19 Απρ 2017

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, λόγω της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου UH-1H, στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, από την οποία ...
βρήκαν τον θάνατο τέσσερις άνδρες, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά μία γυναίκα, στελέχη του Στρατού Ξηράς.
Στοιχεία για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που έχασαν την ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και της συναδέλφου τους που επέζησε, αλλά νοσηλεύεται τρεαυματισμένη, δόθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως έγινε γνωστό, ο υποστράτηγος (Τεθωρακισμένων) Ιωάννης Τζανιδάκης, είχε προαχθεί με τις φετινές κρίσεις και τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς. Η προηγούμενη θέση του, ως ταξιάρχου, ήταν διευθυντής του Ε κλάδου στο ΓΕΕΘΑ. Ήταν τάξεως 1984. 
Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμος, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά. Ήταν τάξεως 1989. 
Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου. 
Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού) Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα. 
Η αρχιλοχίας (Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης) είναι 26 ετών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, η νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων άτυχων στρατιωτικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο, το οποίο κατέπεσε το πρωί στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.
Στο νοσοκομείο μετέβη νωρίτερα, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Καμμένος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστα Δουζίνα.

Στην περιοχή του δυστυχήματος έχει φθάσει ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως και η επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών εξέφρασε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ο υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ένας από τους τέσσερις νεκρούς

 


Συλλυπητήρια για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού: Η σημερινή απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του ελληνικού στρατού, σε ώρα καθήκοντος, προκαλεί βαθιά οδύνη σε όλους μας. Στις οικογένειές τους εκφράζω θερμά συλλυπητήρια, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Στην τραυματία Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού, εύχομαι ταχεία ανάρρωση.  

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο των τεσσάρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μετά το τραγικό ατύχημα που συνέβη στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.
Στις οικογένειες των εκλιπόντων, απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Ευχόμαστε στην Αρχιλοχία της Αεροπορίας Στρατού ταχεία ανάρρωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, που επέβαιναν στο ελικόπτερο που κατέπεσε σήμερα το πρωί. «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθιά οδύνη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των αξιωματικών καθώς και στην Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ για την απώλεια των στελεχών της. Τέλος, εύχομαι ταχεία και πλήρη ανάρρωση στην Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα».


Την βαθιά θλίψη της για τον θάνατο τεσσάρων αξιωματικών και τον σοβαρό τραυματισμό μιας υπαξιωματικού του ελληνικού Στρατού, εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στις οικογένειες των αδικοχαμένων αξιωματικών, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στην υπαξιωματικό.


Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών: Είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγική είδηση της απώλειας των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε, σήμερα, στην περιοχή του Σαρανταπόρου. Απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Συγκλονισμένη» από «την τραγική είδηση της απώλειας των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε σήμερα στην περιοχή του Σαρανταπόρου» δηλώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Εκφράζει παράλληλα τα «ειλικρινή συλλυπητήριά» της στις οικογένειες των εκλιπόντων, καθώς και «την αμέριστη συμπαράστασή» της στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Tη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο Σαραντάπορο εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. «Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος. Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας» τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.


Συλλυπητήρια δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για το δυστύχημα στο Σαραντάπορο: Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο δυστύχημα του Σαρανταπόρου. Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκφράζω τα  συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και την ηθική μας συμπαράσταση στο ΓΕΣ.


Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα social media: Ολόκληρη η Ελλάδα πενθεί για τις ζωές που χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων. Ολόκληρη η Ελλάδα εύχεται γρήγορη και πλήρη ανάρρωση στην αξιωματικό που διεσώθη από το τραγικό σημερινό δυστύχημα.


«Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, που εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα.



Η ανακοίνωση των ΑΝΕΛ: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τη βαθύτατη οδύνη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, που έχασαν τη ζωή τους κατά την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Στην τραυματία Αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε επίσης τη θλίψη μας και τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του 23χρονου Στρατονόμου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο χθες στο ύψος της Μαλακάσας. Παράλληλα ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στο συνοδηγό του στρατιωτικού οχήματος της Στρατονομίας».

Συλλυπητήρια της ΛΑ.Ε.: Το τραγικό δυστύχημα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, το πρωί της Τετάρτης 19 Απριλίου, με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου η οποία προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων αξιωματικών και τον τραυματισμό μιας υπαξιωματικού, συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία.
Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες, στους οικείους και στις Ένοπλες Δυνάμεις για την τραγική απώλεια του υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή.
Επίσης, η ΛΑ.Ε. εύχεται ταχεία ανάρρωση στη μοναδική διασωθείσα, την αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα.
Η Λαϊκή Ενότητα ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα, για να μη θρηνήσουμε στο μέλλον και άλλες ανθρώπινες ζωές.
Πηγή: https://left.gr