12 Δεκ 2015

Μητέρα των μαχών το ασφαλιστικό

Tvxs Ρεπορτάζ
Όχι στην μείωση κύριων συντάξεων, όχι στα εισοδηματικά κριτήρια και την 20ετία για την εθνική σύνταξη. Αυτά τα τρία όχι είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό που εξελίσσεται χωρίς να διαφαίνεται σύντομα συμφωνία με...
τους πιστωτές. Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας είπε στο tvxs.gr ότι μπορεί να αλλάξει ξανά το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με μετάθεσή της για τον Φεβρουάριο, εφόσον η απάντηση που θα δώσουν στις αρχές Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των πιστωτών επί της πρότασης Κατρούγκαλου δεν θεωρηθεί από την Αθήνα ως βάση συμβιβασμού.
Η άποψη που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι, αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο του ασφαλιστικού, η συνέχεια θα είναι πολύ ευκολότερη και η μετάβαση στην κανονικότητα άμεση. Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση είναι δύσκολη, αφού και το καλύτερο δυνατό νομοσχέδιο θα είναι επώδυνο για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων (μέσω της μείωσης επικουρικών και εφάπαξ, αλλαγής των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και άλλων μέτρων ώστε να περικοπεί κατά 1,8 δισ. ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2016).
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - που ξεκίνησαν ήδη - κατατείνουν στην ενημέρωσή τους για τις κυβερνητικές προθέσεις αλλά για την κατάθεση των μηνυμάτων που οι ίδιοι παίρνουν από την κοινωνική βάση στις περιφέρειές τους.
Σε κάθε περίπτωση, αν οι πιστωτές δεν σεβαστούν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, έχει αποφασιστεί η μονομερής κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πέρασμα από τη σύγκρουση στη ρήξη. 
«Ποιοι είμαστε»
Δεν είναι μόνο ότι περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι αναμένουν με αγωνία να μάθουν αν για μια ακόμη φορά θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Είναι επίσης ότι οι συνταξιούχοι συντηρούν άνεργα παιδιά (ο πρωθυπουργός το έχει δημοσίως τονίσει και δεν είναι σχήμα λόγου), ενώ είναι προφανές ότι χωρίς ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων όσες περικοπές και αν γίνουν στις συντάξεις. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα τα βγάλει πέρα με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αντί της μείωσης των κύριων συντάξεων, αλλά ειδικά το ΔΝΤ, και για ιδεολογικούς λόγους, επιμένει στις οριζόντιες περικοπές γιατί θεωρεί ότι το μέτρο που προτείνει η ελληνική πλευρά θίγει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
«Να μην ξεχάσουμε ποιοι είμαστε» σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να υπογραμμίσει την πολυεπίπεδη σημασία που έχει η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα το συνδέεται ευθέως με θέματα κοινωνικής συνοχής. Ακριβώς «για να μην ξεχάσουν ποιοι είναι» έρχεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το «παράλληλο πρόγραμμα» που προβλέπει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους ανασφάλιστους, συνέχιση των συσσιτίων σε απόρους, των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, την επέκταση της κάρτας σίτισης και άλλου τέτοιου περιεχομένου μέτρα.
Οι επιλογές των άλλων 
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγάλων συναινέσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι πολύ ενδεικτικό των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο για την αντιμνημονιακή στροφή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού που δεν ψηφίζουν τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου το οποίο ψήφισαν το  καλοκαίρι. Αυτό το πολιτικό παράδοξο σχολιάζεται αρνητικά στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ειδικά ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση έναντι των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αν μείνει σ' αυτή την «γραμμή».
Για την ώρα, πάντως, οι σχεδιασμοί της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης δεν είναι ολοκληρωμένοι: Τι θα κάνουν αν κατατεθεί μονομερώς, δηλαδή χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Τι θα κάνουν αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος διάρρηξης της συνοχής της συμπολίτευσης κατά την ψηφοφορία;
Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, γιατί θα έχει κόστος και το να συνταχθούν με τους πιστωτές απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ μέχρι τώρα φωνάζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, και το να πάρουν πάνω τους την ευθύνη για πρόωρες εκλογές στις οποίες τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να έχουν καλή τύχη.
Πηγή:http://tvxs.gr