26 Αυγ 2017

Κεντροαριστερά: Μνηστήρες για την ηγεσία υπάρχουν... κόμμα δεν υπάρχει

Όσο πλησιάζουμε προς την ώρα της εκλογής, τον Οκτώβριο, οι «μνηστήρες» για την ηγεσία του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς διαρκώς πληθαίνουν, ωστόσο το ακριβές σχήμα του νέου φορέα παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα. Το παράδοξο της διαδικασίας είναι ...
πως πρώτα θα ψηφιστεί ο αρχηγός του νέου φορέα και στη συνέχεια, με συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα αποφασιστεί η μορφή που θα πάρει  (θα είναι για παράδειγμα ενιαίος ή πολυκομματικός;). Ερώτημα παραμένει επίσης και το τί θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ…
Τα δεδομένα
Μέχρι στιγμής για ηγεσία του νέου κόμματος έχουν ανακοινώσει υποψηφιότητα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. Τελευταία προσθήκη στη λίστα των «μνηστήρων» είναι του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανακοίνωσε πως την την ερχόμενη Πέμπτη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις θέσεις. 
Σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας έχει αφήσει και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Όσο για τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου, φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία του νέου φορέα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να δουμε ως υποψήφιο και τον Γιάννη Τούντα έναν εκ των επικεφαλής του σχήματος «Κινήσεις Πολιτών» που επίσης συμμετέχει στη ΔΗΣΥ.
Σταύρος Θεοδωράκης… ο γρίφος
Πολυσυζητημένη και καταλυτική είναι η στάση που θα κρατήσει τελικά το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Διαρροές από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία του κόμματος ανέφεραν πως ο κύβος ερρίφθη και ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι έτοιμος να διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία του νέου φορέα. Επίσης ανακοινώσει αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.
Λίγες ώρες αργότερα πάντως η διεύθυντρια του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, Λίνα Παπαδάκη, με ένα μήνυμά της στο Twitter έστειλε μήνυμα που περιέπλεξε την κατάσταση: «Το Ποτάμι δεν μπαίνει στη ΔΗΣΥ, δεν διεκδικεί την ηγεσία της. Θέλει ένα νέο κίνημα που θα τα αλλάξει όλα. Ας το καταλάβουν φίλοι & αντίπαλοι» έγραψε.
Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τον Σταύρο Θεοδωράκη να διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις για τις επόμενες κινήσεις του και από το περιβάλλον του σημείωναν πως τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη. Στην ουσία αυτό που επισήμανε η Λίνα Παπαδάκη με την ανάρτησή της είναι πως το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει στη ΔΗΣΥ, αλλά σε έναν νέο φορέα που θα δημιουργηθεί σε νέες βάσεις και με νέους όρους.
Η διαδικασία και το Παράδοξο
Από το ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως ο επικεφαλής του Ποταμιού παραβιάζει ανοικτές θύρες, καθώς η διαδικασία έχει ήδη συμφωνηθεί και προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου φορέα, του οποίου πρώτα θα εκλεγεί ο αρχηγός τον Οκτώβριο και εν συνεχεία η μορφή του θα αποφασιστεί σε συνέδριο μέχρι το τέλος του χρόνου. «Είμαι αντίθετος με τη σειρά των πραγμάτων, δηλαδή να εκλέγεται πρώτα ο επικεφαλής ενός κόμματος που δεν υπάρχει ακόμη, είναι παράδοξο», σημείωσε στο ραδιόφωνο «24/7», ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, εκφράζοντας και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματός του.
Επιπλέον από το Ποτάμι θέτουν και κάποιους απαράβατους όρους για τη διαδικασία εκλογής του αρχηγού, ώστε να συμμετάσχουν. Αυτοί οι όροι είναι: η ηλεκτρονική ψηφοφορία, συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού και αναλογικό ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης για να εκφράζονται όλες οι τάσεις και οι υποψήφιοι.
Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για την εκλογή του αρχηγού του νέου αναμένεται να αποσαφηνιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έχει αναλάβει και το έργο του συγκερασμού των θέσεων των εμπλεκομένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ομάδα Αλιβιζάτου φέρεται να έχει καταλήξει σε μια μεικτή διαδικασία με κάλπες σε όλη τη χώρα και παράλληλη ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία… μένει να φανεί.
Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ
Επίσης αυτό που «μένει να φανεί» είναι τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, σε εφορία και τράπεζες, εξαιτίας των οποίων το κόμμα αδυνατεί να κάνει συναλλαγές. Αυτό φαίνεται πως είναι και ένας από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ οδηγείται από την ηγεσία στην οριστική διάλυση του… στην μετεξέλιξή του, όπως αναφέρεται, σε έναν νέο πολιτικό φορέα.
Ο διευθυντής του Γραφείου της Φώφης Γεννηματά και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ,  Mανώλης  Οθωνας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε: «Ένα πράγμα δεν  θα γίνει . Να τα φορτώσουμε στους Έλληνες φορολογούμενους. Εάν είναι αναγκαίο “ναι” μπορεί να μεταφερθούν στο νέο φορέα. Εάν, πάλι,  είναι αναγκαίο μπορεί να διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ για να δούμε πως μπορεί να υπάρξει μία διαδικασία ρύθμισης. Εμείς ούτε μπαταχτσήδες είμαστε ούτε νέοι Πανιώνιοι* θα γίνουμε».
* Σημ: Η αναφορά στον Πανιώνιο αφορά στις διαγραφές χρέων ποδοσφαιρικών ομάδων που είχε προωθήσει επί υπουργίας του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 2001, με την «ειδική» εκκαθάριση. Βάσει της ρύθμισης ποδοσφαιρικές ομάδες με χρέη στο Δημόσιο μπορούσαν να τα διαγράψουν χωρίς να απαιτείται να πέσουν κατηγορίες και να γίνουν ερασιτεχνικές. Άλλαζαν απλά το όνομά τους και έπαιρναν νέο ΑΦΜ. Ο Πανιώνιος για παράδειγμα έγινε «Νέος Πανιώνιος». 
Πηγή: http://tvxs.gr