7 Απρ 2017

Συμφωνία στο Eurogroup με βάση το σχέδιο «ένα συν ένα»

Μέτρα 3,6 δις ευρώ σε ασφαλιστικό και φορολογικό το 2019 και το 2020 αποτελούν τη βάση της κατ΄αρχήν συμφωνίας που επισφραγίστηκε στο Eurogroup της Μάλτας- μιας συμφωνίας, η οποία στηρίζεται στο σχέδιο συμβιβασμού της Κομισιόν για ...
περικοπές 1,8 δις στις συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολόγητου κατά επίσης 1,8 δις ευρώ το 2020.
Η συμφωνία ουσιαστικά «κλείδωσε» στο χθεσινοβραδυνό ραντεβού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, επιβεβαιώθηκε στην πρωινή συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Βαλέτα και οδηγεί στην ταχεία επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, πιθανώς και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να κλείσει το Staff Level Agreement.
Ντάισελμπλουμ: Εκλεισαν τα μεγάλα ζητήματα
«Έχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας: 'Τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα».
Για «συμφωνία επί της αρχής» η οποία  ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες, μίλησε από την πλευρά του και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό, όπως είπε, για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
«Ηρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος επίτροπος.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, τέλος, Μπενουά Κερέ, επιβεβαίωσε ότι μόλις κλείσει το staff level agreement θα ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018.
Τσακαλώτος: Νομοθέτηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Το περίγραμμα και τον οδικό χάρτη της συμφωνίας έδωσε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και τα θετικά αντίμετρα θα νομοθετηθούν «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Οπως επιβεβαίωσε, ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα σε συντάξεις και φόρους μετά το 2019 θα εφαρμοστούν οπωσδήποτε, ενώ τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνον εάν πιάνουμε τους στόχους.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι η συμφωνία προβλέπει έναρξη της αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο μέσω της αρχής της επεκτασιμότητας όσο και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Παράλληλα, δεν περιλαμβάνει αύξηση των ομαδικών απολύσεων, ούτε επαναφορά του λοκ άουτ.
Στο μέτωπο των αντίμετρων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα θετικά αντίμετρα του 2019 θα είναι επίσης της τάξης του 1% του ΑΕΠ (1,8 δις), και θα περιλαμβάνουν πακέτα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, του προβλήματος στέγασης, μέτρα για την απασχόληση των νέων καθώς και για τη μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα, καθώς κι ένα επενδυτικό πακέτο.
Τα θετικά αντίμετρα του 2020 θα περιλαμβάνουν κυρίως αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ακόμη ότι τα περιοριστικά μέτρα μετά το 2019 θα εφαρμοστούν μόνον εάν έως τότε έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο οδικός χάρτης για το χρέος
Τόσο ο έλληνας υπουργός, όσο και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγαν να δώσουν χρονοδιάγραμμα για την τελική, πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει, πέραν του staff level agreement,  και το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων μετά το 2018. Ωστόσο, οι πληροφορίες και το κλίμα στη Βαλέτα δείχνουν ότι ο πιθανότερος ορίζοντας είναι το Eurogroup της 22ας Μαίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ενδεικτικά ότι είναι εφικτό να κλείσει το σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης έως το τέλος του μήνα.
Στο δε ερώτημα για το εάν θα προλάβει η Ελλάδα να μπει στην ποσοτική χαλάρωση στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου, απάντησε: «Δεν θέλω να προεξοφλήσω τίποτα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ακόμη και εάν στις 27 Απριλίου δεν υπάρξει η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, θα έχουμε τη δυνατότητα 15-20 ημέρες μετά να ξαναθέσουμε το ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.».
Πηγή: http://tvxs.gr