28 Απρ 2017

Αλ.Τσίπρας: Παρά το διαρκές vertigo της ΝΔ έκλεισε η πολιτική συμφωνία και τώρα κλείνει και η τεχνική

«Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η ΝΔ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ...
Κυριάκο Μητσοτάκη για την τροπολογία για το λαθρεμπόριο, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «από τις 7 Απριλίου, ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές vertigo. Αλλά, παρ’ ελπίδα σας -είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- έκλεισε τότε η πολιτική συμφωνία και τώρα θα κλείσει και η τεχνική συμφωνία».
Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε επίσης την εκτίμησή του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει γραφικός ζητώντας εκλογές, αλλά τώρα, υποστήριξε πως διαπιστώνει ότι θα γίνει γραφικός και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε ως αιχμή την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη για τα παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν τώρα ιδιοκτησία. Μια τροπολογία για την οποία, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, η ΝΔ θα έπρεπε να επικροτήσει, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται, είπε ο Αλ. Τσίπρας- για τις επενδύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την απόσυρσή της και την επανακατάθεσή της ως υπουργική με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Αν δεν το κάνετε αυτό, εγείρονται αυτονόητα ερωτηματικά για το ποιοι κρύβονται πίσω από την τροπολογία», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. «Σας καλώ προσωπικά να προστατεύσετε το κύρος του κοινοβουλίου και να αποσύρετε την τροπολογία», είπε στον πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας ότι αν έρθει κανονικά ως υπουργική τροπολογία θα την συζητήσει.
Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο για να σημειώσει ότι η αγωνία του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ότι η τροπολογία κατατέθηκε από βουλευτή. «Το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Πιστεύει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να έχουν ρόλο στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε. «Η ΝΔ υποβάθμιζε το ρόλο της Βουλής όταν ο κ. Σαμαράς δεν είχε απαντήσει σε ούτε μια ερώτηση επί πρωθυπουργίας του», συμπλήρωσε.  
Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων». «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό… Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση» είπε.
 «Υπάρχει μια παροιμία που λέει "εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι". Και θέλω να γίνω σαφής. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, και αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, αλλά δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ αλλά κάθε επιχείρηση» σημείωσε στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας και είπε: «Σας προκαλώ κύριε Μητσοτάκη να πάμε στην Ξάνθη, να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αλλά γιατί σας λέω ότι εκεί που μας χρωστάγατε, μας πήρατε το βόδι: Το λέω αυτό διότι τη ΣΕΚΑΠ, και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι επί κυβερνήσεων σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο, κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεων σας! Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω; Η τροπολογία αυτή δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Σταματήστε τα ψέματα. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών, σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, στα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Αφήστε τα αυτά. Είναι ντροπή! Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή».
«Δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν γι΄αυτούς που τις διέπραξαν και ούτε σβήνεται, ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Τι γίνεται: δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε φωτογραφική διάταξη. Ξέρετε τι είναι φωτογραφικό; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή, που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή. Που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα», εξήγησε τέλος ο πρωθυπουργός.
Το στούντιο τηλεπωλήσεων και ο Άδωνις
«Εδώ είναι Βουλή δεν είναι στούντιο για τηλεπωλήσεις. Εδώ έχει κανόνες» είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε όταν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τον διέκοπτε από το βουλευτικό έδρανο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
 «Δεν μιλάμε εδώ στη Βουλή διαφορετικά απ' ότι επιβάλλει η συζήτηση και εννοώ τον ενικό και αυτό το ύφος» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής, στις διακοπές του κ. Γεωργιάδη.


Αναλυτικά:
Παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ψήφιση του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού στη Βουλή
Κύριε Πρόεδρε, θα λάβω τον λόγο για να απαντήσω όχι τόσο σε όσα είπε πριν από λίγο ο κ. Μητσοτάκης -και σε αυτά βεβαίως-, αλλά σε όσα από χθες έχει δημοσίως, με την επίσκεψή του σε εσάς, αναφέρει σε σχέση με τη λειτουργία την κοινοβουλευτική.
Βεβαίως, δεν είμαι περισσότερα χρόνια από εσάς, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτήν τη Βουλή, όμως ζήσαμε μαζί, από αυτά εδώ τα έδρανα, την κοινοβουλευτική διαδικασία από το 2009 και μετά. Έχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε. Και κυρίως, ζήσαμε μαζί τη διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά, που ως Πρωθυπουργός δεν είχε έλθει στη Βουλή να απαντήσει ούτε σε μια ερώτηση. Σε κανέναν! Σε κανέναν, όχι μόνο στον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης. Ήταν μια διαδικασία fast track, ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, με δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Δεν τα ξεχνάμε αυτά. Ήταν δεκάδες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Είχατε σπάσει όλα τα ρεκόρ! Μιλάτε, λοιπόν, εσείς τώρα για τροπολογίες; Ξεχνάει αυτό το Σώμα και ο ελληνικός λαός τις νυχτερινές τροπολογίες με τις οποίες δίνατε ασυλία στους τραπεζίτες που αποφάσιζαν τα θαλασσοδάνεια σας; Ξεχνάει ο ελληνικός λαός και το Σώμα τις τροπολογίες εκείνες με τις οποίες σβήνατε χρέη επιχειρηματιών από πρόστιμα; Τα ξεχνάμε αυτά; Τα ξεχνάμε;
Κύριε Γεωργιάδη, καθίστε κάτω. Κύριε Γεωργιάδη, εδώ δεν είναι στούντιο για τηλεπωλήσεις. Εδώ είναι η Βουλή. Εδώ έχει κανόνες! Εδώ έχει κανόνες, κύριε Γεωργιάδη! Δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων!
Έρχομαι τώρα στο θέμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για να κλείσω, λοιπόν, αυτήν τη συζήτηση, η κοινοβουλευτική λειτουργία κανείς δεν λέει ότι είναι πάντοτε ανέφελη, κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Και εγώ προσωπικά θα ήθελα οι Υπουργοί να είναι πάντα εδώ για να απαντούν στις ερωτήσεις. Και εγώ προσωπικά, όποτε μπορώ και όποτε δεν είμαι εκτός, βρίσκομαι σε ερωτήσεις όλων των Αρχηγών. Δεν μου έχει θέσει ποτέ ερώτηση Αρχηγός κόμματος και να μην έρθω εδώ να απαντήσω, κύριε Μητσοτάκη. Και μπορείτε να λάβετε ενημέρωση και από το Προεδρείο της Βουλής και από τις διαδικασίες έτσι όπως έχουν εξελιχθεί όλα αυτά τα δύο χρόνια.
Θέλω, όμως, να πω, κύριε Μητσοτάκη, ότι όταν υπάρχει ένα θέμα ουσίας, δεν υπάρχει λόγος να βάζετε ζητήματα διαδικασίας. Χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον νόμο που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έναν πολύ κρίσιμο νόμο που νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει και μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ακόμα και για βελτιώσεις, υπήρξε μια βουλευτική τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό. Τι λέει αυτή η βουλευτική τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό; Λέει κάτι το οποίο θα έπρεπε πρώτοι εσείς να είχατε επικροτήσει, διότι εσείς υποτίθεται ότι κόπτεστε για την επιχειρηματικότητα, για τις επενδύσεις και θέλετε να έρχονται επενδυτές στην Ελλάδα για να υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Γιατί, λοιπόν, σήμερα παίρνετε τον λόγο κατά παράβαση του Κανονισμού; Διότι όταν υπάρχει διαδικασία -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- ονομαστικής ψηφοφορίας, δεν έχετε το δικαίωμα να πάρετε τον λόγο. Όμως, καλά έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής και έδωσε τον λόγο.
Γιατί, λοιπόν, αρνείστε να συζητηθεί η ουσία; Σας προκαλώ, λοιπόν, εδώ να συζητηθεί η ουσία και όχι η διαδικασία. Εάν έχετε το θάρρος, να συζητήσετε την ουσία και όχι τη διαδικασία.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής: Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του βρίσκονται σε ένα διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου, όταν, παρ’ ελπίδα τους, έκλεισε η πολιτική συμφωνία. Τώρα κλείνει και η τεχνική συμφωνία και η χώρα βγαίνει από αυτήν τη θύελλα και από αυτόν τον κυκεώνα της χρεοκοπίας που εσείς την οδηγήσατε όλα τα τελευταία χρόνια με τη λεηλασία του εθνικού πλούτου.
Και η αμηχανία σας και η αγωνία σας είναι έκδηλη. Και μη έχοντας τι άλλο να κάνετε, μη έχοντας τι άλλο να πείτε, έρχεστε εδώ και δημιουργείτε επί της διαδικασίας ζητήματα, αποφεύγοντας, όμως, να μιλήσετε επί της ουσίας.
Είχα πει πολλές φορές σε αυτήν την Αίθουσα πως όταν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα σταματήσει η δυνατότητα της τρομολαγνείας, θα σταματήσει η δυνατότητα να λέτε ότι έρχεται η καταστροφή και η καταστροφολογία θα γίνει πια γραφική, τότε και εσείς που διαρκώς θα ζητάτε εκλογές, θα είστε γραφικός.
Σήμερα αποδεικνύεται ότι είστε και γραφικός μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κωλυσιεργώντας επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας. Σας προκαλώ, λοιπόν, να μιλήσετε επί της ουσίας.
Δευτερολογία Πρωθυπουργού
Κύριε Πρόεδρε, είχα μια απορία, αλλά τώρα κατάλαβα. Η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από Βουλευτή και όχι από Υπουργό. Και δεν ξέρω αν το πρόβλημά του είναι ότι ο Βουλευτής είναι από την Κοζάνη. Μάλλον, όμως, το πρόβλημά του είναι η υποτίμηση του ρόλου του Βουλευτή και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πιστεύοντας ότι οι Βουλευτές δεν έχουν ρόλο σε αυτό το Κοινοβούλιο και δεν πρέπει να καταθέτουν τροπολογίες.
Το δεύτερο που κατάλαβα, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μετανιώσει και θέλει να υπερψηφίσει την τροπολογία, διότι κατανοεί ότι καλό είναι το κοινοβουλευτικό παιχνιδάκι για τις εντυπώσεις, αλλά αύριο θα βγει και έξω από την Αίθουσα και όταν θα πάει να συναντήσει τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να απολυθούν, επειδή κάποιοι…
Όταν θα πάει να συναντήσει τους ίδιους τους Βουλευτές του, οι οποίοι κατανοούν ότι δεν μπορεί σε αυτήν τη χώρα να μην υπάρχουν νόμοι και κανόνες και δεν μπορεί σε αυτήν τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να έρχονται επενδυτές και να χρεώνονται πρόστιμα -και όχι προστίματα- τα οποία αφορούν διαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων -διότι αυτό δεν συμβαίνει σε καμμία ευνομούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τότε θα βρεθεί στη δυσκολία να μην μπορεί να υπερασπιστεί τη στάση του μέσα στη Βουλή.
Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά σήμερα αποδεικνύεται αυτό που έχω ξαναπεί: Η Νέα Δημοκρατία, μία παράταξη η οποία κυβέρνησε για πολλά χρόνια τον τόπο, μετατρέπεται σταδιακά σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας που το μόνο που έχει να κάνει είναι να λέει «εκλογές, εκλογές, εκλογές για να έρθουμε στην εξουσία εμείς που λεηλατήσαμε και χρεοκοπήσαμε τον τόπο», χωρίς πρόταση εναλλακτική, χωρίς θέση, χωρίς στάση, χωρίς ευθύνη για το μέλλον της χώρας.
Και, βεβαίως, αυτό μπορεί να είναι θεμιτό για μία παράταξη η οποία θέλει να προσελκύει τη δυσαρέσκεια, θέλει να προσελκύει και να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς με ακροδεξιά εξαπτέρυγα και φερέφωνα, δεν μπορεί, όμως, να είναι ούτε για τον τόπο ωφέλιμο ούτε για μια παράταξη που θέλει να είναι κυβερνώσα. Μπορεί για κόμματα του 3% και του 5% να είναι κάτι θεμιτό, όχι για σας, κύριε Μητσοτάκη. Λυπάμαι, λοιπόν, για την συμπεριφορά σας!
Ζητώ, κύριε Πρόεδρε, να γίνει κανονικά η διαδικασία και να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους, όλα τα κόμματα και όλοι οι Βουλευτές.
Και μπορεί κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίσουν, αλλά τι να κάνουμε, κύριε Μητσοτάκη, έτσι έχει η κοινοβουλευτική διαδικασία!
Τριτολογία Πρωθυπουργού
Θα δώσω σύντομα δύο απαντήσεις, κύριε Πρόεδρε, και θα μπούμε στη διαδικασία.
Η πρώτη απάντηση είναι διαδικαστική, σε σχέση με το ερώτημα του κ. Μητσοτάκη για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και η δεύτερη είναι ουσίας.
Κύριε Πρόεδρε της Αντιπολίτευσης και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά πάγια κοινοβουλευτική πρακτική, στις βουλευτικές τροπολογίες δεν απαιτείται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Και για του λόγου το αληθές θα σας προκαλούσα να μου θυμίσετε μία μόνο βουλευτική τροπολογία, η οποία έχει γίνει δεκτή από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τις δικές σας κυβερνήσεις, η οποία να είχε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μία! Φέρτε μου μία εδώ και μετά να μου κουνάτε το Σύνταγμα και να μου λέτε αν είμαστε ή δεν είμαστε με το γράμμα του Συντάγματος.
Παρακαλώ, δεν υπάρχει λόγος να με διακόπτετε και όπως βλέπετε, προσπαθώ να δώσω απαντήσεις επί της ουσίας.
Δεύτερον, ακόμη και υπουργικές τροπολογίες, όπως καλά φαντάζομαι γνωρίζετε όσοι έχετε εμπειρία χρόνων στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αν εντός δεκαπέντε ημερών από την παράδοσή τους το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συντάξει έκθεση κατατίθενται χωρίς έκθεση, με βάση το άρθρο 85 του Κανονισμού. Σε ό,τι δε αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, η βουλευτική αυτή τροπολογία, πριν γίνει δεκτή από τον κ. Παπαδημητρίου το νομοσχέδιο του οποίου συζητάγαμε χθες -και προφανώς με όλη αυτή τη φασαρία αποσκοπείτε και στο να σβηστεί από τη μνήμη και από την εντύπωση της κοινής γνώμης ότι σήμερα εδώ περνάει ένα πολύ θετικό νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο το καταψηφίζετε- η κ. Παπανάτσιου από το Υπουργείο Οικονομικών χθες, όσον αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, πήρε την πολιτική ευθύνη και το έκανε αποδεκτό.
Πάμε παρακάτω, πάμε σε ό,τι αφορά το θέμα της ουσίας. Ξέρετε, υπάρχει μια παροιμία που λέει «Εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι». Και θέλω να γίνω πάρα πολύ σαφής. Η τροπολογία αυτή είναι οριζόντια. Αφορά κάθε επιχείρηση από εδώ και στο εξής, κάθε επιχείρηση. Αφορά βεβαίως και τη ΣΕΚΑΠ, κανείς δεν το κρύβει αυτό. Όμως δεν αφορά μόνο τη ΣΕΚΑΠ, αλλά κάθε επιχείρηση. Σας προκαλώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, να πάμε μαζί στην Ξάνθη και να μιλήσουμε εκεί με την τοπική κοινωνία, να μιλήσουμε με τους εργαζομένους.
Αλλά γιατί λέω ότι εκεί που μας χρωστάγατε, μας παίρνετε και το βόδι; Γιατί το λέω αυτό; Το λέω αυτό, διότι τη ΣΕΚΑΠ και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεοκοπίας την έχουν κάποιοι λίγο πιο πριν, επί κυβερνήσεών σας, οι οποίοι τη διοικούσαν και τη χρεοκόπησαν και έκαναν και λαθρεμπόριο κάτω από τα μάτια των κυβερνήσεών σας!
Ποιοι είναι αυτοί; Ποιοι είναι αυτοί; Εγώ πρέπει να σας ρωτάω να μου πείτε ποιοι είναι αυτοί! Ποιοι είναι αυτοί που ήταν λαθρέμποροι; Ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι; Με τις ευθύνες ποιων λειτουργούσαν οι λαθρέμποροι όλα αυτά τα χρόνια; Σε ποιο πλαίσιο ανομίας λειτουργούσαν, καταχρέωναν επιχειρήσεις, τις έκλειναν και έβγαζαν τα λεφτά έξω; Και βεβαίως ποιοι τους έκαναν πλάτες; Βεβαίως, το ποινικό μέρος εξετάστηκε.
Η τροπολογία αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Και σταματήστε τα ψέματα! Μια ζωή με το ψέμα!
Δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο. Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως Υπουργός των Οικονομικών σε μεγάλες επιχειρήσεις μέσα σε μια νύχτα, τα πετρέλαια και το λαθρεμπόριο! Και αφήστε τα αυτά, ότι διαγράφουμε εμείς πρόστιμα! Είναι ντροπή!
Και έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή! Δεν διαγράφεται κανένα πρόστιμο. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και ισχύουν για αυτούς που τις διέπραξαν, για τους προηγούμενους διοικούντες, και ούτε σβήνεται ούτε προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Τι γίνεται; Δίνεται η δυνατότητα σε μία υγιή επιχείρηση να μπορεί να λειτουργεί και να έχει τους εργαζομένους. Και αυτό εσείς το ονομάζετε «φωτογραφική διάταξη»! Ξέρετε τι είναι «φωτογραφικό»; Το μένος σας απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή που δεν θέλει να σας παραδοθεί, που δεν θέλει να παραδοθεί στη δική σας διαπλοκή, που είναι ακόμα και σήμερα παρούσα! Αυτή είναι η πραγματικότητα!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από αυτά τα αρκούντως αποκαλυπτικά για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που σήμερα ήρθε εδώ να δημιουργήσει επεισόδιο, προκειμένου να μη συζητάμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, και καταψηφίζει, προκειμένου να δημιουργήσει σύννεφο εντυπώσεων -γι’ αυτόν τον λόγο συζητάμε σήμερα εδώ και κατά παράβαση της διαδικασίας έγινε αυτή η συζήτηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα- καλώ τον Πρόεδρο της Βουλής να λάβει την ευθύνη να προχωρήσουμε στη διαδικασία.
Πηγή: https://left.gr