23 Ιουλ 2017

«Μήπως ο Άιντε βρισκόταν σε άλλη διάσκεψη»;

Με ιδιαίτερα καυστικό τόνο απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στο τελευταίο μιντιακό πόνημα του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, και ειδικότερα, στη συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης».
Μήπως ο κ. Άιντε «βρισκόταν σε άλλη διάσκεψη;», απαντά με ...
ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τον Νορβηγό μεσολαβητή να διευκρινίσει εάν «δέχθηκε ή όχι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου την κατάργηση των «παρεμβατικών δικαιωμάτων» και της Συνθήκης Εγγυήσεως από την πρώτη μέρα της λύσης, όπως δηλώνει ο κ. 'Αιντε σε μία από τις πολλές του συνεντεύξεις;»
«Γιατί έχουμε την πεποίθηση», συνεχίζει το ΥΠΕΞ, «ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το αντίθετο τόσο μέσα στη Διάσκεψη όσο και δημόσια. Εκτός και αν ο κ. Άιντε βρισκόταν σε άλλη Διάσκεψη ή ήθελε να ακούσει διαφορετικά πράγματα».
Ειδικότερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, στην επίμαχη συνέντευξή του ερωτηθείς τι έγινε στο δείπνο ανέφερε τα εξής: «Ο γενικός γραμ­ματέας είπε πως στη βάση των διμερών συναντήσεων που έγιναν θεωρούσε πως μπορούσε να επι­τευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο. Και ένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου ήταν και η κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη ημέρα της λύσης».
Κληθείς να απαντήσει «γιατί τότε ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως ποτέ δεν έκανε λόγο για κα­τάργηση αυτών των στοιχείων» ο κ. Άιντε είπε: «Δεν είναι αλήθεια. Κατ' ακρίβεια δεν είπε ακρι­βώς αυτό. Εδώ μπαίνουμε σε ζητήματα που εμπίπτουν στον εμπιστευτικό χαρακτήρα του δείπνου, όμως αυτό δεν ισχύει. Δεν μπορώ να πω περισσό­τερα καθώς είναι ένα θέμα άκρως εμπιστευτικό».
Η απάντηση αυτή του κ. Άιντε και η επίμαχη φράση «δεν το είπε ακριβώς έτσι ο κ. Τσαβούσογλου», όπως τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, «είναι ενδεικτική της μετακίνησης που κάνει ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης».
Το ΥΠΕΞ εκφράζει, τέλος, την απορία του «γιατί ο κ. Άιντε δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελληνόφωνα έντυπα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε πότε θα μιλήσει και σε εφημερίδα της Τουρκίας και θα εξηγήσει τις ευθύνες της τελευταίας για την κατάρρευση των συνομιλιών».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr