25 Σεπ 2017

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια

Έπειτα από οκτώ χρόνια υπαγωγής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες που προβλέπονται για τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα κι επισήμως το κλείσιμο της ...
σχετικής με την Ελλάδα διαδικασίας, επιβεβαιώνοντας και επισήμως πλέον ότι το έλλειμμα της χώρας είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την τιμή δημοσιονομικής προσαρμογής της ΕΕ.
«Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα διαμορφωμένα και η σημερινή απόφαση είναι θετική», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ σημειώνεται πως από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά και το 2016 μετετράπη σε πλεόνασμα 0,7%.
Παρότι προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι, αναφέρει επίσης το Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται επίσης να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και ότι εφεξής θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αναφέρεται επίσης ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» και ότι θα υφίσταται παρακολούθηση και μετά το πρόγραμμα.
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου για την Ελλάδα.
Μοσκοβισί: Η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός
Την ανάγκη να κλείσει «ομαλά», γρήγορα και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, στην ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει ότι η σημερινή απόφαση για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα «είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός»
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του επιτρόπου Οικονομίας, για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχει ως εξής:
«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.
Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας.
Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».
Η Κομισιόν χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας από το υπερβολικό έλλειμμα
Την απόφαση του Συμβουλίου να τερματίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, η οποία επικυρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της σύστασης της Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο, η οποία διατυπώθηκε στη βάση των σημαντικών προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του προγράμματος».
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης από 15,1% το 2009 μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. «Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το όριο του 3% που καθορίζεται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει η Επιτροπή κάνοντας αναφορά και στις θετικές της προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. «Σύμφωνα με την εαρινή οικονομική έκθεση του 2017, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να είναι σταθερές, ενώ το προβλεπόμενο έλλειμμα θα παραμείνει κάτω από το 3% κατά τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων. Η πρόοδος αυτή συμπληρώνει τα σημαντικά και ευρύτατα πακέτα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η Ελλάδα ως μέρος των δεσμεύσεών της στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος στήριξης και τα οποία εφαρμόζονται τώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Πηγή: http://tvxs.gr