8 Σεπ 2017

Όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες του «Σταύρος Νιάρχος»

«Κεκλεισμένων των θυρών» πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η συνάντηση των περισσότερων από 100 κορυφαίων Γάλλων και Ελλήνων εκπροσώπων της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, σε φόρουμ που ...
διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα. 
Η συνάντηση στην οποία ήταν παρόντες ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και κατέληξε, μεταξύ άλλων στη συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Παράλληλα οι γαλλικοί κολοσσοί Total και Suez εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων. 
Πολιτικά από την επίσκεψη Μακρόν προέκυψαν μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα στο οικονομικό πεδίο σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Διαβάστε επίσης: Τα τρία μηνύματα Μακρόν από την Αθήνα προς το Βερολίνο
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 
Εγκώμια Λεμέρ για τον Τσίπρα 
Στη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο «Σταύρος Νιάρχος», οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των επενδυτικών εταιρειών, έδειξαν ενδιαφέρον για ζητήματα όπως ο τραπεζικός τομέας, η ενέργεια και οι υποδομές. Και από ελληνικής πλευράς, ωστόσο, υπήρξε ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για το ελληνογαλλικό φόρουμ και τις ευκαιρίες επιχειρηματικών συνεργασιών που αυτό δύναται να διανοίξει.
Αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης με επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ είπε προς τους επιχειρηματίες για τον Αλέξη Τσίπρα:
«Πρόκειται για έναν πραγματικό ηγέτη με τεράστιος θάρρος που δουλεύει για το κοινό καλό και όχι για συμφέροντα». Φέρεται να πρόσθεσε ότι: «ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πράγματα που δεν θα έκανε άλλος, του βγάζουμε το καπέλο».
Το ενδιαφέρον Total - Suez για ενέργεια και νερό 
Το έντονο ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτων εξέφρασαν από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κορυφαίων γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων, Total και Suez. Όπως επεσήμαναν στο περιθώριο του ελληνογαλλικού επιχειρηματικού φόρουμ, υπάρχει σαφές έδαφος συνεργασίας σε αμφοτέρους τους τομείς.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πάτρικ Πουγιάν, CEO της TOTAL, «το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα εντοπίζεται σε 4 τομείς. Ο πρώτος εντοπίζεται στην διανομή των πετρελαϊκών μας προϊόντων και ειδικά στην ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς έχουμε ευρύ πελατολόγιο εδώ και είμαστε προμηθευτές σε τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να επιδοθούμε σε έρευνες (σ.σ. υδρογονανθράκων)».
Όπως πρόσθεσε, «έχουν υπάρξει ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο και θέλουμε να κάνουμε έρευνες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αίτηση εξασφάλισης των σχετικών αδειών και για αυτό βρίσκομαι εδώ σήμερα».
Αναφερόμενος σε ζητήματα ερευνών, ο επικεφαλής της TOTAL δήλωσε ότι «η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμεθα σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος επιθυμεί να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα. Είμαστε μία δημόσια (εισηγμένη) εταιρία, μία εμπορική εταιρία και όχι μία διπλωματική εταιρία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό (υδρογονανθράκων) της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας νέας βιομηχανίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε έναν ακόμη λόγο (δραστηριοποίησης στην Ελλάδα). Τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αιολικής και ηλιακής.
Ο τέταρτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου. Με φυσικό αέριο να μεταφέρεται από την Αίγυπτο, από την Ρωσία, από την Τουρκία η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για φυσικό αέριο. Βλέπετε, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παρουσία μας στην Ελλάδα, κατέληξε. 
Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όμως, εξέφρασε και ο Ζαν Λουί Σοσάντ, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου SUEZ. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιριών διαχείρισης ύδατος, επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιριών. 
Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ, (την διαχείριση) αυτό στο οποίο είμαστε καλοί. Αυτό λοιπόν που θέλουμε από τους Έλληνες εταίρους μας είναι να δούμε εάν θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο είδος της νέας τεχνολογίας που μπορούμε εμείς να προσφέρουμε.
Είναι κάτι που είναι σημαντικό. Το να μπορείς να φέρεις τεχνολογία, νέα τεχνολογία, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του μάνατζμεντ, του δικτύου διανομής, της σχέσης με τους πελάτες, όπως κάνουμε παντού και είμαστε καλοί σε αυτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε».
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα 
Η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων. Το μνημόνιο της συμφωνίας προβλέπει την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη γαλλική πλευρά σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της στρατηγικής και του επιχειρησιακού σχεδίου της Τράπεζας, την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης ρίσκου, τη διαμόρφωση ειδικών δανειακών προϊόντων που καλύπτουν ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες δεν καλύπτονται από τις τράπεζες, τη χρηματοδότηση της απόκτησης πνευματικών δικαιωμάτων, τη δημιουργία κυβερνητικών και μη εργαλείων υποστήριξης των ΜΜΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις, κ.ά.).
Προβλέπεται, επίσης, δυνητικά η χρηματοδότηση γαλλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, αξιοποιώντας και τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, καθώς και η δικτύωση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών με νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις.
Πηγή: http://tvxs.gr