6 Νοε 2017

Βάζουν στο κάδρο τον Σημίτη

Τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη βάζoυν στο κάδρο των ύποπτων πληρωμών για το σύστημα C4i και τις φρεγάτες τύπου «S» οι δικογραφίες ου διαβιβάστηκαν στη βουλή απ΄ τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, για διερεύνηση τυχόν ...
ποινικής ευθύνης για παθητική δωροδοκία του Γιάννου Παπαντωνίου. Τις δικογραφίες αυτές αποκαλύπτει σήμερα η Realnews.
Η κατάθεση φωτιά που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό στην υπόθεση των μιζών επί των ημερών του ανήκει στον Μισέλ Ζοσερόν, πρώην πρόεδρο της εταιρείας Thales που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και διεκδικούσε από το 2002 το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως αναφέρεται στις δικογραφίες «από τη μέχρι τώρα ανακριτική έρευνα, η οποία δεν εμποδίζεται από τη διαδικασία του άρθρου 96 του Συντάγματος, έχει προκύψει ότι στις 13/7/2005 ο εισαγγελέας της Γαλλικής Δημοκρατίας διέταξε προκαταρκτική έρευνα βάση δηλώσεων του Μ. Ζοσερόν, πρώην προέδρου της εταιρείας Thales engineering and consulting (TEAC), ο οποίος κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς εντός του ομίλου Thales».
Όπως αναφέρεται περαιτέρω, ο Μ. Ζοσερον δήλωσε μεταξύ άλλων στις 20/5/2005 στους Γάλλους εισαγγελείς: «Κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2002 και στις αρχές του 2003. Από κει και ύστερα πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Λουκά Ρωμανό, πρόεδρο της Thales International Ελλάδα. Εκείνος μου υπέδειξε ότι έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Αμύνης. Εκείνος μου επισήμανε ότι κατά την προηγούμενη συμφωνία πώλησης των φρεγατών στην Ελλάδα επετεύχθη μια συμφωνία σχετικά με την πληρωμή των προμηθειών με τον ίδιο τον υπουργό και η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό». Η συμφωνία στην οποί αναφέρεται ο κ. Ζοσερόν είναι αυτή η σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου «S» τον Φεβρουάριο του 2003 επί υπουργίας Γ.Παπαντωνίου όπου η Thales Nederland B.V. ήταν ο κύριος ανάδοχος και αντισυμβαλλόμενος με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
Όπως αναφέρουν οι ανακριτές στην έκθεσή τους, το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό αποτελεί την κοινή ιστορική βάση για τις δυο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και που, όπως αναφέρουν, είναι απολύτως συναφείς μεταξύ τους.
Στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ο κ. Ζοσερόν αναφέρεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- σε όσα λέει στην κατάθεση αυτή σε σχέση με την ασφάλεια των Αγώνων. «Σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων ένας άλλος ανταγωνιστής ήταν η εταιρεία SAIC που υποστηριζόταν άμεσα από τον Dick Cheney. Και σύμφωνα με τον κ.Ρωμανό, χάσαμε αυτή τη συμφωνία γιατί εμείς στοχεύαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό».
Όπως αναφέρει η δικογραφία, επικαλούμενη τα στοιχεία των γαλλικών Αρχών, ο Λ. Ρωμανός ήταν συγχρόνως αντιπρόσωπος της Thales International Ελλάδος και της AE Electronic Systems. Με βάση μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι γαλλικές Αρχές «το 2005 η γαλλική Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για τις πράξεις α) της διαφθοράς ξένων δημοσίων λειτουργών, που διαπράχθηκε μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα και β) της κατάχρησης δημοσίων αγαθών και συνενοχής και απόκρυψης του αδικήματος αυτού που διαπράχθηκαν σε βάρος των εταιρειών Thales και Thales International SA, κατά τη σύναψη και εκτέλεση της προαναφερόμενης σύμβασης».
Μάλιστα οι Γάλλλοι ανακριτές της υπόθεσης έστειλαν στις ελληνικές Δικαστικές Αρχές στις 2/11/2006 αίτημα δικαστικής συνδρομής, σε εκτέλεση του οποίου κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων έγγραφα σε υλική και σε ψηφιακή μορφήστην οικία του Λ. Ρωαμανού. Στο αίτημα αυτό των Γαλλικών Αρχών περιλαμβανόταν και η κατάθεση Ζοσερόν. Στις δικογραφίες αναφέρεται πως σε εκτέλεση ελληνικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Γαλλίας για την ίδια υπόθεση, ο Ζοσερόν κατέθεσε στις 12/9/2016 πως όταν είπε στον Ρωμανό σε σχέση με τη σύμβαση ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι θεωρούσε απίθανο να κερδίσει η Thales τη σύμβαση, δεδομένης της παρουσίας μιας 100% αμερκανικής εταιρείας, εκείνος του απάντησε πως αντιθέτως είχε πολλές πιθανότητες να κερδίσει, λαμβανομένων υπόψη των κυκλωμάτων που θα ενεργούσαν και που είχαν δώσει τα διαπιστευτήριά τους όταν η Thales κέρδισε τη σύμβαση για τις φρεγάτες. 
Με βάση τις δικογραφίες αυτές, έχουν ήδη ασκηθεί σε μη πολιτικά πρόσωπα διώξεις για βαρύτατα αδικήματα.  
Πηγή: http://tvxs.gr