11 Ιουλ 2017

Ο νέος πολιτικός πόλεμος για την Βασιλική Θάνου και τη Δικαιοσύνη

Νέο μέτωπο σκληρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανοίγει η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου, πρώην επικεφαλής του Αρείου Πάγου, στην άμισθη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού....

Η Βασιλική Θάνου η οποία αποχώρησε πριν από περίπου έναν μήνα  από το ανώτατο δικαστήριο λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, είχε διατελέσει επίσης υπηρεσιακή πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Η θητεία της αυτή, αλλά και η προσπάθεια που είχε καταβάλει για αλλαγές στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου να παραμείνει στον Αρειο Πάγο, πυρδότησαν κύμα πυρών από την αντιπολίτευση μετά την χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση ότι τοποθετείται επικεφαλής του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.
Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε στην ουσία ότι η κυρία Θάνου εξυπηρετούσε τα κο0μματικά συμφέρονα της κυβέρνησης, εξ ου και η τοποθέτηση στη νέα της θέση και με μια οξεία ανακοίνωση μιλά για “μαύρη σελίδα στη Δημοκρατία”.
«Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι γι’ αυτήν την κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα...Η Ν.Δ., όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».
Σκληρή ήταν η ανακοίνωση και από το Ποτάμι, το οποίο χαρακτηρίζει την Βασιλική Θάνου «όργανο της κυβέρνησης», ενώ το θέμα έρχεται να βάλει νέα φωτιά στο ήδη ανοιχτό μέτωπο κυβερνητικών στελεχών με δικαστές.
Διαβάστε επίσης: Αντεπίθεση Μαξίμου για Θάνου: Η ΝΔ ξέχασε τους Αθανασίου, Πικραμμένο και πολλούς άλλους
Ακολουθώντας τις αντίστοιχες ανακοινώσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του ΣτΕ σήμερα και οι Διοικητικοί Δικαστές με ανακοίνωσή τους χαρακττήρισαν «απρεπείς και συκοφαντικές» τις τοποθετήσεις Πολάκη, Η ανακίνωση αφορά την κριτική που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας για το Πόθεν Εσχες των διακστών.
«Η συκοφαντία», αναφέρουν οι Διοικητικοί Δικαστές, «επιτείνεται εκ του ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις της οικείας υπ’ αρ. 1846/13.10.2016 κοινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 3300/13.10.2016), ιδίως αναφορικά με την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και με τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων (ηλεκτρονικά), ο οποίος προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των υπόχρεων».
Εντονη ήταν η παρέμβαση στο θέμα του  αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υποστήριξε ότι η στάση τους είναι “αντιπολιτευτική και συντεχνιακή”.
Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η ΝΔ «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν εκείνη που είχε τοποθετήσει ως υπουργό Δικαιοσύνης τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου.
Πηγή: http://tvxs.gr