15 Μαΐ 2017

Στα άκρα οι σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας: Φεύγει ο γερμανικός στρατός από την Τουρκία;

Το Βερολίνο εξετάζει την αποχώρηση του Γερμανικού στρατού από την Τουρκία, μετά την άρνηση της Άγκυρας να δώσει άδεια σε επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου να επισκεφθεί τους Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν στην ...
τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Όπως δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει πλέον σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. «Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Τουρκία, παράλληλα ωστόσο θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο η επιτροπή Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου να έχει δυνατότητα επίσκεψης στους Γερμανούς στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούν εκεί. «Μία εναλλακτική στο Ιντσιρλίκ θα ήταν η Ιορδανία», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.
Σημειώνεται πως ο Γερμανικός στρατός βρίσκεται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ώστε να συμμετέχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο της διεθνής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ. Η Γερμανία συμμετέχει στη νατοϊκή αποστολή με αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado αλλά και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού. Στη βάση του Ιντσιρλίκ είναι σταθμευμένοι περίπου 260 στρατιώτες
Οι Τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σε γερμανούς βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας να επισκεφτούν την αεροπορική βάση ως αντίποινα στην απόφαση των γερμανικών αρχών να παραχωρήσουν άσυλο σε Τούρκους αξιωματικούς τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.
Το Βερολίνο χαρακτήρισε την απόφαση της Άγκυρας «τελείως απαράδεκτη».  Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Πράσινοι στηρίζουν την πρόταση να αναζητηθεί εναλλακτική ως προς το Ιντσιρλίκ επιλογή, με επικρατέστερη μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε και η Άνγκελα Μέρκελ, την Ιορδανία.
Ο επικεφαλής της αρμόδιας για την Άμυνα κοινοβουλευτικής επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλιου Βόλφγκανγκ Χέλμιχ ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η αποχώρηση των γερμανών στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ. «Δεν εκβιαζόμαστε», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. 
To CDU, το κόμμα της Μέρκελ, ζήτησε «να εξεταστούν πιο εμφατικά εναλλακτικές επιλογές». Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει όμως καταρχήν την αντίδραση της Άγκυρας καθώς εκτιμάται ότι ενδεχομένως να υπαναχωρήσει. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ και ο τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται πως το 2016 η Τουρκία είχε αρνηθεί για πρώτη φορά σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν το Ιντσιρλίκ. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα αντιδρούσε στην απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων ως Γενοκτονία.
Πηγή: http://tvxs.gr