Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

«ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΝ» ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ


Συναδέλφισσες -οι,  
Η Παρασκευή 13 Μαρτίου (Παρασκευή και 13) θα χαραχθεί ανεξίτηλα στην Ταχυδρομική ιστορία και θα γραφτεί με μελανά γράμματα πως, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΤΑ σε μια συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, (για να αποφύγουν την διαμαρτυρία των εργαζομένων) πήρε μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα του Οργανισμού, να πετσοκόψει την αποζημίωση απόλυσης-συνταξιοδότησης στο μισό. 
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση, που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, η αποζημίωση απόλυσης καθορίζεται πλέον στα 15.000 ευρώ από 30.000 που ήταν μέχρι τώρα. Πέρα από κάθε λογική και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα το Διοικητικό Συμβούλιο ευθυγραμμισμένο απόλυτα με την κυβερνητική πολιτική και αφού έπεσαν στο ...
κενό οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Διοίκησης, να φορτώσει επικοινωνιακά την περικοπή της αποζημίωσης στην προηγούμενη Διοίκηση, ανατρέπει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό κάθε συναδέλφου. 
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η εισήγηση της Διοίκησης για να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση στηρίχθηκε σε  νόμο της χούντας, ζήτημα που δεν είχε τολμήσει να ανοίξει κανείς όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
Κατά τη διαδικασία της συνεδρίασης η πλευρά της Διοίκησης ήταν απόλυτη στην εισήγηση της, παρά την επιχειρηματολογία και των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων, που με τις προτάσεις τους της έδιναν τη δυνατότητα να βρεθεί διέξοδος και να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση. 
Προφανώς η Διοίκηση θέλησε να περάσει το μήνυμα και να δείξει ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις της, εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει ξεκάθαρα ότι αγνοεί επιδεικτικά τις θέσεις των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους και επαναφέρει στο μυαλό μας την αλήστου μνήμης έκφραση «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». 
Φυσικά δεν σταμάτησαν μόνο στην περικοπή της αποζημίωσης, καθώς πήραν και την απόφαση για έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την λύση της θυγατρικής εταιρείας ΚΕΚ ΕΛΤΑ. 
Δεν ξεχνούμε βέβαια και την πρόσφατη απόφαση τους να ορίσουν σύμβουλο, για το ξεπούλημα της Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Εμείς ως παράταξη δεν μας εκπλήσσουν οι διοικητικοί χειρισμοί. Η Διοίκηση είχε φροντίσει το προηγούμενο δίμηνο με τις αποφάσεις της (διακοπή των συμβάσεων του προσωπικού ορισμένου χρόνου, κλείσιμο καταστημάτων, διάλυση της διανομής κλπ) να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για την αδιάλλακτη στάση και τις πραγματικές προθέσεις της για το μέλλον του Δημόσιου Ταχυδρομείου. Οι Διοικούντες θα πρέπει να κατανοήσουν πως την ώρα που επικαλούνται νόμους της χούντας για να σφαγιάσουν την αποζημίωση, παραβιάζοντας την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να είναι έτοιμοι να δεχτούν τις συνέπειες των ενεργειών τους. 
Δεν μπορεί για όλα να φταίνε οι εργαζόμενοι και να είναι οι μόνοι που πληρώνουν το «μάρμαρο» από τον οικονομικό στραγγαλισμό του Οργανισμού που εσκεμμένα έχει οδηγηθεί διαχρονικά και την ίδια στιγμή να σπαταλούνται υπέρογκα πόσα για αυξήσεις μισθών και πολυτελή γραφεία της ανωτάτης διοίκησης. 
Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, ζούμε τις ημέρες της «κανονικότητας», που κάποιοι τις ευαγγελίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα και πρόσμεναν να έλθουν. 
Πού είναι αλήθεια όλοι οι πολυγραφότατοι (σε συνδικαλιστικό επίπεδο) που μέχρι πέρυσι κατηγορούσαν τη δική μας παράταξη, για καθετί που γινόταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Θα τολμήσουν να βγάλουν έστω μία ανακοίνωση για όλα αυτά που συμβαίνουν στα ΕΛΤΑ τους τελευταίους τρεις μήνες;
Θα τολμήσουν να πουν μία κουβέντα για ότι συμβαίνει στη διανομή;
Θα τολμήσουν να πουν μία κουβέντα για ότι συνέβη στα καταστήματα;
Θα τολμήσουν να πουν μία κουβέντα για την περικοπή της αποζημίωσης απόλυσης; 
Θα τολμήσουν να βγάλουν μία ανακοίνωση για τον πολιτικό τους φορέα που σχεδιάζει όλα όσα  ζούμε σήμερα στο ταχυδρομείο; 
Κύριοι είστε μοιραίοι και άβουλοι και κατώτεροι των περιστάσεων. 
Μία ζωή κρυβόσασταν πίσω από τις εξελίξεις και όταν τα πράγματα έπαιρναν άσχημη τροπή επιλέγατε την αποχή. 
Η ιστορία για ακόμα μία φορά έγραψε μία σειρά από αρνητικές πράξεις και ενέργειες ενάντια στα ΕΛΤΑ να γίνονται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από συνδικαλιστικής πλευράς η ιστορία έγραψε ότι  λάμψατε δια της απουσίας σας.
Θα θέλαμε να δούμε πώς θα δικαιολογηθείτε σε όλους αυτούς τους συναδέλφους που όλο το προηγούμενο διάστημα καταγγέλλατε και κατηγορούσατε τους πάντες και τώρα έχετε μετατραπεί σε γιατρούς και ασχολείστε μόνο με το να βγάζετε ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό, εκτός αν όλα όσα γίνονται είναι συμφωνημένα και έχετε δώσει την συγκατάθεση σας, γι’ αυτό και κρύβεστε!!!


Συναδέλφισσες-οι,

Mέσα στο επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις, γεγονός που απαιτεί την επαγρύπνηση και την ενότητα των πάντων, για να μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Είναι βέβαιο ότι τα διλήμματα από πλευράς διοίκησης και Κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγαλύτερα και μέσα από την ιδιαιτερότητα και τις συνθήκες που βιώνουμε σαν κοινωνία τις τελευταίες μέρες, θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Ο πανικός και ο φόβος έχει ήδη  αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του γεγονός που δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση το συνδικαλιστικό κίνημα. Σας καλούμε σε ετοιμότητα, να έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά και να είστε έτοιμοι για τις μάχες που θα πρέπει να δοθούν. Όσο για τους εφιάλτες καλά θα κάνουν να καταλάβουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα για τους ίδιους…