25 Απρ 2017

Καζάνι που βράζει η Αλβανία: Ζητούν παραίτηση του Ράμα εδώ και τώρα

Καζάνι που βράζει η γειτονική Αλβανία. Οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης διογκώνονται, η αντιπολίτευση βρίσκεται σε αναβρασμό και ζητά την παραίτηση του Έντι Ράμα, ενώ εκείνος συνεχίζει να προκαλεί σε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό με την επιμονή του στη ...
«Μεγάλη Αλβανία». 
Η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της με ωριαίο αποκλεισμό όλων των κεντρικών οδικών αρτηριών της χώρας με αίτημα την παραίτηση του Ράμα, και τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου βουλευτικές εκλογές.
Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του μιλά για σενάρια της αντιπολίτευσης που θυμίζουν τις ταραχές του 1997 και καλεί τον λαό να μην ακολουθεί τις εκκλήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει στόχο τις εκλογές αλλά την υπεράσπιση των διεφθαρμένων δικαστών και εισαγγελέων από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη. 
Στο μεταξύ από το μέτωπο των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται επί 65 ημέρες ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει βία, τονίζοντας ότι όλοι οι Αλβανοί πρέπει να ενωθούν για να γίνουν «ελεύθερες εκλογές στη χώρα». 
Παράλληλα η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους είναι παράνομη και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Η δε αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στην εισαγγελέα εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να ακουμπήσει διαδηλωτές. 
Ο Έντι Ράμα εκτός από τη σκληρή αντιπαράθεσή του με την αντιπολίτευση, άνοιξε και μέτωπο εναντίον των Βρυξελλών, απειλώντας με νέο «εφιάλτη στα Δυτικά Βαλκάνια» σε περίπτωση, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Politico, που «ξεθωριάσουν» οι προοπτικές για ένταξη χωρών της περιοχής στην EE.
Επιπλέον ανατροφοδότησε τα σενάρια της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», καθώς δεν απέκλεισε, σε περίπτωση «αναστολής» της διαδικασίας διεύρυνσης της EE με χώρες της περιοχής, μια μικρή ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.
Πηγή: http://tvxs.gr