18 Ιουν 2017

Το πολιτικό restart Τσίπρα και Μητσοτάκη

Πολιτικό restart ετοιμάζουν παράλληλα Αλεξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, με τη μεν κυβέρνηση να επιχειρεί στρατηγική, αναπτυξιακή στροφή αφήνοντας πίσω της το κεφάλαιο της μακράς διαπραγμάτευσης, ...
τη δε αντιπολίτευση να δρομολογεί επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Το σύνθημα του κυβερνητικού restart θα δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανότατα την Τρίτη, όπου θα θέσει ως προτεραιότητα την πλήρη αξιοποίηση του λεγόμενου «καθαρού διαδρόμου» των επόμενων 14 μηνών ζητώντας από τους υπουργούς να μην χαθεί στο εξής ούτε ένα λεπτό παραγωγικού χρόνου.
Οι άξονες των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός είναι η πάση δυνάμει στροφή και παραγωγή αναπτυξιακών πολιτικών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Στο πρώτο, και κομβικό σκέλος, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, το μεγάλος βάρος θα πέσει πλέον στο υπουργείο Οικονομίας, στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και όλων των διαθέσιμων εργαλείων ρευστότητας, καθώς και στην προώθηση του σχεδίου της Αναπτυξιακής Τράπεζας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Ειδικά για το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας και την εξεύρεση των αναγκαίων χρηματοδοτικών εργαλείων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο Δευτέρα θα υπάρξει και ειδική συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, άλλωστε, ήταν μια προγραμματική πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη από το 2015, για την υλοποίηση της οποίας είχε συσταθεί και ομάδα εργασίας αλλά το όλο σχέδιο είχε τότε συναντήσει τις αντιστάσεις των δανειστών.
Πέραν της οικονομίας, Υγεία και Παιδεία βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων που θα δείξει ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα μπαίνει στην τελική ευθεία και το κεφάλαιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ταυτόχρονα, η αυριανή επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ στην Αθήνα ανοίγει ντε φάκτο ένα νέο κρίσιμο διάστημα για τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό, τα οποία θα τεθούν και στις συναντήσεις που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Περιθώρια ουσιαστικών συναινέσεων ωστόσο δεν διαφαίνονται, καθώς η στρατηγική απόφαση που ελήφθη στη ΝΔ την επομένη κιόλας της συνεδρίασης του Eurogroup είναι η μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει να αναδεικνύουν τις αντιφάσεις μεταξύ προγενέστερων κυβερνητικών εξαγγελιών και όσων συμφωνήθηκαν στις 15 Ιουνίου, ενώ ενδεικτικό των προθέσεων της Πειραιώς είναι και το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Το μήνυμα που στέλνει το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ είναι πως θα πρέπει να αναμένεται σκληρή επίθεση κατά Τσίπρα στη Βουλή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόθεση του πρωθυπουργού για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς οι πληροφορίες από την Πειραιώς λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει «όπως θεσμικά οφείλει», αλλά πέραν τούτου ουδέν…
Πηγή: http://tvxs.gr