24 Μαΐ 2017

Όταν οι ξένοι δείχνουν Σόιμπλε, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κοιτούν την κυβέρνηση

Η Ευρώπη βοά ότι υπαίτιος που δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχαίρουν που η κυβέρνηση δεν πέτυχε όσα επεδίωξε...
...

 
«Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. Υποχωρητικότητα απέναντι στους δανειστές καταλογίζει η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε την εθνική γραμμή για το χρέος. Αυτή είναι η γραμμή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά το Eurogroup.
Tην ίδια ώρα βοά η Ευρώπη -και όχι μόνο- ότι υπαίτιος που δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον οποίο χρεώνουν αδιαλλαξία πλείστα όσα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Την επίμονη στάση του Σόιμπλε κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός τύπος. «Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ωστόσο κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους» γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt σε άρθρο με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίμονη και πάγια θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κατά μιας άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.
«Η πίεση προς τον Β. Σόιμπλε να εγκρίνει άμεσα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυξάνεται. Μετά τον υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας» σημειώνει η Welt.
«Αυτή τη φορά δεν έφεραν την ευθύνη οι Έλληνες» αναφέρει χαρακτηριστικά η Welt. «Το γιατί δεν έγινε τελικά συμφωνία μπορεί κανείς μόνο να το εικάσει» αναφέρει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, που καταλήγει πως «ίσως όμως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε επέμεινε μέχρι τέλους στη σκληρή γραμμή του».
 «Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί. Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει», γράφει χαρακτηριστικά η Tageszeitung.
Με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια υποδέχονται και δύο άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, η γαλλική Le Monde και η ισπανική El Pais, τη χθεσινή απροθυμία του Eurogroup να λάβει μία σαφή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Προφανώς η ΝΔ, ελλείψει στρατηγικής, βολεύεται με την αδιαλλαξία Σόιμπλε και πανηγυρίζει, μιλώντας για ναυάγιο. Άλλωστε, ως γνωστόν, η ελάφρυνση του χρέους δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες της παράταξης. Η δική της αντίληψη επικεντρώνεται στο ότι για την ανάπτυξη αρκούν οι απολύσεις και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Απορίας άξιο όμως είναι το ότι την αυτή στάση υιοθετεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Άραγε πώς νιώθει η σοσιαλδημοκρατία της Ελλάδας, όταν πληροφορείται τις σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τις οποίες προκάλεσε η στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωομάδας;
«Πρόβλημα για την Ευρώπη» χαρακτήρισε τον κ. Σόιμπλε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα. Με ανάρτησή του στο τουίτερ, και με αφορμή τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ο κ. Πιτέλα τονίζει ότι «Με την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πρόοδο για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε συνεχίζει να είναι πρόβλημα για την Ευρώπη».
«Οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά Σόιμπλε, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν: «Δικαιολογίες, καθυστερήσεις, η συμπεριφορά του Σόιμπλε σε σχέση με την Ελλάδα είναι οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά ανεύθυνη» ανέφερε σε δική του ανάρτηση στο τουίτερ.
Την απορία της για το πώς μπορεί κάποιος να αρνηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους, μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια, εξέφρασε η ευρωβουλευτής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Περβάνς Μπερές. Στην ανάρτησή της στο τουίτερ, η κα Μπερές ανέφερε: «Μετά από τόσο μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την Ελλάδα, πως μπορεί να υπάρχει ακόμα άρνηση σε ελάφρυνση του χρέους; Το ευρωπαϊκό συμφέρον πρέπει να επικρατήσει στην Ευρωομάδα».
Πηγή: https://left.gr