26 Απρ 2017

Δεν ψήφισαν την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων

Για την τροπολογία με την οποία καθιερώνεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας η 1η Μαίου, με νόμο, αντί με υπουργική απόφαση όπως ισχύει σήμερα, υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, ενώ παρόντες δήλωσαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ...
Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι.
Την τροπολογία με την οποία προβλέπεται η σύσταση Τμήματος Αντιμετώπισης Αδήλωτης Εργασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
«Η καθιέρωση της 1ης Μαΐου, ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, καθώς με την ψήφιση της τροπολογίας δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού το πότε θα κηρύσσεται ως τέτοια», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσίοχλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την τροπολογία που η ίδια εισηγήθη.
Επίσης, μίλησε για ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της τροπολογίας απέναντι σε μία Ευρώπη, όπου «η ανάπτυξη περνά μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τους εργοδότες να καρπώνονται τους κόπους των εργαζομένων». «Η κυβέρνηση προσπαθεί, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή χρονική περίοδο, να ανατρέψει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η 1η Μαΐου 2017 καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές, με απόφαση την οποία υπογράφει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Από τις διατάξεις της απόφασης αυτής, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.