9 Αυγ 2017

Ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην προέδρων και στελεχών της «Εγνατίας Οδού ΑΕ» για τις υπεροκοστολογήσεις εκατομμυρίων ευρώ

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν πρόεδροι, μέλη διοικητικών συμβουλίων, διοικητικά στελέχη και ανώτεροι υπάλληλοι της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» για την υπόθεση με την υπερκοστολόγηση-μαμούθ των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου στη ...
Δυτική Μακεδονία, που ζημίωσε το δημόσιο με ποσό που φτάνει τα 33 εκατομμύρια ευρώ. Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος 23 ατόμων και η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή.
Οι διώξεις που παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης αφορούν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών, της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της απλής κακουργηματικής απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις αυτές, ενώ για μια περίπτωση εμπλοκής πρώην νομικού συμβούλου της Εγνατίας ΑΕ παραγγέλθηκε δίωξη για απιστία δικηγόρου.
Στο κάδρο της απόδοσης ποινικών ευθυνών βρίσκονται δύο πρώην πρόεδροι της Εγνατίας (2009 και 2014), άλλοτε αντιπρόεδροι και μέλη παλαιών διοικητικών συμβουλίων, ενός διευθύνοντος συμβούλου, γενικών διευθυντών έργων και μηχανικών και ορισμένων ακόμη στελεχών της αναδόχου εταιρίας Αττικατ που ανέλαβε την κατασκευή των επίδικων σηράγγων.

Όπως προκύπτει από τη μηνυτήρια αναφορά της εταιρείας και από το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε τη διενέργεια και άλλης προκαταρκτικής εξέτασης και για τα τούνελ της Θεσσαλίας που επίσης κατασκεύασε η Αττικατ, όπως άλλωστε κα εκείνα της δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα της περιοχής Γρεβενών.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων με τις σήραγγες της Εγνατίας αποκαλύφθηκε μετά την αλλαγή διοίκησης στην εταιρεία, και από το καλοκαίρι του 2015 οι νέοι διοικούντες άρχισαν να ξεσκονίζουν τις συμβάσεις και ποσά που καταβλήθηκαν σε αναδόχους.

Η εταιρεία έχει καταθέσει τις προηγούμενες μέρες αγωγή με την οποία διεκδικεί αποζημιώσεις από διοικούντες και στελέχη της ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή όλη η ζημιά που θεωρεί ότι προκλήθηκε από τις υπερκοστολογήσεις και την αλλαγή κατασκευαστικών κατηγοριών.

Πηγή: https://left.gr