16 Ιουλ 2017

Ξεκίνησε η σπάνια για την εποχή κακοκαιρία - Ποιες περιοχές ήδη πλήττονται

Το κύμα κακοκαιρίας, για το οποίο είχε προειδοποιήσει η ΕΜΥ, έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του σε πολλά σημεία της Ελλάδας. Η σφοδρή βροχόπτωση που έπεσε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο....

Η ΕΜΥ είχε εκδώσει δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας για σημαντική μεταβολή του καιρού μέσα στις επόμενες ώρες, από τα βόρεια και με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.
Από τα δυτικά έχει αρχίσει να «χτυπά» η «Μέδουσα» και ήδη έχουν πληγεί από το κύμα κακοκαιρίας περιοχές στο Αγρίνιο, την Λάρισα, την Ήπειρο και την Πτολεμαΐδα. Δρόμοι και υπόγεια πλημμύρισαν, δέντρα έπεσαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν. Τα πράγματα φαίνεται ότι θα δυσκολέψουν από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, με την Αττική να μην μένει ανεπηρέαστη.
Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στη Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου η σφοδρή χαλαζόπτωση, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχει κλείσει το ρεύμα προς Πάτρα, ενώ σε πολλά σημεία του συγκεκριμένου δρόμου οι οδηγοί έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας.
Σημειώνεται πως νωρίτερα στην περιοχή ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση Μπούκουρα μετά από πτώση κεραυνού κοντά σε σπίτια. Προβλήματα υπάρχουν και στο επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή της Χαλανδρίτσας, όπου λόγω της κακοκαιρίας έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία και Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
Και από την Αττική θα περάσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα πλήξουν επίσης και κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του βόρειου Αιγαίου.
Προς τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα ξεκινήσουν σίγα σιγά να εκδηλώνονται οι πρώτες τοπικές βροχές σε περιοχές της Αττικής. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και οι πρώτες μεμονωμένες καταιγίδες. Μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα τείνουν να πάρουν μια πιο γενικευμένη μορφή στο νομό, επομένως μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες τις Δευτέρας θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε πολλές περιοχές μπόρες, βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Κατά τόπους οι καταιγίδες αυτές θα έχουν και ιδιαίτερη ένταση. Πιθανότατα, κατά διαστήματα, να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι (μπουρίνια).
Αλλού τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια και αλλού θα είναι κάπως πιο ήπια. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι:
- Κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία
- Χαλκιδική
- Σποράδες
- Εύβοια
- τμήματα της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς (κυρίως Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα)

Παρ' όλα αυτά, ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Από το απόγευμα της Δευτέρας (17.07.2017) ο καιρός στην Αττική θα βελτιωθεί αφού θα σταματήσουν βροχές και καταιγίδες αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποια τοπικά φαινόμενα, ασθενούς έως μέτριας ένταση. Από το απόγευμα της Τρίτης (18.07.2017) αναμένεται γενικευμένη βελτίωση.
Πηγή: http://tvxs.gr