11 Ιουν 2017

Δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για κυβέρνηση στη Βρετανία

Έχει ή όχι κυβέρνηση η Βρετανία; Ενώ χθες το βράδυ η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, το DUP, βγήκε και είπε επί της ουσίας ότι ...
δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Παράλληλα ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να είναι αυτός ο πρωθυπουργός. 
Το βράδυ του Σαββάτου το πρωθυπουργικό γραφείο της Βρετανίας έκανε λόγο στην ανακοίνωσή του για μία συμφωνία «εμπιστοσύνης και προσφοράς» με το DUP η οποία θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Όμως, τα ξημερώματα της Κυριακής άλλαξαν όλα καθώς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έβαλε «φρένο», ανακοινώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όπως αναφέρει ο Guardian. 
Η επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα «για να δουλέψουμε στις λεπτομέρειες και να καταλήξουμε σε συμφωνία για το νέο κοινοβούλιο». Τελικά, ακολούθησε νέα ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία διευκρίνιζε ότι δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία. 
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι η πρωθυπουργός συζήτησε «την οριστικοποίηση μίας συμφωνίας εμπιστοσύνης και προσφοράς» και ότι όταν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, οι δύο πλευρές θα τις ανακοινώσουν.
Κόρμπιν: Μπορώ ακόμη να γίνω πρωθυπουργός 
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Mirror ότι ακόμη μπορεί να χριστεί πρωθυπουργός της Βρετανίας έπειτα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης και την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ εξέφρασε την δέσμευσή του ότι θα απομακρύνει «μέσα σε λίγες μέρες» την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. «Μπορώ ακόμη να γίνω πρωθυπουργός. Ακόμη είναι πιθανό. Απολύτως», τόνισε ο Κόρμπιν.
«Η Τερέζα Μέι πήγε στο παλάτι. Επιχειρεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει να καταθέσει ένα πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Θα καταψηφίσουμε - προφανώς - το κυβερνητικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια πιθανότητα απόρριψής του και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος. Έχουμε λάβει την εντολή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φτώχειας, της δικαιοσύνης και των ανισοτήτων στην Βρετανία… Σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες μας ψήφισαν για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέμα. Για αυτό το λόγο είμαι εδώ», τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.
Πηγή: http://tvxs.gr