7 Δεκ 2015

Την «έξοδο» βλέπει η πλειοψηφία των διοικητών των νοσοκομείων

Τάξη στην κακοδιαχείριση των νοσοκομείων επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, παύοντας των καθηκόντων τους την πλειοψηφία των διοικητών τους. Παύση καθηκόντων για την πλειοψηφία των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων καθώς και...
των αναπληρωτών τους, αποφάσισε η πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησής τους, με τη διαδικασία προφορικής συνέντευξης.
Η απόφαση που ήρθε μετά από μία διαδικασία αξιολόγησης που κράτησε 10 μήνες, έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση πολλών από τους αποχωρίσαντες διοικητές και αναπληρωτές που αμφισβητούν την διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αποφάσεις για τις αποπομπές τους ήταν προειλημμένες.
Για την κάλυψη των κενών θέσεων το υπουργείο έχει ήδη δημοσιεύσει τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι. Πέραν των όσων ίσχυαν και σε ανάλογες προηγούμενες προκηρύξεις, αυτή τη φορά θα συνεκτιμηθούν και τα ακόλουθα προσόντα:
- Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος στη διοίκηση και στα οικονομικά.
- Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
- Η επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
- Η γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της ΕΕ που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.
- Οι σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.
- Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
- Η προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.
- Η δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.
- Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες.
- Το κοινωνικό έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).
Πηγή:http://tvxs.gr