16 Απρ 2014

Η αγορά πλήρωσε και πληρώνει και πάλι το τίμημα των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών

Του Δημήτρη Παφίλα              
Η τακτική των ξένων επενδυτών να πωλούν μετοχές πριν και μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών οδηγεί πάντα σε κατάρρευση  το χρηματιστήριο. Με αυτή  την οπτική, η περσινή πτώση, αλλά και η φετινή παρουσιάζουν μια  τρομακτική ομοιότητα και ....

πιθανότατα να βάζουν σε δεύτερες  σκέψεις τους επενδυτές.
 
Το 2013, στις 17 Μαΐου ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1152 μονάδες και ξεκινούσε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στις 14 Ιουνίου 2013 ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει 230 μονάδες  ή 20%, ενώ αργότερα εντός του Ιουλίου, ο Δείκτης έφθασε πιο χαμηλότερα στις 818 μονάδες ( -29% ).
Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με αναλυτές, τα ξένα funds ήταν υπερεπενδεδυμένα στις τράπεζες και έπρεπε ταυτόχρονα  να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στις μετοχές του Δείκτη - ακόμη και τραπεζικές μετοχές -  και εξασφάλισαν τα απαραίτητα κεφάλαια για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Η φετινή πτώση: Βουτιά 15% στον Γενικό Δείκτη και μεγαλύτερη στις μετοχές του Δείκτη  
Η φετινή πτώση στο Χρηματιστήριο είναι πιο περίπλοκη. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και
της Πειραιώς ολοκληρώθηκαν, ωστόσο  απομένουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της  Eurobank (διαδικασία βιβλίου προσφορών), αλλά και της Εθνικής Τράπεζας. Ο Γενικός Δείκτης από τις 18 Μαρτίου έχει χάσει 15 %, αλλά οι μετοχές έχουν χάσει ακόμα περισσότερα. Από την ίδια ημερομηνία, η μετοχή του ΟΤΕ έχει απολέσει 21%, ο ΟΠΑΠ 16%, τα ΕΛ.ΠΕ 19,7%, η Μότορ Οϊλ 18,4%, η Εθνική 24% , η Τράπεζα Πειραιώς 10% και η Εθνική 7%. Συνεπώς, πέραν του πολιτικού ρίσκου με τις εκλογές, υπάρχει η πραγματικότητα και τα στοιχεία του παρελθόντος που δείχνουν ότι συνέβησαν πάνω – κάτω τα ίδια πράγματα.   


Πηγή: newmoney.gr