2 Αυγ 2017

Νέα τέλη εκτελωνισμού για αγορές από Κίνα στα ΕΛΤΑ

Η Κίνα δεν έχει κυριαρχήσει μόνο στην βιομηχανική παραγωγή των πάντων αλλά αργά και μεθοδικά έχει τεράστια μερίδια και στις λιανικές αγορές. Τα ταχυδρομεία όλων σχεδόν των κρατών της Ευρώπης έχουν καθημερινά ...
στοίβες πακέτων με προϊόντα, κυρίως ψηφιακές συσκευές, προερχόμενα από την Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να πάρει διάφορα μέτρα για να μπει ένας έλεγχος στις αγορές λιανικής από τη Κίνα κυρίως με την επιβολή ΦΠΑ και τελών εκτελωνισμού στις εισαγωγές μια και ζημιά που γίνεται στην λιανική αγορά της Ευρώπης είναι μεγάλη αλλά και η διαφυγή ΦΠΑ είναι τεράστια.
Από την άλλη τα κινέζικα ηλεκτρονικά προϊόντα και ειδικά τα Smartphones Κινέζων κατασκευαστών είναι πολύ πιο φθηνά.

Βέβαια η ευελιξία των Κινέζων αναφορικά με την δήλωση της αξίας πάνω στα πακέτα αλλά και νέοι τρόποι αποστολής των πακέτων μέσω άλλης ευρωπαϊκής χώρας κάνουν δύσκολη την επιβολή τέτοιων δασμών και μέτρων γενικά.
Τα μεγάλα καταστήματα λιανικής της Κίνας έχουν επίσης ανοίξει αποθήκες στην Ευρώπη, οι οποίες αποτελούν τη πιο σίγουρη λύση για την αποφυγή επιβολής τελών εκτελωνισμού αλλά δεν υπάρχει η ποικιλία των αποθηκών της Κίνας, ούτε οι εξαιρετικές τιμές τους.
Επίσης προσφέρουν πολλούς τρόπους αποστολής στην Ευρώπη αλλά και μερικά προσφέρουν ασφάλεια κάλυψης του κόστους των δασμών που μπορεί να επιβληθούν.

Τα ταχυδρομεία έπρεπε προφανώς προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και παρότι άργησαν λίγο τα δικά μας ΕΛΤΑ φαίνεται ότι το καταφέρνουν.
Μέχρι τώρα η κατάσταση με τις αγορές και αποστολές κινητών τηλεφώνων από τη Κίνα στην Ελλάδα ήταν μια τυχαιότητα μέσω ΕΛΤΑ! Οι Κινέζοι δήλωναν μια μικρή αξία στο δικό τους τελωνείο για τα πακέτα και πολλές φορές άσχετα προϊόντα. Όταν έφταναν στην Ελλάδα ήταν θέμα τύχης αν τα γραφεία εκτελωνισμού των ταχυδρομείων θα εξέταζαν το δέμα και να κάνουν τη δική τους εκτίμηση για την αξία του πακέτου η οποία φυσικά υπερισχύει της αρχικά δηλωμένης.
Μέχρι σήμερα ένα μικρό ποσοστό δεμάτων πέρναγαν κανονικό εκτελωνισμό και αρκετά ερχόντουσαν με την επιβάρυνση των 3 ευρώ που είναι το κόστος για τα λεγόμενα δέματα «ελεύθερων δασμών».
Από 1η Αυγούστου τα ΕΛΤΑ ανακοίνωσαν τα νέα τέλη εκτελωνισμού για δέματα εξωτερικού τα οποία είναι:
Αξία έως και 150 ευρώ, 15 ευρώ τέλος.
Αξία 151 – 500 ευρώ, 20 ευρώ τέλος.
Αξία 501 – 1.000 ευρώ,  25 ευρώ τέλος.
Αξία άνω των 1.000 ευρώ, 50 ευρώ τέλος.

Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες από αυτές των εκτελωνισμών που γίνονται στο Αεροδρόμιο από τις εταιρείες κούριερ και δεν είναι παράλογες, αρκεί να μην γίνεται αυθαίρετη εκτίμηση του κόστους των πακέτων.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσφατες παραλαβές δεμάτων από Κίνα φαίνεται να γίνεται έλεγχος αν το πακέτο έρχεται στην Ελλάδα από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα αλλά προέρχεται από την Κίνα. Σε αυτή περίπτωση πάλι επιβάλλονται τέλη εκτελωνισμού.
Θέμα θα υπάρξει αν μαζί με τα τέλη εκτελωνισμού επιβληθεί και ΦΠΑ σε αυτή τη περίπτωση τα πράγματα για τις αγορές από τη Κίνα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.
Πηγή: http://startupper.gr