Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Σε κλοιό διαδηλωτών το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Μαζική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ έξω από το ξενοδοχείο στο Καβούρι. Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας από την ...αστυνομία. Αποκλεισμό των συνταξιούχων οργανώσεων κατήγγειλε ο  Δ. Κουμπούρης.
Χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ διαμαρτύρονται από το πρωί έξω από ξενοδοχείο στο Καβούρι Αττικής, όπου ξεκίνησε το 37ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας έπειτα από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες πέρυσι που είχαν ως αποτέλεσμα να διοριστεί διοίκηση με δικαστική απόφαση.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγιναν ομιλίες στην εξέδρα που έχει στήσει το Μέτωπο, στην οποία ανέβηκε και ομάδα των συγκεντρωμένων για να μία συμβολική διαμαρτυρία με αποκριάτικες μάσκες σατιρίζοντας τους εργοδοτικούς συνέδρους.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, όπως «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», «Στον εργατών τις πλάτες χτίζετε καριέρες να ποιοι είναι οι εργατοπατέρες» και κατά του προέδρου της Συνομοσπονδίας, Γιάννη Παναγόπουλου. 
Επίσης, αντιδράσεις προκάλεσε η σημερινή δήλωση του κ. Παναγόπουλου, όταν δημοσιογράφος τον κάλεσε στο τηλέφωνο ζητώντας του να τοποθετηθεί για τον αποκλεισμό δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ φέρεται να είπε ότι εκείνη την ώρα έκανε μπάνιο και δεν μπορούσε να μιλήσει. 
«Όσα μπάνια και αν κάνει, η βρωμιά δεν φεύγει» σχολίασε μέλος του ΠΑΜΕ τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή από τη στιγμή που έρχεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Κουμπούρης, κατήγγειλε τον απαράδεκτο και πρωτοφανή αποκλεισμό των συνταξιούχων από το συνέδριο. «Είμαστε εκλεγμένοι σύμφωνα με το καταστατικό και όλες τις διαδικασίες, έχουμε πάρει μέρος σε όλα τα συνέδρια, έχουμε εκλεγεί τρεις (σ.σ. συνταξιούχοι) στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και σήμερα δεν μας έδωσαν κάρτα, δεν μας επέτρεψαν, δεν μας αφήνουν να μπούμε στο φυσικό μας χώρο, στο χώρο του συνεδρίου, που έχουμε δικαίωμα να είμαστε, δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς» τόνισε.
«Έχουμε δικαίωμα να πάρουμε μέρος στις διαδικασίες με λόγο και έχουμε δικαίωμα και στην ψηφοφορία για να εκλέξουμε τους δικούς μας αντιπροσώπους στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για πρωτοφανή μέτρα τρομοκρατίας και βίας, που για πρώτη φορά εμείς βιώνουμε. Έχουμε ακόμα να πούμε πρώτη φορά αποκλείονται οι συνταξιούχοι και εκλεγμένοι.
»Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια μέτρα, ώστε να διευκολυνθούν όλοι αυτοί να κάνουν ένα συνέδριο, μακρυά από τους εργαζόμενους, μακρυά από τους συνταξιούχους, μακρυά από εκείνους που αγωνίζονται, με τη βία και τη νοθεία και να βάλουν τους εργοδότες μέσα στα συνδικάτα και να μην μπαίνουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι» τόνισε ο ίδιος.
Ιδιαίτερα ισχυρή είναι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων με άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες, που έχουν θέσει σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και από χθες βράδυ έχουν αποκλείσει το ξενοδοχείο περιμετρικά. Σημειώνεται ότι γίνεται έλεγχος και μόνο όσα άτομα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα της ΓΣΕΕ μπορούν να εισέλθουν.
Η διαδικασία προβλέπει μόνο ομιλίες των εκπροσώπων κυβέρνησης και κομμάτων, εκλογή της νέας διοίκησης και ανανέωση του προσώπου, το οποίο θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου. Ο νυν πρόεδρος της Συνομοσπονδίας έχει ανακοινώσει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ότι θα αποχωρήσει. «Αλλά η αποχώρησή μου θα αποφασιστεί με εσωτερικές διαδικασίες. Οφείλω να οδηγήσω τη ΓΣΕΕ στο συνέδριο και μετά να οργανώσω την αποχώρησή μου» είχε πει ο Γιάννης Παναγόπουλος.
Από την πλευρά τους οι 70 πρόεδροι υπογράμμισαν πρόσφατα ότι «η πραγματοποίηση του συνεδρίου αποτελεί μείζον ζήτημα έκφρασης και λειτουργίας των συλλογικών θεσμών». Όμως, το ΠΑΜΕ επιμένει στη θέση ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνέδριο-εξπρές με «νόθα» σύνθεση, ενώ η ΑΔΕΔΥ τάχθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα κατά του «συνεδρίου-παρωδία» ζητώντας συνέδριο με βάση το καταστατικό της ΓΣΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά δεν θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος. Τέλος, θα συμμετέχει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία δέχτηκε τη σχετική πρόσκληση.
«Εφ.Συν.»
Από πλευράς του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του κόμματος αλλά και εκλεγμένος αντιπροσώπου με τη ΔΑΣ στο συνέδριο, έκανε λόγο για «ντροπή της κυβέρνησης, της αστυνομίας, των δυνάμεων καταστολής, που σήμερα απαιτούν από τον κάθε ένα αντιπρόσωπο με βάση το χαρτί που έχουν και την πολιτική ταυτότητα που τους έχει δώσει αυτή η συνδικαλιστική μαφία να δουν αν θα περάσει κάποιος μέσα ή όχι.
»Έχουν τα ονόματα όλων, τι είναι ο καθένας, τι κόμμα είναι, τι θεό πιστεύει και τα έχουν δώσει αυτοί, οι χαφιέδες. Κατά τα άλλα θα κάνουν δημοκρατικό συνέδριο. Απαγορεύουν να μπεις μέσα, έχουν στην πύλη barcode και εδώ καλούμε τον Χρυσοχοΐδη να πάρει θέση: Είναι αυτός ο ρόλος της αστυνομίας; Να είναι εδώ μπροστά και να απαγορεύει στους αντιπροσώπους να μπουν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ με βάση την πολιτική τους ταυτότητα;».
«Αν λοιπόν αυτή είναι η κατεύθυνση, η οδηγία, η απόφαση που έχει πάρει για να αποτρέψει αυτούς που δεν είναι με το ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι με τη ΝΔ, που δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ να μπουν στο συνέδριο ας μας πάρουν με ένα καράβι, ας μας πανε μέσα για να κάνουν το συνέδριό τους», κατέληξε ο κ. Κατσώτης.
Πηγή: efsyn.gr