26 Μαΐ 2017

Tο ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους

«Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση τους χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν, στο γερμανικό ...
περιοδικό Focus.
Παράλληλα, επεσήμανε την ελλιπή συμμόρφωση των χωρών τού Συμφώνου Σταθερότητας και ζήτησε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειρθαρχία. «Είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι δεν μπορούν να πιεσθούν τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες του κρατικού προϋπολογισμού» πρόσθεσε.
Ο κ. Αντριαν τόνισε, επίσης, ότι οι οικονομικές ανισορροπίες για μεγάλο διάστημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «δοκιμασία την ευρωζώνη. Επομένως, θα ήταν επιθυμητό να τηρούν από μόνες τους οι χώρες -μέλη τους κανόνες του Μάαστριχτ». 

«Μειώνονται» οι διαφορές του Ταμείου με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε χτες ότι οι διαφορές απόψεων που έχει με τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα «μειώνονται», παρά την πρόσφατη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις και παρότι το ίδιο περιμένει ακόμη «διευκρινίσεις» της ΕΕ όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους.
«Οι διαφορές απόψεων μειώνονται και όλοι αισιοδοξούν για την πιθανότητα να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο προσεχές συμβούλιο του Eurogroup», τη 15η Ιουνίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του χρηματοοικονομικού θεσμού της Ουάσινγκτον, ο Τζέι Ράις.
Τη Δευτέρα, το ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε το ξεμπλοκάρισμα ενός νέου δανείου στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των εμμενουσών διαφωνιών τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους που έχουν υποσχεθεί να λάβουν οι Ευρωπαίοι.
«Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πακέτο ισχυρών μεταρρυθμίσεων (...) αλλά χρειαζόμαστε ακόμη να λάβουμε περισσότερες διευκρινίσεις για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους» της από τους Ευρωπαίους πιστωτές, εξήγησε ο Ράις.
Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, το Βερολίνο υιοθετεί πιο σκληρή στάση και αρνείται να κάνει μια τέτοια χειρονομία για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Ράις, υπάρχουν επίσης ακόμη διαφωνίες για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν οριστεί στην Ελλάδα από την ευρωζώνη, που το ΔΝΤ κρίνει πολύ περιοριστικά.
Οι ευρωπαίοι θέλουν κυρίως η Ελλάδα να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα (προ των δαπανών για τοκοχρεολύσια) ύψους 3,5% μακροπρόθεσμα, για να αποφευχθεί ένας νέος εκτροχιασμός των δημοσιονομικών της.
Για τον Ράις όμως, η επίτευξη του στόχου αυτού θα «επιβάλει ένα πολύ σημαντικό επίπεδο λιτότητας στον πληθυσμό της Ελλάδας» και αντίθετα, στο ΔΝΤ πως «θεωρούμε πως το (ύψος που θα έχει) το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω» ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να επανέλθει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.


Το ΔΝΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα

Aνοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της μη χρηματοδοτικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις ανέφερε ότι «εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του Ταμείου», ερωτηθείς εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως σημείωσε, υπάρχουν σχετικά παραδείγματα στο παρελθόν «όπου το ΔΝΤ είχε εγκρίνει καταρχήν πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση».
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το Ταμείο μπορεί να δείξει κάποια ευελιξία ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστιικά της κάθε χώρας». Ο ίδιος διευκρίνισε, πάντως, ότι ακόμη δεν «υπάρχει συμφωνία», υπενθυμίζοντας ότι για να συμμετάσχει το Ταμείο στο υφιστάμενο πρόγραμμα, εκτός από το «ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε», απαιτείται εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος αλλά και υιοθέτηση ρεαλιστικών προβλέψεων για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2022. Όπως τόνισε, το ΔΝΤ δεν επιζητεί την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά την εξειδίκευσή τους.
Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο, δημοσίως, υποστηρίζει ότι εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα η πάγια θέση του ΔΝΤ ήταν ότι «επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, συμμετέχοντας σε αυτό χρηματοδοτικά». Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, πάντως, κλείνοντας τη σημερινή ενημέρωσή του, εξέφρασε την ελπίδα ότι το «πρόβλημα να επιλυθεί στο επόμενο Eurogroup», αναγνωρίζοντας πως οι «διαφορές έχουν αμβλυνθεί», όμως πρόσθεσε ότι «το Ταμείο εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, καθώς υπάρχουν αρκετές επιλογές».
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που έγινε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού να διατηρηθεί στο 3,5% και μετά το 2022. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα, μετά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε, θα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Ωστόσο, για τη συνέχεια «το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διατήρηση ενός τόσο υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι εφικτή», επισήμανε για να συμπληρώσει ότι μία τέτοια επιλογή θα έπληττε την ανάκαμψη της οικονομίας. Το ΔΝΤ προτείνει «ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την υιοθέτηση μικρότερου πρωτογενούς πλεονάσματος να διατεθεί για την τόνωση της ανάπτυξης», υπογράμμισε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://left.gr