29 Νοε 2016

Παράθυρο για μείωση πλεονασμάτων από τον Μοσκοβισί

«Όλα Ανοιχτά»
Εφικτή χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα....
Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος. Επίσης τάχθηκε υπέρ του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε για τα πλεονάσματα: «Ο χάρτης της πορείας τώρα είναι το μνημόνιο. Μετά το 2018 δεν είμαστε εντός προγράμματος και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε».
Όσον αφορά δε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι στα εργασιακά «χρειάζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος. Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η αγορά εργασίας πρέπει να είναι ευέλικτη, αλλά και οι εργαζόμενοι να έχουν διαπραγματευτική ισχύ. Χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος, που αυτό σημαίνει συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε, ωστόσο, ότι αποτελεί προϋπόθεση μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αυτήν την εβδομάδα (πριν από το Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου) με όλους τους θεσμούς, προκειμένου στη συνέχεια και οι εταίροι να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.
«Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, πριν από το τέλος του 2016», δήλωσε.
Αποσαφήνισε, επίσης, ότι το staff level agreement πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ.
«Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς δε, εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, όπως ζητεί το Ταμείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε: «Αυτά που προβλέπονται. Τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο».
Σε άλλη ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο και 4ου προγράμματος, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός 4ου προγράμματος. Είμαστε στο 3ο και είναι ήδη πάρα πολύ. Θέλουμε να τελειώσει το πρόγραμμα για να βγούμε από αυτό. Δεν μπορώ να το αποκλείσω (σ.σ. το 4ο πρόγραμμα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε».
Ο ευρωπαίος επίτροπος έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για την ορθή πορεία της χώρας:
  • Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων.
  • Όλοι να συμβάλλουν σε ό,τι τους αναλογεί. Η Ελλάδα να γίνει το θετικό παράδειγμα στη συλλογή των φόρων και στη δίκαιη κατανομή τους.
  • Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενστερνισθούν τις μεταρρυθμίσεις.
  • Η χώρα, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της, να είναι ενεργός πρωταγωνιστής στη χάραξη του μέλλοντός της.
Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν ασχολούμαστε με την πολιτική στην Ελλάδα. Υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση με πλειοψηφία. Εναπόκειται στα πολιτικά κόμματα να ασχοληθούν με αυτά και στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για τα υπόλοιπα. Για εμάς ένα πράγμα έχει σημασία: η σταθερότητα της χώρας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχωρεί».
Πηγή: http://tvxs.gr