Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021

Δεν θα γίνονται στα φαρμακεία τα self test - Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση

Σε απόσυρση της ρύθμισης που παρέχει δυνατότητα στα φαρμακεία να διενεργούν rapid τεστ για την ανίχνευση κορωνοϊού προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατέθεσε ...σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων μεταξύ των οποίων και για το άρθρο που καταγράφει τον τρόπο διάθεσης των ταχέων τεστ από φαρμακεία.

Το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα στη Βουλή είχε προκαλέσει αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους φαρμακοποιούς, και μετά τις αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε στην απόσυρση της διάταξης με νομοθετική βελτίωση. Η αντιπολίτευση υποστήριζε πως η εφαρμογή του άρθρου 1 ως είχε αποτελούσε νοσηλευτική πράξη, κάτι που θα απαιτούσε πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 1 του νομοσχεδίου προέβλεπε αρχικά ότι:

Ιδιωτικά φαρμακεία δύναται να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε φυσικά πρόσωπα. Τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), για τη διενέργεια ελέγχων νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 είναι η κλινική ευαισθησία για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς, η ύπαρξη ποσοστού κλινικής ειδικότητας για SARS-CoV-2, καθώς και η συμπερίληψη στις ενδείξεις αποτελέσματος ένδειξης εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας, εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύνανται να εξειδικεύονται περαιτέρω τα ελάχιστα αναγκαία χαρακτηριστικά διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) που διατίθενται μέσω φαρμακείων, να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς, καθώς και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Mε τη νομοτεχνική βελτίωση διαγράφηκε η πρόβλεψη ότι: «να χορηγείται το δικαίωμα διενέργειας των ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους στους φαρμακοποιούς», την οποία θα καθόριζε απόφαση του υπουργού.

Πηγή: https://left.gr