9 Σεπ 2017

Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ

Σε κλοιό κινητοποιήσεων θα βρίσκεται σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού εν όψει των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ, τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις πορείες και να εκφράσουν την ...
αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.
Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, πολιτικές οργανώσεις και φορείς καλούν σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου είναι προγραμματισμένο το κάλεσμα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΕΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κ.ά. στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ, αγροτικοί σύλλογοι της ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και μαθητές προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.
Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων στο κάλεσμα του αναφέρει ότι «αγωνιζόμαστε για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των επόμενων γενεών σε μια κοινωνία με σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα, υγεία και ασφάλεια, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς».
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και οι δυνάμεις του ΚΚΕ καλούν από την πλευρά τους σε συλλαλητήριο στις 18.30 το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο κάλεσμα του το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων, «ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας. Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σε κάθε κλάδο και κάθε χώρο δουλειάς».
Δύο είναι τα καλέσματα από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το ένα στις 17.30 στην συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας (ΛΑΕ, ΟΚΔΕ, Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό κ.α) και το δεύτερο στις 18.00 στην πλατεία της Καμάρας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, Αναρχική Ομοσπονδία κ.α).
Το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καλεί σε συγκέντρωση στις 18.00 στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.
Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών.
Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ενώνει τη φωνή της με τα σωματεία και τις ενώσεις όλων των εργαζομένων που θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς κάτω από την απειλή της απόλυσης και διεκδικούν την απρόσκοπτη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων του κλάδου.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΓΣΕΕ, σήμερα στις 18:00 στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.
Ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις
Ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις, φραγμούς σε επίκαιρα σημεία, εποπτεία κινητοποιήσεων από αέρος με ελικόπτερο, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αποκλεισμό σχεδόν όλου του ιστορικού κέντρου, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Αστυνομίας ενόψει των αυριανών εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ και των προγραμματισμένων διαδηλώσεων.
Μπορεί οι αστυνομικοί που θα επιστρατευτούν για τα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρσι -προσεγγίζοντας τελικώς τους 3.000 με 3.500 χιλιάδες- εντούτοις τα μέτρα θα είναι το ίδιο αυστηρά, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε χρόνο την ίδια μέρα.
Ήδη τροχονομικά μέτρα και αυξημένες περιπολίες αστυνομικών ξεκίνησαν τα προηγούμενα 24ωρα. Στο πλαίσιο αυτό έχει απαγορευτεί στους περισσότερους δρόμους του κέντρου η στάση και στάθμευση των οχημάτων, ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου (και σταδιακά ενόψει των διαδηλώσεων) θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Πηγή: http://tvxs.gr