας συνέχεια στην ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ.
8.Εκατόμβη στην άσφαλτο: 346 νεκροί σε ένα εξάμηνο. Ανομία και ατιμωρησία, έχουν μετατρέψει την κυκλοφορία στην Ελλάδα σε επικίνδυνη αποστολή.
9.Ένας σπουδαίος δημοσιογράφος που με τη δουλειά του έγραψε κι άλλαξε τον ρου της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο πρώην επικεφαλής της Washington Post, Μπεν Μπράντλι, ο άνθρωπος που συντόνισε την αποκάλυψη του περίφημου πολιτικού σκανδάλου Watergate που οδήγησε τον πρόεδρο Νίξον σε παραίτηση, πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.
Διαβάστε επίσης για τα βραβευμένα «άγρια» καρέ του 2014 αλλά και για το αν υπήρξε τελικά λύση στο μυστήριο του δίσκου της Φαιστού.

*Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου για την Ελευθεροτυπία
Πηγή:http://www.tvxs.gr