12 Ιουλ 2017

Τσίπρας: Η χώρα βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι

Την απόφαση της Κομισιόν να τερματιστεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κοζάνη.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο ...
για «εξαιρετική είδηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και για ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».
«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018.
Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι «ότι δε ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».
"Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους, κοιτάμε μπροστά"
Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αφήνουμε πίσω του καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκκαλιά για την ελληνική οικονομία».
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη έχει νόημα όταν δεν αναφέρεται μόνο στους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία και όταν… απαντά σε σοβαρά προβλήματα, όπως η ανεργία, η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό κ.α.
«Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας, η αποσπασματικότητα και η αναποτελεσματικότητα, η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφορία η ανεπάρκεια, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις».
Τα «πυρά» του εκτόξευσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις «σπάταλες πολιτικές τους»- όπως τις χαρακτήρισε- στηριζόμενες στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση.
«Η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ολέθρια επιλογή που υιοθετήθηκε σχεδόν πανηγυρικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για να αναγνωριστεί, κατόπιν εορτής, από τους ίδιους τους θεσμούς, ως λανθασμένη και καταστροφική» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος είπε πως «η χώρα βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Αποκτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ προωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κατά τη δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό».
Νέος ενεργειακός σχεδιασμός
«Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.
Πρέπει, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:
Πηγή: http://www.enikos.gr