Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019

Νέος τρόπος υπολογισμού των καταληκτικών τελών από την 1η Ιουλίου 2020

Σε συμφωνία για τα διεθνή καταληκτικά τέλη ήρθαν οι χώρες-μέλη της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU), που συμμετείχαν στο 3ο έκτακτο συνέδριο.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της UPU, Bishar A. Hussein, «σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή, όπου έχουμε αποτρέψει την πιθανή έξοδο ενός από ...
τα κράτη-μέλη μας και, φυσικά, πολλών άλλων απογοητευμένων χωρών».
Η εν λόγω απόφαση θα εισάγει ένα νέο τρόπο υπολογισμού των καταληκτικών τελών, τα οποία αποτελούν την αμοιβή του παρόχου καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας για τη διανομή του εισερχόμενου διασυνοριακού ταχυδρομείου αποτελούμενου από ταχυδρομικά αντικείμενα από άλλη χώρα.
Πλέον, τα κράτη-μέλη της UPU που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις -π.χ. εισερχόμενες επιστολές άνω των 75.000 μετρικών τόνων βάσει στοιχείων του 2018- θα μπορούν να επιλέξουν μόνα τους το ύψος του τέλους από την 1η Ιουλίου του 2020.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση λαμβάνει τα απαραίτητα για την προστασία των υπό ανάπτυξη χωρών με χαμηλούς ταχυδρομικούς όγκους.
Το ισχύον σύστημα υπολογισμού του ύψους των καταληκτικών τελών είχε συμφωνηθεί το 2016, ενώ αποτέλεσε «μήλον της έριδος» για τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούσαν να αποσυρθούν από την UPU εάν δεν αλλάξει.
Πηγή: metaforespress.gr