Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020

Ανοικτή Επιστολή στην Διοίκηση των ΕΛΤΑ

  ΠΑΚ-ΕΛΤΑ
Ανοικτή Επιστολή στην Διοίκηση των ΕΛΤΑ

Κοινοποίηση: ΠΟΣΤ, ΚΕΥΑΕ

Κύριοι,

Αδιαμφισβήτητα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση που πρώτα από όλα απαιτεί από όλους επίδειξη  ύψιστης υπευθυνότητας, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Όλοι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, στις οικογένειες μας, αλλά και σε εμάς τους ιδίους οφείλουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα πρόληψης ώστε, να συμβάλουμε αφενός στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αφετέρου, να μην βάλουμε σε κίνδυνο τη ίδια τη ζωή μας αλλά και κανενός συνανθρώπου μας.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε πως την ίδια στιγμή που μας ...
στέλνετε συνεχείς ανακοινώσεις και μας  κρούετε τον κώδωνα του κινδύνου και μας μιλάτε για την σοβαρότητα της κατάστασης δεν συμπεριφέρεστε  ανάλογα και στην πράξη. Είναι θετικό το να βγαίνουν εγκύκλιοι και να περιγράφουν το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, αποδεικνύεται πως  η θεωρία από την πράξη   απέχει πολύ. Δυστυχώς δεν έχετε φροντίσει να χορηγήσετε τα αναγκαία είδη  που απαιτούνται για την ατομική προστασία των εργαζομένων.

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από τους συναδέλφους για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας τους και για την υποκρισία που επικρατεί σχετικά με το δήθεν ενδιαφέρον για την υγεία τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αναγκασμένοι να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέσα προστασίας.
Τα ερωτήματα πολλά και δυστυχώς αναπάντητα και οι συνάδελφοι που εργάζονται σε διαφορετικούς κλάδους διερωτούνται:

1. ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ

i.                    Οι ροές εισαγωγής των αντικειμένων είναι συνεχείς και  δεν υπάρχει μέριμνα απολύμανσης τους, αφού οι απολυμάνσεις αφορούν στατικά σημεία και όχι την καθημερινή ροή των αντικειμένων.
ii.                    Πολλά από τα αντικείμενα προέρχονται από  χώρες, όπως η Κίνα και η Ιταλία,  οι οποίες είναι πηγή μετάδοσης  του κορωνοϊου.
iii.                    Δεν υπάρχουν σε επάρκεια μάσκες, γάντια μιας χρήσης αλλά και αντισηπτικά για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι ανά βάρδια.
iv.                    Μέσα στους συγκεκριμένους χώρους λόγω της επεξεργασίας και διαλογής που γίνεται υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ιού λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σωματιδίων στην ατμόσφαιρα(σκόνη, τσουβάλια, κοντέινερ, κτλ). 
v.                    Για την καθαριότητα των κέντρων διαλογής και των γραφείων τους, υπάρχει ανά βάρδια ένα άτομο γεγονός που συνιστά σχεδόν αδύνατη την σχολαστική καθαριότητα.

2. ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

i.                    Οι συνάδελφοι είναι εκτεθειμένοι καθημερινά λόγω της αναγκαστικής επαφής με πολίτες.
ii.                    Αγροτικοί διανομής μετά την οδηγία του κράτους να κλείσουν οι επιχειρήσεις (καφενεία,καταστήματα) δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τις επόμενες μέρες, κυρίως με ασφάλεια (θα πληρώνουν στην ύπαιθρο;).
iii.                    Δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα για την ατομική τους προστασία (μάσκες ,γάντια, κτλ).
iv.                    Με βάση τα τετραγωνικά και την υποχρεωτική απόσταση ασφαλείας που πρέπει να τηρείται μεταξύ του πληθυσμού ,στις μονάδες διανομής ο ένας διανομέας είναι σχεδόν πάνω στον άλλον.

3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ

i.                    Καθημερινή επαφή με τους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας(μάσκες ,γάντια, αντισηπτικά, κτλ).
ii.                    Συνωστισμός κατά τις ημέρες των πληρωμών.
iii.                    Αποχώρηση συναδέλφων κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του αριθμού του προσωπικού για την εξυπηρέτηση των πολιτών, σε συνέχεια και των τελευταίων μαζικών αποχωρήσεων από την συναλλαγή.

4. ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ

i.                     Δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα για την ατομική τους προστασία(μάσκες ,γάντια, στολές μιας χρήσης, κτλ).
ii.                    Απολύμανση σε όλα τα υπηρεσιακά οχήματα σε εβδομαδιαία συχνότητα καθώς μεταφέρονται καθημερινά νέα αντικείμενα από διάφορους προορισμούς.

5. Κ.Υ. ΕΛΤΑ  ΚΑΙ ΕΔΡΕΣ ΠΕΡΙΦ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

i.                    Δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα για την ατομική τους προστασία(μάσκες ,γάντια, κτλ).
ii.                    Θα πρέπει να λειτουργήσουν εκ περιτροπής και να δοθεί η δυνατότητα  εργασίας από το σπίτι στο μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού.

Καθημερινά σε διάφορους χώρους εργασίας υπάρχουν αναφορές για πιθανά ύποπτα κρούσματα, τα οποία μας ενημερώνουν ότι δεν είναι σε θέση να ελεγχθούν άμεσα από την οργανωμένη πολιτεία, γεγονός που μεγαλώνει τον προβληματισμό και την αγωνία των συναδέλφων για το πόσο ασφαλείς είναι κατά την διάρκεια της εργασίας τους.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε  να επανεξετάσετε την προσέγγισή σας στην αντιμετώπιση και την λήψη των μέτρων που πρέπει να παρθούν για την προστασία της ζωής των συναδέλφων αλλά και του κοινού που εξυπηρετούμε και να επανεξετάσετε και άλλες λύσεις όπως την λειτουργία του οργανισμού με προσωπικό ασφαλείας, την προσωρινή απαγόρευση αντικειμένων από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού και εν τέλει αν χρειαστεί και την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης με σκοπό την προφύλαξη της ζωής των συναδέλφων και των συνανθρώπων μας. 

Επιπλέον σας καλούμε να επιδείξετε την ίδια ευαισθησία που δείξατε σήμερα για τους εργαζόμενους των κεντρικών υπηρεσιών και για τους εργαζόμενους στην παράγωγη.

Για την ΠΑΚ-ΕΛΤΑ
Γιάννης Μώρος