Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Φθιώτιδας & Ευρυτανίας


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 
στα ΕΛ.ΤΑ. Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
 Λαμία 21-02-2020   
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Προς: 1. Περ. Διευθυντή Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας 
            2. Διευθυντή Κ.Τ. Λαμίας
            3. Προϊσταμένη Μ.Δ. Λαμίας
            4. Προϊστάμενος Μ.Δ. Καρπενησίου
Κύριοι της Διοίκησης,
Μετά τη προ μηνών απομάκρυνση ενοικιαζόμενων εργαζομένων από τις θυρίδες συναλλαγής και χωρίς ...
αναπλήρωση αυτών, η εξουθένωση των εναπομεινάντων στα καταστήματα συναδέλφων ήταν το φυσικό επακόλουθο. Τώρα ήρθε η σειρά του κλάδου διανομής των  Μ.Δ. Λαμίας και Καρπενησίου να μπουν στο στόχαστρο.
Συγκεκριμένα από την 17η Φεβρουάριου 2020 (αφού νωρίτερα είχαν ήδη απολυθεί οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι διανομείς) δόθηκαν οδηγίες του νέου πλάνου διανομής, σύμφωνα με το οποίο οι ταχυδρομικοί τομείς μειώνονται κατά το ήμισυ. Στη Μ.Δ. Λαμίας οι ταχυδρομικοί τομείς μειώνονται στο μισό και από 16  γίνονται 8 και τα αγροτικά δρομολόγια μειώνονται από 5 σε 3. Αντίστοιχες μειώσεις έχουμε και στη Μ.Δ. Καρπενησίου, οι τρεις (3) τομείς γίνονται ένας (1) και τα τέσσερα (4) αγροτικά δρομολόγια με μεγάλο γεωγραφικό εύρος και δύσκολη μορφολογία θα έχει ανάλογη συρρίκνωση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα για τις πόλεις της Λαμίας και του Καρπενησίου το γράμμα να πηγαίνει πλέον καθυστερημένα ίσως και μια φορά την εβδομάδα.      

Το σχέδιο διανομής πλέον θα είναι:
Ø  Χ+2 (δύο δρομολόγια ανά διανομέα που θα γίνονται εναλλάξ).
Ø  Καθορίζονται ηλικιακά κριτήρια, (δηλαδή ο νεότερος θα πηγαίνει σε περισσότερους και δυσκολότερους τομείς από τον πιο ηλικιωμένο).
Ø  Η αγροτική διανομή θα εκτελείται ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων του χωριού.(Έως 500 κατοίκους (1)μια φορά την εβδομάδα. Έως 2.000 κατοίκους, τρεις(3) φορές την εβδομάδα). Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, ο διανομέας θα καλύπτει εσωτερικές ανάγκες το γραφείου.    
Ø  Το 5% του προσωπικού θα καλύπτει την αναπλήρωση των αδειών (κανονικών, αναρρωτικών κ.λπ.)
Ø  Το 10% του προσωπικού θα καλύπτει λοιπές εργασίες του γραφείου.
Ø  Μετά από όλα αυτά όσοι συνάδελφοι διανομείς ¨περισσεύουν¨ θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη ¨εθελούσια¨ μετάθεση.
Ζητάτε λοιπόν από Δευτέρα 17-02-2020, οι εναπομείναντες συνάδελφοι να σηκώσουν στις πλάτες τους το φορτίο ενός ακόμα δρομολογίου με Α+Β προτεραιότητας αλληλογραφίας, εντύπων, ειδικής διαχείρισης (συστημένα, business express), δέματα εξωτερικού, με αλληλογραφία υπηρεσιών (Τράπεζες, Υπουργεία κ.λπ.),προσέλκυση πελατών , με γεωγραφικές ιδιομορφίες, πεζοί, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ψύχος-καύσωνας-βροχή),με τους ήδη μεγάλους τομείς, διπλασιασμός αλληλογραφίας του ανεκτέλεστου δρομολογίου.
Αυτό είναι μη υλοποιήσιμο, το μόνο που θα επιτύχετε με αυτό το σχέδιο, είναι εξουθένωση των συναδέλφων και υπονόμευση του θεσμού του Ταχυδρόμου με τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι εργαζόμενοι θα έχουν καθημερινά να αντιμετωπίσουν την πίεση, τα παράπονα και την οργή των πελατών. Τα δυο ερωτήματα που προκύπτουν είναι: 1) Ποια η λογική του ηλικιακού διαχωρισμού των εργαζομένων, ¨σκοτώνουμε τα γέρικα άλογα;;;¨ και 2) Ποια θα είναι τα κριτήρια της ¨εθελούσιας¨ μετάθεσης ¨; Τα ¨μόρια¨; 


Ενδιαφέρεται άραγε κανείς για τη ποιότητα των υπηρεσιών του Οργανισμού, τα χαμένα έσοδα  και τη στροφή των πελατών μας στους ανταγωνιστές μας; Αυτό το νέο μοντέλο διανομής: δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στο κλάδο της διανομής, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, έχει εμφανείς αδυναμίες στο θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων και πάνω απ΄ όλα αποδυναμώνει τα ΕΛ.ΤΑ. και δημιουργεί μια εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης του οργανισμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων αλλά αφήνει και τους ίδιους τους εργαζομένους  εκτεθειμένους στη τοπική κοινωνία για λάθη και παραλήψεις για τα οποίες δεν έχουν καμιά υπαιτιότητα.

Σε περίπτωση που δεν επανεξετάσετε το νέο σχέδιο διανομής θα προβούμε σε κάθε μορφής ενέργειες.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:   1. Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΛ.ΤΑ.
                            2. Γενικό Δ/ντη Υπηρεσιακών Λειτουργιών
                             3. ΠΟΣΤ

                    Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας                                                                                            

Βάιος Μπουρογιάννης                   Νικόλαος Αναγνόπουλος