5 Απρ 2017

Το σχέδιο «ένα συν ένα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Το σχέδιο για μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αλλά σπασμένα σε δύο μέρη το 2019 (1,8 δισ) και το 2020 (1,8 δισ), βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Η εν λόγω πρόταση, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ...
το πρακτορείο Bloomberg, και επιβεβαιώθηκε από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.
Εναλλακτικά, τα ποσοστά μπορεί να διαφοροποιούνται αρκεί να βγαίνει σε κάθε χρονιά 1%, δηλαδή για παράδειγμα 0,8% από τις συντάξεις - 0,2% από το αφορολόγητο το 2019 και για το 2020 0,8% από το αφορολόγητο και 0,2% από τις συντάξεις.
Πρόκειται για μια πρόταση που φαίνεται να έχει κατατεθεί από την Κομισιόν και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Πλέον αναμένεται η απάντηση από το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών θα έχουν τηλεδιάσκεψη.
Η τηλεδιάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ, ωστόσο, για διαδικαστικούς λόγους, αναβλήθηκε για αύριο Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου, στέλνοντας μήνυμα σε όσους καθυστερούν τη συμφωνία βάζοντας κάθε φορά επιπλέον αιτήματα, διεμήνυσε πως «δεν πρόκειται να δεχτούμε παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού». «Ή θα υπάρξει λύση στο Eurogroup της Παρασκευής ή θα ζητήσω τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής».
Πηγή: http://tvxs.gr