19 Ιουλ 2012

Goldman Sachs: Η λιτότητα δεν θα σώσει την Ισπανία

Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει ότι βασική αδυναμία της ισπανικής οικονομίας εντοπίζεται στο εξωτερικό παρά στο δημόσιο χρέος Μικρή επίδραση θα έχει η δημοσιονομική λιτότητα στο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ισπανίας. 
Αυτό σημειώνει σήμερα σε έκθεσή της η Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι βασική αδυναμία της ισπανικής οικονομίας εντοπίζεται στο...
εξωτερικό παρά στο δημόσιο χρέος.
Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει ότι η λιτότητα δεν λύνει το πρόβλημα των εξωτερικών χρεών, τα οποία οφείλονται στην αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών στο εξωτερικό, ενώ σημειώνει ότι ο εξωτερικός δανεισμός θα μειωθεί εάν βελτιωθεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Για να βελτιωθεί, όμως, θα πρέπει να μειωθεί η εγχώρια ζήτηση και οι εισαγωγές. Δεδομένου, όμως, ότι οι εισαγωγές αντιστοιχούν μόλις στο 30% του ΑΕΠ, η επίδραση στον εξωτερικό δανεισμό δια αυτής της οδού θα είναι περιορισμένη, εκτιμά η GS.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, οι δανειστές της Ισπανίας θα αποφύγουν, ένα πρόγραμμα επιτήρησης της Ισπανίας «τύπου τρόικας». Αντ' αυτού, τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πιο ευέλικτα, στο πλαίσιο του κλίματος συνεργασίας που έχει καλλιεργηθεί με την ισπανική κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια μπορεί να επεκταθεί πέραν του τραπεζικού τομέα, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.