8 Νοε 2017

Μάχη κατά της μαύρης εργασίας: Τα πρώτα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων - Πρόστιμα ύψους πάνω από 4 εκατ. ευρώ

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πραγματοποίησαν 1.667 ελέγχους σε επιχειρήσεις της Αττικής κατά τους οποίους εντοπίστηκαν παραβάσεις σε βάρος 900 εργαζόμενων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 4.187.726,1 ευρώ - Με βάση τα στοιχεία, ...
επιβεβαιώνεται η τάση μεταστροφής από την πλήρως αδήλωτη εργασία στην μερικώς αδήλωτη.
Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η πρώτη φάση της επεξεργασίας των στοιχείων του πιλοτικού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων στην περιφέρεια Αττικής, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν 4 ελεγκτικοί μηχανισμοί: το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Η στόχευση των ελέγχων έγινε στους κλάδους που επιδεικνύουν την υψηλότερη παραβατικότητα, με χρήση του risk analysis του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε.
Όπως τονίζεται, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.667 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 452 ελέγχους. Οι έλεγχοι αφορούσαν 9.025 εργαζόμενους και εντοπίστηκαν να θίγονται οι 920 ή ποσοστό 10,19%. Αδήλωτοι βρέθηκαν 282 εργαζόμενοι και μερικώς δηλωμένοι 638 εκ των οποίων οι 535 δούλευαν με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα ύψους 4.187.726,1 €.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε δύο περιόδους: στην Α’ περίοδο (1/5–15/6/2017) έγιναν 1251 έλεγχοι, στην Β’ περίοδο (1/9–30/9/2017) 416 εκ των οποίων οι 232 επανέλεγχοι. Κατά τον επανέλεγχο το 68,97% των επιχειρήσεων επέδειξαν συμμόρφωση, το 5,17% μερική συμμόρφωση και 25,86% μη συμμόρφωση.
Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, σύμφωνα με το υπουργείο:
  • Το risk analysis βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και τον εντοπισμό παραβατικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ο επανέλεγχος φαίνεται να συμβάλει ιδιαίτερα στη συμμόρφωσή τους.
  • Η δημοσιότητα που έλαβε το πρόγραμμα και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων συνέβαλαν στην εκούσια συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
  • Επιβεβαιώνεται η τάση μεταστροφής από την πλήρως αδήλωτη εργασία στην μερικώς αδήλωτη. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της υποδηλωμένης εργασίας κυριαρχεί η ψευδώς δηλωμένη μερική εργασία.
Το επόμενο διάστημα, μέσα και από το ειδικό τμήμα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος. Τα θετικά στοιχεία της μεθοδολογίας του θα ενσωματωθούν στο συνολικό σχεδιασμό των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία.