28 Ιουν 2017

Καιρός - Καύσωνας: Πάνω από την Ελλάδα η αφρικανική «λάβα» - «Φούρνος» η χώρα για 100 ώρες

Καιρός - Καύσωνας
Το χειρότερο κύμα ζέστης της δεκαετίας είναι εδώ - Σε ποιες πόλεις ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 45 βαθμούς – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ανησυχία στο υπουργείο Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες – Τι να προσέξετε ...
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που έχει προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο καιρού το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς με το κύμα ζέστης να παραμένει πάνω από τη χώρα για τουλάχιστον 100 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή οι υψηλές θερμοκρασίες θα μας ταλαιπωρούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το υπουργείο Υγείας έχει εκδόσει επείγουσα ανακοίνωση σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά κατι τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες και ιδιαιτέρως οι ευπαθείς ομάδες.
Για το θερμότερο κύμα καύσωνα της τελευταίας 10ετίας κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι που επισημαίνουν στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή. Ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για φαινόμενο που θα μείνει στην ιστορία καθώς, τέτοιες θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά σπάνιες για τη χώρα μας και σημειώνονται κάθε 10 - 15 χρόνια.
Μάλιστα, ο αναπληρωτής γραμματέας επιστημονικών φορέων της ΝΔ υποστηρίζει πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 45 ενώ επισημαίνει πως ο καύσωνας δεν θα είναι εξπρές αλλά, θα μας επηρεάσει για 100 ολόκληρες ώρες!
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι πολίτες καθώς με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, παραμονεύει ο κίνδυνος της θερμοπληξίας. Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και πολύ σοβαρή από την ηλίαση, η οποία θέτει τη ζωή σε άμεσο κίνδυνο και σημαίνει διατάραξη του φυσιολογικού συστήματος που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε

Κλιματιζόμενες αίθουσες σε Αθήνα και Πειραιά

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία, ευπαθών ατόμων, έχουν ανοίξει ήδη από την Τετάρτη (28/6) οι Δήμοι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα.
Στον Δήμο Αθηναίων, έως και την Κυριακή θα είναι ανοικτές, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων.
Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.
Στον Πειραιά, από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή, κλιματιζόμενη αίθουσα στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης.
Επίσης, όλο το 24ωρο και μέχρι τη Δευτέρα, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης».
Εξάλλου, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου θα ενημερώνει από αύριο τους άστεγους για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου στο τηλέφωνο 213 2022000.
Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί αναλυτικά ποιες αίθουσες θα λειτουργήσουν στον νομό Αττικής:
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη, 29 Ιουνίου
Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με ανέμους μεταβλητούς 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις εως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 εως 39 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος, με ανέμους που θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιοανατολικοί εως 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 22 εως 38 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση για την υπόλοιπη Ελλάδα 
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 εως 38 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους εως 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αίθριος. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα από δυτικές διευθύνσεις εως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 εως 39 και κατά τόπους εως 41 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 εως 36 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 εως 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο νότιο Αιγαίο 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Πέμπτη (29/6)

kafswnas3

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καιρός - Καύσωνας: Προληπτικά μέτρα στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Καιρός - Καύσωνας: Προληπτικά μέτρα στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Έκτακτο δελτίο πολύ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ ενόψει του καύσωνα

1. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας
- Την Τετάρτη (28-06-2017) τους 39 βαθμούς Κελσίου
- Την Πέμπτη (29-6-2017) τους 40-41 βαθμούς Κελσίου
- Την Παρασκευή (30-06-2017) και το Σάββατο (01-07-2017) τους 42 και πιθανώς τους 43 βαθμούς Κελσίου
- Την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 37 - 39 και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου
2. Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές
- Την Τετάρτη (28-06-2017) και την Πέμπτη (29-6-2017) τους 35 βαθμούς Κελσίου
- Την Παρασκευή (30-06-2017) και το Σάββατο (01-07-2017) τους 36-38 βαθμούς Κελσίου
- Την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου
Τη Δευτέρα (03-07-2017) η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Επείγουσα ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Συστάσεις στο κοινό και ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου απευθύνει το υπουργείο Υγείας, ενόψει του καύσωνα, που αναμένεται να διαρκέσει μάλιστα τέσσερις ημέρες.
Συγκεκριμένα:
  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.
  • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας, 
θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως, να αναζητούν σκιερά και δροσερά σημεία, να προτιμούν ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοιχτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
Επίσης, να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη διατροφή, όπως:
  • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
  • Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Επίσης, συνιστώνται συχνά ντους.
Τα παιδιά πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.
Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.
Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων από αιωρούμενα σωματίδια, ανάλογα με τις συγκεντρώσεις τους, αναρτώνται συστάσεις προς το κοινό στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια, επισημαίνει, τέλος, το υπουργείο Υγείας.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: meteo.gr