26 Οκτ 2017

Δικαστική απόφαση σταθμός για την κοινή επιμέλεια παιδιών

Την εναλλαγή των γονέων στην επιμέλεια τέκνων επέβαλε τη Δευτέρα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, σε μια απόφαση σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα στο πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου. Η απόφαση ακολουθεί την λύση που πρώτη ...
έδωσε η απόφαση 60/2017 του ΜΠΑ κατά την τακτική διαδικασία να εναλλάσσει τους γονείς στην επιμέλεια ανά μήνα.   
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου (αριθμός 7121/2017) προβλέπεται ότι προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της κύριας απόφασης, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, με δικαίωμα επικοινωνίας κάθε φορά από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, κατά το διάστημα αυτό.       
Ο Σύλλογος «Συνεπιμέλεια» έκανε λόγο για «ένα αναμφισβήτητα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμελείας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους δυο γονείς του».   
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Παρά τις δυσκολίες ενός νομολογιακού εθίμου που θέλει "την επιμέλεια στη μητέρα" χρησιμοποιώντας για δικαιολογία το αντιεπιστημονικό δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας, τη θεωρία της σύγκρουσης των γονέων που πρώτο την προκαλεί το δικαστήριο, τη θεωρία της προσαρμογής και του ισχυρού ψυχικού δεσμού που δημιουργήθηκε μεταξύ μητέρας παιδιού αγνοώντας το ότι για τη δημιουργία του καταστράφηκε με δικαστική απόφαση ο ισχυρός ψυχικός δεσμός πατέρα παιδιού και τέλος μια επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και της δικονομίας ώστε να δικαιολογείται η κακοποιητική συμπεριφορά προς τα παιδιά και τους πατέρες τους».   
«Η λύση που βρίσκεται πια στα χέρια της δικαιοσύνης και των φωτισμένων δικαστικών λειτουργών θα προσανατολίσει τις υποθέσεις ανατροφής παιδιών σε μία φιλική δικαιοσύνη, χωρίς αντιδικία, με δικαστική μεσολάβηση, λιγότερες εντάσεις, περισσότερες συμφωνίες, όπου κερδισμένοι θα είναι όλοι: παιδί, μητέρα, πατέρας, δικαστές και δικηγόροι, η κοινωνία στο σύνολό της», καταλήγει ο Ι. Παπαρρηγόπουλος, πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Συμβουλίου Κοινής Ανατροφής.
Πηγή: http://tvxs.gr