17 Απρ 2017

«Γαλάζιος» εφιάλτης στον δρόμο με τα μέτρα

Η προαναγγελία Μητσοτάκη περί καταψήφισης και των θετικών "αντιμέτρων" δοκιμάζει τη συνοχή της Ν.Δ., ενώ βρίσκεται στον αέρα και η "Συμφωνία Αλήθειας" μετά το Eurogroup της Μάλτας.
 ...


 
Συντάκτης: 
Την ανάγκη για ένα νέο συνολικό πολιτικό “αφήγημα” θέτουν επί τάπητος πολλά κορυφαία “γαλάζια” στελέχη, καθώς η συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της Ν.Δ. για τις “υπογραφές που δεσμεύουν τη χώρα”, όπως και για την καταψήφιση μέτρων και αντιμέτρων, έχουν οδηγήσει σε διπλό πολιτικό εγκλωβισμό την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ήδη το θέμα έχει τεθεί στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη μετ’ επιτάσεως, ενώ τα νέα πολιτικά δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συμφωνία της Μάλτας επανενεργοποιούν και τους “διαφωνούντες” με την έως τώρα πολιτική τακτική που είχε επιλέξει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

 

Η “γαλάζια”... ΤΙΝΑ

Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν για τις αξιώσεις του ΔΝΤ να στηρίξει τα μέτρα και η αντιπολίτευση πυροδότησαν την φημολογία για τυχόν “υπογραφές” που θα ζητούνταν από τον Κυρ. Μητσοτάκη, η οδός Πειραιώς αντέδρασε... αστραπιαία: κορυφαία “γαλάζια” στελέχη, όπως οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος και ο τομεάρχης Οικονομικών, επανέλαβαν πολλές φορές ότι “οι συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα” θέλοντας να εξευμενίσουν τους δανειστές και να αποκρούσουν το ενδεχόμενο να ζητηθεί έγγραφη δέσμευση από τον Κυρ. Μητσοτάκη επί των προβλέψεων της συμφωνίας.
Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε φροντίσει να πει το ίδιο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την 1η Μαρτίου, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο και τις συναντήσεις με την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, καθώς, όπως έλεγαν συνομιλητές του, θέλει να αποφύγει “όπως ο διάβολος το λιβάνι” αυτό που είχε... υποστεί το 2011 ο Αντ. Σαμαράς.
Ωστόσο οι διαρκείς δηλώσεις... “προθυμίας” και συμμόρφωσης της Ν.Δ. -την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση έστελνε στους δανειστές μήνυμα ότι “δεν έχουν λόγο επί του ελληνικού Συντάγματος- διαμόρφωσε το πρώτο αδιέξοδο για τον Κυρ. Μητσοτάκη: ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπόσχεται διαρκώς “μείωση της υπερφορολόγησης” και “εναλλακτικό μείγμα πολιτικής”, ωστόσο έχει φροντίσει ταυτοχρόνως να δηλώσει ότι, αν γίνει κυβέρνηση, θα εφαρμόσει όλα τα ψηφισμένα μέτρα και για το 2019 και για το 2020. Με άλλα λόγια, το περίφημο “αφήγημα” της Ν.Δ. έχει ήδη ακυρωθεί διά στόματος... Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο το ότι διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει την ενόχλησή της για τη συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “δεσμεύει τη χώρα...”. Ούτε είναι τυχαίο ότι προχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης θυμήθηκε, έπειτα από ενάμιση μήνα, σε δηλώσεις του, την περίφημη “Συμφωνία Αλήθειας”, ενώ ο Βασ. Κικίλιας υιοθέτησε... “επαναστατικό” πολιτικό λόγο εξαγγέλλοντας ότι “η Ν.Δ. θα μειώσει τους φόρους πάση θυσία”!

 

Ο δεύτερος εγκλωβισμός

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Ν.Δ. είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη ενδεχόμενο: την “υφαρπαγή” μέρους της ατζέντας της από την κυβέρνηση. Ήδη, την περασμένη Τετάρτη, “γαλάζιοι” παράγοντες δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για ένα σημείο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή: την προαναγγελία ότι μεταξύ των θετικών “αντιμέτρων” περιλαμβάνεται η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κατά τρεις μονάδες. Δηλαδή η κυβέρνηση θα ψηφίσει την... κορωνίδα της “γαλάζιας” υποσχεσιολογίας.
Και πέραν αυτού, στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. γνωρίζουν πολύ καλά ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί άλλη μία φορά η συνοχή της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας αν ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμείνει στην καταψήφιση και των θετικών “αντιμέτρων”, αφού αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. φέρονται να έχουν διαμηνύσει στην ηγεσία του κόμματος ότι “δεν σκοπεύουν να την ξαναπάθουν όπως την έπαθαν με το χριστουγεννιάτικο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους”...
Πηγή: https://left.gr