Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

Κατώτατο μισθό και προστασία των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Κατώτατο μισθό και βέλτιστη προστασία των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες θα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 10 Οκτωβρίου.
Η ετήσια έκθεση της επιτροπής Απασχόλησης για ...
τις εργατικές και κοινωνικές πολιτικές τονίζει ότι, αν και το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη σημείωσε ιστορικό χαμηλό (7,4% τον Αύγουστο του 2019), η ανεργία των νέων παραμένει απαράδεκτα υψηλή, ενώ παρατηρούνται ακόμα μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, με περίπου 113 εκ. ανθρώπους στην ΕΕ να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για τη θέσπιση κατώτατου μισθού και επιδόματος ανεργίας σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και χρηματοδότησης για δανειοδότηση των εθνικών συστημάτων για τη στήριξη των ανέργων σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Τονίζει επίσης εκ νέου την ανάγκη για μια Εγγύηση της ΕΕ για το παιδί για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Για να κλείσει η μισθολογική ψαλίδα του 16% που χωρίζει τα δύο φύλα, η Επιτροπή θα πρέπει να ετοιμάσει οδηγία για τη διαφάνεια των απολαβών.
Τα μέλη του ΕΚ καλούν επίσης για μια συντονισμένη πρωτοβουλία της ΕΕ για την ενίσχυση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
Πηγή: metaforespress.gr