14 Σεπ 2017

Στους Ιταλούς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το 100% της εταιρείας μεταβιβάζεται στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος ...
45 εκατ. ευρώ. 
Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ. Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εργασιών του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, από την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, Renato Mazzoncini.
Το θέμα των επενδύσεων και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, σήμερα στην Κέρκυρα.  Οι δυο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν την υπογραφή της συμφωνίας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει την πρόθεση της ιταλικής Ferrovie Dello Stato να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή μέρα φέρνει πολύ ευχάριστα νέα, την υπογραφή μεταξύ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ferrovie Dello Stato, καθώς και άλλες επενδύσεις. 
Διαμαρτυρία από εργαζόμενους
Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, αντιδρώντας στην πώληση του σιδηροδρόμου. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου με ζημιωμένη τη χώρα και υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων καθιστά επισφαλείς τις θέσεις εργασίας των 660 εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
«Η σημερινή απεργία γίνεται για να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει από την πλευρά της καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η πώληση αυτή δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε ότι η συγκεκριμένη πώληση είναι έγκλημα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Παναγιώτης Παρασκευόπουλος. 
Πηγή: http://tvxs.gr