30 Νοε 2018

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛ.ΤΑ: Ο αγώνας μας δικαιώνεται αλλά και συνεχίζεται!

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 20 Νοεμβρίου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Ο Σύλλογός μας ως μέλος της ΣΕΑ,...
έδωσε βροντερό παρών στην αγωνιστική κινητοποίηση, με σύσσωμη τη Διοίκηση αλλά και δεκάδες συνταξιούχους ταχυδρομικούς να βρίσκονται στις επάλξεις!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Πεπόνης ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στη μεγάλη συγκέντρωση και τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συνεχείς διεκδικήσεις και αγώνες του συνταξιουχικού κινήματος, απέδωσαν καρπούς και συνέβαλαν αποφασιστικά στη μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων το 2019. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι νέοι αγώνες ανοίγονται μπροστά για τους συνταξιούχους και απαιτείται η συνδρομή όλων για την αποτελεσματική διεκδίκηση των αιτημάτων.
Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου:
«Καλημέρα αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Καλωσορίζω ιδιαίτερα τους συναδέλφους της επαρχίας.
Κάλεσα τους συνάδελφους μου στα ΕΛ ΤΑ να βρεθούν στο πλευρό σας και όλοι μαζί, αφού απαιτήσουμε να μπει τέρμα στην  περικοπή έστω και ενός ευρώ να διεκδικήσουμε την ανάκτηση του χαμένου μας εισοδήματος. Ανταποκρίθηκαν θεαματικά. Τους ευχαριστώ και τους επαινώ.
Σήμερα σ’ αυτή την πλατεία των διεκδικήσεων μπορούμε να «γιορτάσουμε» και μια νίκη, την μη περικοπή των συντάξεων που φαίνεται ότι έρχεται και εν πολλοίς οφείλεται στις δικές μας κινητοποιήσεις. Δεν εφησυχάζουμε και γι’ αυτό το θέμα γιατί και τι δεν ακούσαμε το προηγούμενο διάστημα.
Από τον Σ.Ε.Β. ακούσαμε ότι αν η κυβέρνηση δεν κόψει τις συντάξεις θα έλθουν και τέταρτο και πέμπτο μνημόνιο!!!   Δεν θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα και φυσικά, το σλόγκαν πλέον, ότι αν ξηλώσουμε ότι έχει ψηφιστεί θα χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.
Αρκετοί με προεξάρχουσα την κα Ξαφά, σύμβουλο, όπως ακούγεται πολιτικού και πάντως αυτοκόλλητη με το Δ.Ν.Τ., επιμένουν ακόμη. Να κοπεί λένε η προσωπική διαφορά γιατί θα παίρνουν μικρότερη σύνταξη οι νέοι συνταξιούχοι, Τι φοβούνται. Μη «πεισμώσουν». Γιατί δεν λένε να αυξηθεί των νέων, έστω σταδιακά, όπως εξάλλου προβλέπεται και στο νόμο του Κατρούγκαλου.
Όλοι αυτοί παρουσιάζουν εμάς τους συνταξιούχους να σπαταλούμε τον πλούτο που παράγεται τώρα ενώ ξέρουν ότι είμαστε πιστωτές της κοινωνίας από το παρελθόν.
Μας θεωρούν απόντες, ότι λείπαμε, δεν προσφέραμε τίποτα και ήλθαμε από το πουθενά να εισπράξουμε κάποια χρήματα. Ξεχνάνε ότι όλα προέρχονται από εμάς, από τη δική σας δουλειά.
Μας καλούν να συμμετέχουμε στην εξόφληση ενός δυσβάσταχτου χρέους, ενώ αγνοούν το χρέος της κοινωνίας προς εμάς.
Έχουν μάλιστα δεσμευτεί ότι οι δαπάνες για συντάξεις θα είναι συγκεκριμένες και εννοείται περιορισμένες.
Οι δικοί μας αγώνες θα τους κάνουν να ξεδεσμευτούν.
Το ίδιο θα γίνει και με το αφορολόγητο. Καλούμε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ότι δεν θα μειωθεί το 2020. Το αντίθετο μάλιστα να αυξηθεί πρέπει.
Δεν γίνεται να δίνονται τόσα χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους, για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και να παραλείπονται οι ανάγκες επιβίωσης ενός τόσο μεγάλου κομματιού της κοινωνίας.
Δύο λόγια για το επίκαιρο θέμα των δικαστικών διεκδικήσεων.
Θυμάστε ότι το είχαν πάρει σχοινί – κορδόνι.
Από το πρώτο μνημόνιο, Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου,  έκοψαν τις συντάξεις και πετσόκοψαν τα δώρα (2011). Αυτές οι περικοπές κρίθηκαν από το Σ.τ.Ε. συνταγματικές για να σωθεί η πατρίδα από τη χρεοκοπία!!!
Την επόμενη χρονιά, το 2012, Σαμαράς – Βενιζέλος, με δύο μάλιστα νόμους (4051 και 4093) έκαναν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και εξαφάνισαν τα δώρα. Αυτές τις ανάλγητες περικοπές στο εισόδημα των συνταξιούχων το  Σ.τ.Ε. τις έβγαλε καταχρηστικές, παράνομες και αντισυνταγματικές, ανοίγοντας όπως ήταν επόμενο και τον δρόμο των δικαστηρίων.
Η δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών και των δώρων αποτελεί ατομικό δικαίωμα του κάθε συνάδελφου, αποτελεί όμως και υποχρέωση του Συλλόγου η αγωνιστική τους διεκδίκηση και όχι η μετατροπή του σε ντίλερ του δικηγορικού γραφείου, οργανώνοντας ομαδικές αγωγές, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής και αναπαράγοντας φρούδες ελπίδες.
Αν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που τρέχουν σήμερα στα δικηγορικά γραφεία, που επικοινωνούν με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, καταθέτουν αιτήσεις και κάνουν αγωγές, αφιέρωναν αυτόν το χρόνο και την ενέργεια στη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις , θα είχαν ελπίδα να επαναφέρουν τις κατακτήσεις που έχουν απολεσθεί.
Το άσχημο είναι ότι μας έκαναν να σκεφτόμαστε και να μας απασχολεί ότι τα αναδρομικά είναι πολλά …και πώς θα δοθούν τόσα χρήματα κ.λ.π. Μα και όταν μας τα κόβανε ήταν πολλά.……
Ας αναγνωρίσει η κυβέρνηση ότι μας τα χρωστάει και θα βρεθεί τρόπος  για το πώς θα μας τα δώσει.
Οι συνταξιούχοι θέλουμε στην ηλικία που βρισκόμαστε σωστή ιατρική περίθαλψη, φάρμακα, αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι ελεημοσύνες, για να μπορέσουμε να ζήσουμε τα υπόλοιπα χρόνια με αξιοπρέπεια.
Είμαστε ακούραστοι, δίνουμε μαθήματα αγωνιστικότητας. Με τη σημερινή μας συγκέντρωση βάζουμε τα γυαλιά στους εργαζόμενους και κυρίως  στους νέους, ο αγώνας μας είναι ένα πάρε δώσε με τους νέους, Τους καλούμε να αγωνιστούν για καλύτερους μισθούς και ασφαλισμένη εργασία.  Και να ξέρουν ότι έτσι βοηθάνε τους γονείς και τους παππούδες τους να ζήσουν με συντάξεις αξιοπρέπειας.
Χωρίς εργαζόμενους, χωρίς εργατική τάξη που να αντιστέκεται η ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης είναι βεβαία.
Και εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι πρέπει να βελτιώσουμε και άλλο την  οργάνωσή μας, να διατηρήσουμε και να επαυξήσουμε τον αξιόπιστο λόγο της Σ.Ε.Α. μιας συλλογικότητας που απέκτησε κύρος και σεβασμό.
Όπλο μας η ισοτιμία η αδιάρρηκτη ενότητα και η αλληλεγγύη των μελών -  οργανώσεων.
Ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες διαφορετικές μας προσεγγίσεις, ένα είναι σίγουρα αναγκαίο. Αν θέλουμε να κερδίσουμε τη βελτίωση των όρων της ζωής μας πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.
Τα προβλήματα είναι κοινά και η ενότητα αυτονόητη.
Χρειάζεται όλα τα σφυριά να κτυπούν μαζί σε ένα ανένδοτο ενωτικό αγώνα όλων των συνταξιούχων.
Όσοι, όπως τις προάλλες προτείνουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό η αγωνιστική τους διάθεση να εξαντλείται στα πρακτικά του Δ.Σ., στις δημόσιες σχέσεις, στις διαφημισμένες από όλα τα Μ.Μ.Ε. συναθροίσεις των 200-300 ατόμων αλλά στη μαζική συμμετοχή των μελών που εκπροσωπούν και μαζική συμμετοχή υπάρχει μόνο εδώ.
Τέλος αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
θέλω να κάνουμε καθαρό και να το γνωρίζουν όλοι πως δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα. Δεν πρόκειται να μας κουράσουν και έτσι να μας λυγίσουν. Συνέχεια θα μας βρίσκουν μπροστά τους και μη μας υποτιμάνε λόγω της ηλικίας μας. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 15 Δεκέμβρη, θα είμαστε ξανά στην πλατεία  Συντάγματος.
Σας εύχομαι καλούς αγώνες γιατί θα χρειαστεί να παλέψουμε σκληρά. Τίποτα δεν χαρίζεται. Τα θέλουμε όλα πίσω και στόχο έχουμε τη ΝΙΚΗ. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και το μέλλον, δηλαδή θα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Σας ευχαριστώ πολύ»

 Δείτε την ομιλία του προέδρου Γιώργου Πεπόνη και την συνέντευξη του στην ΕΡΤ (εδώ)

Πορεία και επίδοση υπομνήματος στη Βουλή – Τι μας είπε ο υπουργός
Μετά το τέλος της μεγάλη συγκέντρωσης, η αντιπροσωπία της ΣΕΑ επισκέφτηκε τα κόμματα της Βουλής, πλην της φασιστικής Χρυσής Αυγής και επέδωσε το ψήφισμα. Παράλληλα, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας. Αναστάσιο. Πετρόπουλο στον οποίο απέδωσε υπόμνημα και απαίτησε λύση στα προβλήματά μας.
Ο κ.Πετρόπουλος απάντησε ότι:
  • Η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1.1.19 για τους συνταξιούχους που πήραν σύνταξη πριν την ψήφιση του νόμου 4387/16 νόμος Κατρούγκαλου.
  • Υπάρχει στο σκεπτικό της Κυβέρνησης να αποδώσει ένα είδος δώρου, μέρισμα δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά αυτό θα συγκεκριμενοποιηθεί από τον κ. Πρωθυπουργό.
  • Δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να κάνουν αιτήσεις και αγωγές διότι η κυβέρνηση ότι είναι να αποδώσει, θα το αποδίδει σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα εάν έκαναν αίτηση ή αγωγή.

Από την μεριά μας του κάναμε καθαρό ότι οι αγώνες μας θα συνεχισθούν. Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί για όλους τους συνταξιούχους χωρίς κανένα διαχωρισμό. Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλης της αντιασφαλιστικής - αντεργατικής νομοθεσίας. Να εφαρμοσθούν άμεσα οι θετικές δικαστικές αποφάσεις και να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους ότι τους αναλογεί.  
Προς αυτή την κατεύθυνση οι συνταξιουχικές οργανώσεις της ΣΕΑ ετοιμάζουν το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15.12.18 ώρα 12.30 μμ στην Πλ. Συντάγματος και πορεία στο Μαξίμου απαιτώντας λύσεις σε όλα τα αιτήματά μας, όπως αυτά αναφέρονται στο υπόμνημά που κατατέθηκε.
Πηγή:http://psselta.gr