8 Ιουν 2013

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: "μνημόνιο"


Γιατί δεν ψηφίσαμε τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση  Εργασίας


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι 
Χαρακτηρίζουμε «μνημόνιο» τη νέα ΕΣΣΕ γιατί έχει πάρα πολλές ομοιότητες  με τα γνωστά μνημόνια που γνωρίσαμε και που αποδομούν τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.
Όπως τα μνημόνια  παρουσιάζονται από τους εμπνευστές τους ως σανίδα σωτηρίας και εμφανίζουν στην ....
αρχή  μόνο ένα μικρό μέρος των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν, ενώ στη συνέχεια ξεδιπλώνουν όλες τις αρνητικές συνέπειες μέσω των εφαρμοστικών νόμων που ψηφίζουν  οι ίδιοι που τα παρουσίασαν ως «μάνα εξ ουρανού». Αυτοί που, αφού πρώτα υποβάλλουν την ελληνική κοινωνία στο «δόγμα του σοκ» στη συνέχεια προβάλλουν σαν μονόδρομο σωτηρίας τα μνημόνια.

Όπως τα μνημόνια, που έχουν τη μορφή παγόβουνου (που βλέπουμε μια μικρή κορυφή έξω από το νερό και κάτω από το νερό υπάρχει ένας τεράστιος όγκος), έτσι προσομοιάζει και η νέα ΕΣΣΕ.


Μια  κατάσταση σοκ ζούμε το τελευταίο διάστημα στα ΕΛΤΑ. Κέντρα πληροφόρησης και παραπληροφόρησης μας υποβάλλουν καιρό τώρα σε πλύση εγκεφάλου σπέρνοντας το φόβο, την ανασφάλεια και  την τρομοκρατία του τύπου «Έρχεται  ενιαίο μισθολόγιο», «Ο ΕΛΤΑ δεν έχει διαθέσιμα», «κάποιο επόμενο δεκαπενθήμερο θα μείνουμε απλήρωτοι», «έρχεται διαθεσιμότητα και απολύσεις» κλπ, κλπ. Ζητήματα βέβαια που σε μεγάλο βαθμό είναι πραγματικά, ενοχλεί όμως ο τρόπος προβολής τους, και η παρουσίαση-εκμετάλλευση  τους ως «μπαμπούλας», αφού στόχο έχει την προετοιμασία των Εργαζομένων για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα νέες περικοπές στο εισόδημα τους, προκειμένου τάχα να αποφύγουν τις παραπάνω απειλές.

Απειλές  όμως, που σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζει την μη εμφάνιση τους στο προσεχές μέλλον το σχέδιο σύμβασης που ψηφίστηκε χθες.


Ήρθε λοιπόν χθες η πλειοψηφία  του συνδικάτου μας (αυτοί που μας σώζουν συνεχώς τα τρία τελευταία χρόνια!)  και πρότειναν -αποφάσισαν να θυσιάσουμε την Ιφιγένεια (δώρα και επίδομα κανονικής άδειας) για να ανοίξει ο Αίολος τα ασκιά του αέρα να φουσκώσουν τα πανιά μας στο ταξίδι για καλύτερες ημέρες (κερδοφορία του ΕΛΤΑ). Αποκρύπτοντας εν γνώσει ή εν αγνοία τους (θα σας γελάσουμε)  πως ο αέρας των ασκών θα μας πάρει και θα μας σηκώσει!


Λες και για να ξαναπάρει μπροστά η ακινητοποιημένη  μηχανή  του Ταχυδρομείου τα μοναδικά καύσιμα που απαιτούνται είναι τα ποσά που θα εξοικονομήσει η διοίκηση του ΕΛΤΑ από την αναστολή καταβολής των δώρων και του επιδόματος κ. άδειας.


Την ώρα που σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του Επιχειρησιακού σχεδίου:

-          - Η ταχυδρομική αγορά βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση και ο κύκλος εργασιών  του ΕΛΤΑ έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία κατά 45%

-          - Τα έσοδα του την ίδια περίοδο  έχουν μειωθεί κατά 32%, από 604 εκατ. το 2008 σε 412 εκατ. το 2012 και με εκτίμηση, το 2013 να μειωθούν ακόμη περισσότερο στα 362 εκατ. και το ποσοστό μείωσης να εκτοξεύεται στο -40%.

-          - Οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού την ίδια περίοδο έχουν μειωθεί κατά 35% και ο προϋπολογισμός  για το 2013 αναφέρει πως θα φτάσει στο – 45% από 464 εκατ. το 2009 στα 257 εκατ. το 2013.


Την ώρα που όλοι γνωρίζουμε πως:

-          - Με κυβερνητική απόφαση στερήθηκαν τα ΕΛΤΑ το ποσοστό του 10% που είχαν στο Τ.Τ. και τα όποια μερίσματα θα είχαν από αυτή τη συμμετοχή.

-          - Με κυβερνητική απόφαση πέρυσι κουρεύτηκαν τα ομόλογα που είχα τα ΕΛΤΑ, δημιουργώντας ζημιά 10 εκατ. ευρώ.

-          - Δεν πληρώνει η πολιτεία όπως οφείλει το κόστος παροχής των καθολικών υπηρεσιών, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-          - Δεν εισπράττονται οφειλόμενα εκατομμυρίων ευρώ.

-          - Χάνονται πελάτες – συνέπεια της απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς. Αφού η πενταετής παράταση που δόθηκε στη χώρα μας (2009-2013) να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, με ευθύνη των διοικήσεων πέρασε ανεκμετάλλευτη.

-          - Η θυγατρική των Ταχυμεταφορών από την ίδρυση της μέχρι σήμερα παρέμεινε καθηλωμένη σε μονοψήφια ποσοστά στο σύνολο της συγκεκριμένης  αγοράς – ενώ οι ανταγωνιστές της έκαναν πάρτι, συνέπεια του τρόπου λειτουργίας της [Επιχείρηση εξυπηρέτησης ρουσφετιών  (ενοικιαζόμενοι) και ανικανότητα των διοικήσεων της]

-          - Προσλαμβάνονταν διαχρονικά στα ΕΛΤΑ κατά δεκάδες, καλοπληρωμένοι σύμβουλοι και εξωτερικοί συνεργάτες που για τους περισσότερους από αυτούς, ακόμη ψάχνουμε να βρούμε ποια ήταν η προσφορά τους στα ΕΛΤΑ.

-          - Η στελέχωση των επιτελικών θέσεων δεν γίνεται πάντα από τους άριστους και τους ικανούς, αλλά πολλές φορές από τους αρεστούς με ολέθρια αποτελέσματα.

-          - Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού δεν γίνεται ορθολογικά. Οι παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων, αλλά κυρίως συνδικαλιστών δημιουργούν αξεπέραστα εμπόδια. Πόσοι είναι σήμερα, που η παραγωγική αλυσίδα στενάζει, εκείνοι που δεν εκτελούν το έργο του κλάδου για το οποίο προσλήφθηκαν (Ένας σοβαρός παράγοντας της επιτυχημένης δεκαετίας 1998-2008 ήταν και η ισοκατανομή του προσωπικού- απόφαση σταθμός του τότε συνδικάτου που δεν υπολόγισε το συνδικαλιστικό κόστος).

-          - Καμιά ενέργεια δεν γίνεται για να βρεθούν έσοδα από άλλες πηγές (προϊόντα & υπηρεσίες) που θα υποκαταστήσουν τη  μείωση από τα έσοδα του παραδοσιακού Ταχυδρομείου.


Την ώρα λοιπόν που τα παραπάνω είναι μια αδυσώπητη  πραγματικότητα, πιστεύει αλήθεια κανείς  πως το ποσό που αντιστοιχεί  στη αναστολή καταβολής των δώρων και του επιδόματος  κ. άδειας, είναι ικανό από μόνο του να βάλει φρένο στη κατηφόρα.

Σίγουρα ΟΧΙ !!!

Το αναφέρει καθαρά το Επιχειρησιακό Σχέδιο, το ομολόγησαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια χθες και εκείνοι που ψήφισαν το σχέδιο της σύμβασης.

Τότε γιατί το ψήφισαν;;;
 


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Φοβόμαστε πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο πιστεύαμε και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο συνδικάτο μας. Πρέπει να παραδεχτούμε κάτι. Το Συνδικάτο μας έχει χάσει τον προσανατολισμό του, ξέχασε τις ρίζες του και πιθανόν μα μην θυμάται καν, το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο ερχομός των managers για να διοικήσουν τα ΕΛΤΑ (από το 1997 και μετά), κάποιοι από τους οποίους, πρέπει να παραδεχτούμε πως  ήταν ικανότατοι στη δουλειά τους, άλωσε κυριολεκτικά το συνδικάτο. Οι συνδικαλιστές είδαμε το τυρί, αλλά δεν είδαμε την φάκα. Μας πρόσφεραν απλόχερα κάποια συνδικαλιστικά  προνόμια, ουσιαστικά μας  έκαναν συνδιαχειριστές της διοίκησης σε θέματα προσωπικού και ουσιαστικά μας  οδήγησαν για παιγνίδι στο δικό τους  γήπεδο.  Tο παιγνίδι όμως του management, σίγουρα το ξέρουν καλύτερα από εμάς - το έχουν σπουδάσει οι άνθρωποι-!!! Κάποιοι λοιπόν που μέχρι χθες κρατούσαμε την τσάντα του διανομέα, δουλεύαμε ταξινόμηση, ή  προϊστάμενοι σε κάποιο ταχυδρομικό κατάστημα, με ελάχιστη συνδικαλιστική εμπειρία, πιστέψαμε οι αφελείς  πως μπορούμε να έχουν άποψη για τα πάντα και μάλιστα σωστή.


Μας έδιναν ένα και μας έπαιρναν δέκα. Μας έκαναν ένα ρουσφέτι και μας αφαιρούσαν δύο εργασιακά προνόμια και το παιγνίδι συνεχίζεται μέχρι σήμερα, μόνο που κάποιοι δεν το ανακάλυψαν ακόμη!!! 
Συνεχίζουμε σήμερα να μιλούμε για αριθμούς, για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για βιωσιμότητα, ανταγωνισμό, στρατηγικούς επενδυτές και επιχειρησιακά σχέδια και νομίζουμε οι αφελείς πως κάνουμε και εντύπωση,  την ώρα που κάποιοι από εμάς δεν ξέρουμε ούτε την έννοια των παραπάνω λέξεων και ξεχάσαμε τον Άνθρωπο, τον Συνάδελφο μας και τις ανάγκες του!!!

Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς τόση πρεμούρα κι αγωνία για "να σώσουμε" τον ΕΛΤΑ με περικοπή των δώρων μας, ενώ στο διαχρονικό αίτημα της παράταξης μας να μειώσουμε την εισφορά των εργαζομένων προς το συνδικάτο στο μισό, ειδικά αυτή τη περίοδο της κρίσης, η απάντηση είναι μονιμα αρνητική. Και μάλιστα από την περίοδο που επιβλήθηκαν οι δύο μειώσεις στους μισθούς μας με τους μνημονιακούς νόμους, το ποσό της εισφοράς συνεχίζει  να προκύπτει επί του βασικού μισθού, ο οποίος όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα γιατί οι μειώσεις δεν έγιναν σ' αυτόν, αλλά έχουν αφαιρεθεί ξεχωριστά στο χαρτάκι της μισθοδοσίας μας. 


Ξεχάσαμε πως ο ΕΛΤΑ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση που μοναδικό στόχο έχει τα κέρδη, αλλά μια βασική υποδομή του κράτους, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι Έλληνες πολίτες όπου κι αν κατοικούν σε προσιτές τιμές, συγκρινόμενη μόνο με τις δημόσιες επιχειρήσεις του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος.


Ποιοί θα έπρεπε λοιπόν  να είναι σήμερα οι αποκλειστικοί στόχοι του συνδικάτου μας;;;

-          - Να κρατήσουμε τα ΕΛΤΑ δημόσιο Οργανισμό με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά και να μην υιοθετούμε τις απόψεις των κομμάτων που στηρίζουμε, όταν πρόκειται για τη δουλειά μας.

-          - Να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν.

-          - Να διασφαλίσουμε το σημερινό, έστω το πετσοκομμένο εισόδημα των Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ.

-          - Να υπερασπιζόμαστε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που κατοχυρώνει τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα μας

-          - Να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να έχει ποιοτικές και φθηνές δημόσιες Ταχυδρομικές υπηρεσίες


Έχουμε αυτούς τους στόχους;;;

Τους πιστεύουμε πραγματικά;;;

Τους υπηρετούμε με κάθε μέσο;;;

Η απάντηση είναι όχι!!!


Την ίδια απάντηση που πήραμε κι εμείς σαν παράταξη στο χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ, όταν βάλαμε τα παραπάνω ζήτημα (εκτός του πρώτου) και απαιτήσαμε να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες κατοχύρωσης τους, στο κείμενο της σύμβασης,  προκειμένου να δώσουμε θετική ψήφο.


Καταλαβαίνουμε πως  το πρώτο θέμα, της πώλησης του δημόσιου Ταχυδρομείου, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει όρο της σύμβασης, γιατί είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής και σίγουρα η διοίκηση δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει ένα τέτοιο όρο.


Τα υπόλοιπα όμως τρία θέματα ζωτικής σημασίας (Θέσεις εργασίας, εισόδημα, υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο), μαζί με το θέμα της έγγραφης  δέσμευσης της διοίκησης του ΕΛΤΑ μέσα στο κείμενο της σύμβασης,  πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες περικοπές στο εισόδημα των Συναδέλφων δεν έγιναν δεκτά για να συμπεριληφθούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


Και πώς να γίνουν δεκτά, όταν το σχέδιο είχε ήδη συμφωνηθεί τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στο προεδρείο της ΠΟΣΤ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και συζητούνταν παράλληλα και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΤΑ προς έγκριση (μάθαμε πως εγκρίθηκε και εκεί).


Κάποιοι σίγουρα χρειάζονται εκπαίδευση προκειμένου να κάνουν διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αφορά την τύχη 7.500 εργαζομένων και των οικογενειών τους!!!


Η διαπραγμάτευση έχει στοιχειώδης κανόνες:


Κανόνας πρώτος: Η διαπραγμάτευση γίνεται επί συγκεκριμένου έγγραφου διεκδικητικού πλαισίου, με συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση και όχι εφ’ όλης της ύλης. Στη περίπτωση μας, έγγραφο διεκδικητικό πλαίσιο δεν υπήρξε ποτέ από τη μεριά του συνδικάτου. Σε μια περίοδο όπως αυτή που ζούμε, που ισοπεδώνονται τα πάντα, δεν ανοίγεις θέματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες


Κανόνας δεύτερος: Στη διαπραγμάτευση διεκδικείς κιόλας, δεν δίνεις μόνο!!! Και κυρίως δεν τα δίνεις όλα και δεν υποθηκεύεις το μέλλον τόσων Εργαζομένων.


Κανόνας τρίτος: Από την όποια συμφωνία επιτευχθεί, καλή ή κακή, επωφελούνται ή επιβαρύνονται  το ίδιο όλοι οι Εργαζόμενοι. Δεν είναι δυνατόν η αναστολή των δώρων να στοιχίζει στους νέους Συναδέλφους ένα ολόκληρο μισθό και ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 8% του ετήσιου εισοδήματος τους, ενώ στους παλιούς η μείωση να μην ξεπερνά το 2-3% του ετήσιου εισοδήματος και σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μηδενική!!! ( Όσοι είναι υψηλόμισθοι και δεν παίρνουν δώρα δεν θα υποστούν μείωση!)


Κανόνας τέταρτος: Οι όροι των συλλογικών συμβάσεων δεν μπορεί αν είναι φωτογραφικοί για συγκεκριμένο αριθμό ευνοουμένων Συναδέλφων. Ο 4ος όρος του σχεδίου της σύμβασης, στη τελευταία παράγραφο αναφέρει πως ένας  υπάλληλος (ΠΕ-ΤΕ) με ελάχιστα χρόνια υπηρεσίας, που μόλις μετατάχθηκε από παραγωγικό  κλάδο στον κλάδο διοίκησης- εκμετάλλευσης, μόλις ολοκληρώσει τους κύκλους σπουδών δύναται να γίνει αμέσως διευθυντής!!!!   
Χωρίς την παραμικρή διοικητική εμπειρία, αφού μέχρι σήμερα ήταν πχ διανομέας ή ταξινόμος, ή οδηγός, ή οτιδήποτε άλλο, παραβιάζοντας κατάφορα τον ΓΚΠ ΕΛΤΑ, όρος ΣΤ2, παράγραφος Β.1.3, που καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην στελέχωση θέσης ευθύνης επιπέδου διεύθυνσης. 
Μάλλον θα ήταν πιο έντιμο να γινόταν ονομαστική αναφορά στα πρόσωπα που αφορά η ρύθμιση!!! Έλεος πια με τα ρουσφέτια!!!


Κανόνας πέμπτος: Κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στην ολοκλήρωση της, δεν  δέχεσαι προφορικές δεσμεύσεις με τίποτα και  για τίποτα. Το μόνο που δεσμεύει τα δύο μέρη είναι το γραπτό κείμενο που υπογράφεται. Δεν πείθουν τα επιχειρήματα του τύπου, «έχετε δίκιο, αυτό θα το ξαναδούμε». Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.   
Δεν κουράστηκαν τόσα χρόνια να ακούνε διοικητικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις περί ανάπτυξης των δεμάτων, logistics, εισαγωγή νέων προϊόντων, ανάπτυξη των ταχυμεταφορών (η «αιχμή του δόρατος»!!!!  είναι καθηλωμένη δεκατρία ολόκληρα χρόνια  στο 10% της αγοράς προσθέτοντας συνεχώς ελλείμματα στη μητρική).


Την τελευταία αναφορά την κάνουμε γιατί σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο τα ελλείμματα  του ΕΛΤΑ στο τέλος του 2014 θα φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από την αναστολή καταβολής των δώρων και του επιδόματος κ. άδειας μέχρι τότε (τέλος του 2014) ακούσαμε χθες στο Δ.Σ. της ΠΟΣΤ, πως ο Οργανισμός θα εξοικονομήσει 18 εκατ. ευρώ


Τα υπόλοιπα 32 εκατ. προκειμένου ο ΕΛΤΑ να μην είναι ζημιογόνος από πού θα προκύψουν;;;

Δεν υπήρξε καμιά απάντηση-δέσμευση για το θέμα!!!


Εμείς πιστεύουμε πως κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η Διοίκηση το πολύ να καταφέρει να συμμαζέψει από άλλες δαπάνες (ενοίκια, κλπ  – πλην μισθοδοσίας ) δέκα (10) εκατ. ευρώ.  

Τα υπόλοιπα είκοσι (20) εκατ. από πού θα βρεθούν;;;

Γιατί σ’ αυτή την ερώτηση δεν απαντά κανείς;;;
Να απαντήσουμε εμείς: Από τα συνήθη υποζύγια - εμάς!


Εμείς πάντως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όσα γράφονται στο 1ο όρο της Σύμβασης, με τονισμένα γράμματα, πως προκειμένου να παραμείνει ο ΕΛΤΑ κερδοφόρος  «δραστική περιστολή, όπου επιβάλλεται, των δαπανών της εταιρείας», που τα δύο μέρη (ΕΛΤΑ-ΠΟΣΤ) έχουν συμφωνήσει.


Γι’ αυτό όσα παραπλανητικά ακούστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ (και ακούστηκαν πολλά), προκειμένου να πειστούν κάποιοι και δώσουν τελικά εξουσιοδότηση για υπογραφή είναι απλά λόγια του αέρα. Δεν μπορέι να ακούγεται πως από την 01.01.2015 θα επανέλθουμε στο κανονικό μας μισθολόγιο χωρίς τις περικοπές!!!
Ακόμη και ο Σαμαράς είναι πιο προσεκτικός!!!


Κι αν μέχρι εδώ τα πράγματα είναι άσχημα παρακάτω γίνονται τραγικά!!!

Στον 2ο όρο του σχεδίου που εγκρίθηκε, περιγράφεται η διαδικασία εφαρμογής στα ΕΛΤΑ των μνημονιακών νόμων που έχουν ψηφίσει οι  κυβερνήσεις της χώρας μας.

Συστήνονται κοινές επιτροπές  ΕΛΤΑ-ΠΟΣΤ προκειμένου:

1.      Να ενσωματώσουν στο πειθαρχικό δίκαιο του ΕΛΤΑ τους  μνημονιακούς  νόμους της πολιτείας που σχετίζονται με το θέμα(επίορκοι, ποινές, κλπ). Αντί το συνδικάτο να έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη, που ήδη εφαρμόζονται στον Οργανισμό διατάξεις τέτοιων  νόμων αντίθετων με το υφιστάμενο, νομικά κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο, θα καθίσει να συζητήσει την πλήρη  ενσωμάτωση τους!!!

2.      Να δημιουργήσουν νέο καθηκοντολόγιο (επικαιροποίηση των κανονισμών εκτέλεσης έργου το λένε τώρα) ανά κλάδο και ειδικότητα, ζητήματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες. Αλήθεια με τίνος εξουσιοδότηση το συνδικάτο ξεκίνησε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση για τόσο σοβαρά θέματα, όπως αυτά (1 & 2)

3.      Να  διαμορφώσουν σύστημα κινήτρων για  να επιτευχθούν οι στόχοι του Οργανισμού. Κανείς δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετος με κάτι τέτοιο. Έχουμε όμως  την πικρή πείρα του παρελθόντος, που κάθε φορά  περιγράφουν όλες οι συμβάσεις την συνήθη καραμέλα περί κινήτρων  και όταν έρχεται η ώρα - αν έλθει –  ξεχνούν να δώσουν τα όποια bonus είχαν υποσχεθεί!!!

4.      Να  αναμορφώσουν  το σύστημα  στελέχωσης των θέσεων ευθύνης. Ήταν ένα θέμα που εμείς ζητούσαμε να γίνει. Κανείς όμως και εδώ δεν γνωρίζει τις αλλαγές που κάποιοι έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω, σίγουρα διαμορφώνει την άποψη πως  πρόκειται για ριζικές-ισοπεδωτικές  αλλαγές σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κατοχυρωμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου. Βάλαμε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα;;;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Επειδή εμείς πιστεύουμε ακόμη πως ο βασικός ρόλος του συνδικάτου είναι υπεράσπιση των θεσμικά κατοχυρωμένων εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων μας και επειδή το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ήρθε για ψήφιση, όχι απλά δεν τα κατοχυρώνει, αλλά αντιθέτως ανοίγει κερκόπορτες προκειμένου αυτά να αλωθούν και επειδή, όχι απλά δεν πειστήκαμε από τα έωλα επιχειρήματα εκείνων που διαπραγματεύτηκαν και συμφώνησαν μόνοι τους το σχέδιο (παρά την συμφωνία που είχε γίνει την διαπραγμάτευση να κάνει διαπαραταξιακή επιτροπή) δεν δώσαμε θετική ψήφο για την υπογραφή αυτής της Συλλογικής Σύμβασης. Δεν ήταν όμως αρκετό. Οι παραταξιακοί συσχετισμοί δυνάμεων, παρά την πληθώρα των επιχειρημάτων που καταθέσαμε, δεν μας επέτρεψαν να αποτρέψουμε τη καταστροφή που έρχεται. Έχουμε όμως ήσυχη τη συνείδηση μας πως πράξαμε σωστά

Και η δική μας άποψη, αλλά και η άποψη εκείνων που ψήφισαν θετικά τη σύμβαση είναι στη δική σας κρίση.