10 Απρ 2017

Μέτωπο Μέρκελ - Λαγκάρντ κατά του Τραμπ

Μάχη εναντίον του προστατευτισμού δεσμεύτηκαν να δώσουν οι Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ σε κάθε τόνο και με κάθε αφορμή διαμηνύει πως «πρώτα η Αμερική». Με τις Μέρκελ και Λαγκάρντ συντάχθηκαν και οι ...
επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Ρομπέρτο Αζεβέντο) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Άνχελ Γκουρία).
Η συνάντηση, όπου ελήφθη και η σχετική απόφαση, πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο πλαίσιο των επαφών που έχει η καγκελάριος της Γερμανίας εν όψει της γερμανικής προεδρίας στην G20.
«Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα» υπογραμμίζουν οι επικεφαλής σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν από το Βερολίνο με αφορμή τη συνάντησή τους με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Το σχετικό κείμενο υπογράφουν επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Γκι Ράιντερ, που συμμετείχαν στις συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα. «Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία» για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, υπογραμμίζεται στην διακήρυξη του Βερολίνου.
Καμία αναφορά στην Ελλάδα στη συνέντευξη Τύπου
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα, ούτε τέθηκε κάποιο σχετικό ερώτημα. Πάντως δεν αποκλείεται το θέμα του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και βασικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, να τέθηκε σε κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν οι Λαγκάρντ και Μέρκελ.
Πηγή: http://tvxs.gr